Мікроби стануть причиною революції в с/г — учені

29 березня 2017 592 0
Мікроби можуть розблоковувати фосфор і мікроелементи, роблячи їх доступними для рослин
propozitsiya.comМікроби можуть розблоковувати фосфор і мікроелементи, роблячи їх доступними для рослин

Нове покоління вчених хоче використати дію природних бактерій для вдосконалення сільського господарства.

Генетика допомагає суттєво просунутись у дослідженні мікробів, які живуть практично повсюди, пише «Пропозиція».

Ад’юнкт-професор Університету штату Колорадо Меттью Валленштайн разом зі своїм колегою доктором Коліном Беллом почав розробляти мікробіологічну технологію підвищення доступності фосфору, критично необхідного рослинам для росту.

У сільському господарстві вносять фосфорні добрива, однак при цьому до 70% фосфору зв’язується грунтовими часточками і стає недоступним для рослин. Рослинам важливо отримати елементи живлення, причому саме тоді, коли вони їх потребують. Один зі способів досягти цього — використання корисних мікроорганізмів.

Мікроби можуть розблоковувати фосфор і мікроелементи, роблячи їх доступними для рослин. В Університеті штату Колорадо розробили комбінацію 4 бактерій, що винятково добре робили фосфор доступними для рослин, завдяки чому рослини виростали більшими і здоровішими. Бактерії роблять це, продукуючи спеціальні молекули, які розривають зв’язки між фосфором і часточками грунту.

Професора Валленштайна надихнув несподіваний успіх лікарів у використанні матеріалу з людських фекалій для лікування хронічної і часто смертельної бактеріальної інфекції — псевдомембранозного коліту, що викликають бактерії Clostridium difficile. Шляхом простого переселення фекальної мікробіоти від здорової людини хвороба була вилікувана.

«Мікроби важливі для будь-якого агроценозу. Навіть якщо ми розробили неймовірно продуктивні системи господарювання, дані досліджень свідчать про те, що ми маємо ще більше можливостей для вдосконалення, збагачуючи мікробіоту», — розповідає вчений.

Роль біопрепаратів у сільському господарстві зростатиме залежно від інвестицій у їх розробку і впровадження. Згідно з деякими прогнозами, очікується збільшення вкладень у дослідження й розробки в цій галузі на 20% порівняно з 2016 р. роком

Виконано за допомогою Disqus