На українській картоплі можна добре заробляти — експерти

12 квітня 2017 374 0
Насіннєва, органічна і кольорова картопля можуть принести хороший прибуток
dobryjlikar.comНасіннєва, органічна і кольорова картопля можуть принести хороший прибуток

Українська картопля неконкурентна на зовнішньому ринку насамперед через свою низьку товарну кондицію, що насправді є недоліком тільки з одного боку. З іншого — це майже автоматично відкриває перспективи виробництва насіннєвої картоплі в Україні, повідомляють на сайті Української асоціації виробників картоплі.

Елітна сортова (насіннєва) картопля дає репродукцію від 1:10 до 1:15, а її ціна в кілька разів перевищує ціну звичайної товарної картоплі.

Також, на думку виконавчого директора Федерації органічного руху Андрія Коняшина, на міжнародному ринку є великі шанси в сегмента української органічної картоплі. Адже, використовуючи такі природні добрива як гній і компост, можна збільшити обсяги врожаю. Сільгоспвиробникам залишиться подбати про її якість (зокрема, запобігати пошкодження продукту колорадськими жуками та іншими шкідниками) і знайти стабільний ринок збуту за межами країни.

Вирощування такого незвичайного для України товару як кольорова картопля теж може бути прибутковим. Незважаючи на певну екзотичність, бульба з різнокольоровою м'якоттю і шкіркою стає все більш популярною у світі, особливо в кулінарії і в сегменті НоRеСа. За словами завідувача лабораторією селекції Інституту картоплярства Миколи Фурдиги, головний секрет такої картоплі — у підвищеному (по відношенню до звичайних сортів) вмісті антиоксидантів — антоціанів і каротиноїдів — і меншій кількості крохмалю.

Виконано за допомогою Disqus