Пілотні проекти підтримки фермерів стартують у 2016 р.

7 серпня 2015 63 0
Пілотні проекти підтримки фермерів стартують у 2016 р.
Кurkul.comПілотні проекти підтримки фермерів стартують у 2016 р.

Міністерство агарної політики та продовольства України спільно з Державним фондом підтримки фермерських господарств наступного року запустять пілотні проекти у двох областях щодо нової моделі підтримки українських фермерських господарств, зокрема сімейних ферм. Про це під час прес-конференції розповів виконуючий обов’язки генерального директора Державного фонду підтримки фермерських господарств Іван Слободяник.

За його словами, фермери отримають зручний сервіс і підтримку. Додатково Фонд буде розвивати зелений туризм у сільських місцевостях, займатиметься налагодженням інфраструктури, водопостачанням, навчанням селян та відновленням соціальної сфери.

«Європейська модель виплат допомоги фермерам здійснюється саме через спеціальні агентства. Тому ми націлені на те, аби все зробити ближче до фермера, щоб він міг отримувати кошти за спрощеними схемами, ми плануємо створити зручний сервіс. Нас з цього питання консультують литовські спеціалісти, які допомагають нам порадами, і у вересні ми плануємо нову зустріч. Із понеділка заплановані консультації з європейськими юристами. Це буде фундаментом для залучення Україною європейської фінансової підтримки на момент входження держави в Європейський Союз», — розповів керівник Фонду.

Також він додав, що вся процедура триватиме десь півтора роки. Наразі ж розглядаються кілька областей, зокрема Черкаська та Одеська для пілотних проектів, на які видаватимуться невеликі суми коштів. Здійснюється апробація фахівців, які займатимуться цим питанням. Поки що остаточних претендентів не обрали.

«Коштів з держбюджету на пілотні проекти не вистачить, тому планується залучити додаткові гроші від донорів з ЄС, грантів та коштів від приватного бізнесу, зокрема, це великі переробники, які також готові вкладати у розвиток дрібних ферм», — пояснив Іван Слободяник.

Катерина Сокольникова, агропортал Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою