Ринок землі має еволюціонувати — експерт

7 серпня 2015 56 0
Ринок землі має еволюціонувати — експерт
Кurkul.comРинок землі має еволюціонувати — експерт

У перспективі аграрний сектор України повинен розвиватися ринковим шляхом в умовах створення і функціонування цивілізованого ринкового обороту земель. Про це в інтерв’ю «АгроПерспективі» сказала завідувач відділу земельних відносин Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ольга Ходаківська.

За її словами, дискусійним залишається питання введення ринкового обороту земель сільськогосподарського призначення.

«Зняттю мораторію на продаж сільськогосподарських земель має передувати формування ефективного механізму функціонування повноцінного, регульованого державою ринкового обороту земель сільськогосподарського призначення. На думку провідних учених Інститут аграрної економіки, формування ринкового обороту земель сільськогосподарського призначення має відбуватися еволюційним шляхом, у міру становлення і розвитку аграрного сектора економіки», — зазначає експерт.

Ольга Ходаківська наголосила, що цей процес передбачає реалізацію цілого комплексу заходів, і, зокрема, виділила 5 із них.

На її переконання, має бути створена відповідна нормативно-правова та методична база; належна ринкова інфраструктура; організаційно-правовий механізм оформлення та посвідчення угод з переходу прав на земельні ділянки, в умовах функціонування їх ринкового обороту; механізм державного регулювання ринкового обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення; комплекс попереджувальних заходів із «тінізації» ринкового обороту земель та недопущення їх надмірної концентрації або, навпаки, парцеляції.

«Виходить, що сьогодні Україна ще не готова до введення ринкового обороту земель сільськогосподарського призначення», — вважає Ольга Ходаківська.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою