Малий агробізнес в Україні потребує $4 млрд кредитів

5 червня 2017 172 0
Іван Мірошніченко, народний депутат («Самопоміч»), член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин
kurkul.comІван Мірошніченко, народний депутат («Самопоміч»), член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин

Для задовлення фінансових потреб малих та середніх сільгоспвиробників потрібно $4 млрд.

Про це заявив в інтерв’ю Kurkul.com народний депутат, член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошніченко.

Читайте за темою Іван Мірошниченко: 7 тез про земельну реформу

«В Україні 27 млн га розпайованих земель. За моїми підрахунками, для задоволення кредитних апетитів малих та дрібних виробників потрібно $4 млрд (із розрахунку $1,5 тис. на га). Але не лякайтеся цієї цифри, оскільки всі гроші забезпечені й підуть на розвиток української економіки. Звісно, що має бути контроль використання цих коштів, наприклад, щоб купували тільки українські товари», — говорить він.

При цьому народний депутат підкреслює, що держава має серйозно підійти до питання кредитування і ставку робити саме на невеликих виробників.

«Нинішня структура агрокомпаній на внутрішньому ринку дозволяє усьому сектору бути ефективним. Потрібно її підрихтувати, а не ламати. Найперше – допомогти сімейним і дрібним фермерам вийти на ринок, посилити їхню роль, надати їм фінансову підтримку для розвитку. Кредити я б виділяв сімейним фермам, малим і середнім виробникам, які мають в обробітку до 1000 га землі. Це дасть змогу збалансувати розрив між великими та дрібними. Місця на аграрній арені вистачить усім. Але акцент підтримки зараз варто змістити у бік підтримки малих і середніх фермерів. За 3–5 років вони зміцнять позиції, бо вони є хоча і невеликими, проте, динамічними та вмотивованими», — пропонує Іван Мірошніченко.

Депутат пропонує два варіанти підтримки аграріїв.

Перший — розробити державні програми і надавати під забезпечення землею пільгову позику, наприклад, на створення сімейних ферм, теплиць тощо.

«Якщо якась родина чи декілька родин виявлять бажання спробувати себе в аграрному бізнесі, то вони повинні мати право закласти землю, взяти на неї кредит (компенсація кредитної ставки). І коли за 3 роки запуститься ринок землі, у них буде молочна ферма чи фруктовий сад. Саме так слід вирощувати малий та середній бізнес. Це світова практика і треба її застосовувати в Україні», — говорить він.

Друга — цільове рефінансування від НБУ.

«Земля — це надійне забезпечення, тому надруковані під неї гроші – це не аванс в космос, не пуста емісія, а забезпечена, «зв’язана» емісія (гроші витрачатимуться в Україні)», — пояснює Мірошніченко.

Виконано за допомогою Disqus