На Закарпатті профспілки відстоюють норми трудового законодавства в агросекторі

6 червня 2017 82 0
Українські Карпати
Рахів NEWSУкраїнські Карпати

У Закарпатській області галузева профспілка тримає на контролі питання соціально-економічного захисту робітників аграрного сектору, пише Uzhgorod.net.ua.

Про це розповыла на засіданні Закарпатської обласної ради профспілки працівників АПК, що відбулося у м. Берегові, її голова Ганна Кулик.

«На цілому ряді підприємств є проблеми з оплатою праці, повною зайнятістю, мають місце факти заборгованості виплати заробітної плати», — сказала спеціаліст.

Питання правозахисної роботи щодо додержання трудового законодавства про працю, захисту трудових прав членів профспілки вдається вирішувати через розробку і укладання колективних договорів, якими стовідсотково охоплені працівники галузі.

Також голова профспілки працівників АПК Закарпаття розповіла, що в підприємствах галузі збільшили виплати на охорону праці, стали надавати непередбачені законодавством пільги і компенсації членам профспілок, провели ряд заходів соціально-культурного спрямування. Загалом торік на виплату додаткових пільг і гарантій працівникам згідно колективних договорів було спрямовано 150,8 тис. грн, на охорону праці — майже 180 тис. грн.

«Зрозуміло, що ці суми не є такими великими, але в розрахунку на працівника є відчутними. Нині важливим є внесення змін і доповнень до колективних договорів у зв’язку із запровадженням мінімальної заробітної плати на рівні 3200 грн. з 1 січня 2017 р.», — розповіла Ганна Кулик.

Разом з тим, як зазначила Ганна Кулик, порушення норм трудового законодавства продовжують мати місце. Профспілкові організації не завжди домагаються прийняття відповідних рішень роботодавцями щодо усунення виявлених порушень, не в повній мірі використовуються повноваження та права профспілок щодо притягнення до адміністративної відповідальності керівників підприємств і організацій, які систематично порушують законодавство про працю, не в повній мірі виконуються зобов’язання колективних договорів.

Окремі роботодавці порушують вимоги ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» щодо відрахування первинним профспілковим організаціям коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.

Виконано за допомогою Disqus