Гройсман доручив знизити монопольні ціни на добрива OstChem

12 червня 2017 112 0
Відкритий мішок із добривами
kurkul.comВідкритий мішок із добривами

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив депутатам Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин розробити та подати до 14 червня пропозиції по встановленню в Україні ринкових цін на добрива, які наразі компанія OstChem продає за завищеною вартістю, ідеться в офіційному прес-релізі Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР).

Таким чином Володимир Гройсман відреагував на занепокоєння аграріїв, висловлене головою ВАР Андрієм Дикуном.

Голова ВАР наголосив, що через монополію OstChem та введення антидемпінгових мит на продукцію з Росії українські аграрії змушені переплачувати мільярди гривень за цей виробничий ресурс.

«Прем’єр дуже добре володіє ситуацією з мінеральними добривами на українському ринку. Цілком зрозуміла його позиція щодо антидемпінгового мита, яке застосовується до російських компаній. Але він також почув нас. Він розуміє, що ми не повинні платити за весь цей «бал». Тому він доручив депутатам Аграрного комітету разом з асоціаціями до 14 червня підготувати пропозиції, щоб до осені забезпечити українських аграріїв азотними добривами по ринкових цінах», — прокоментував Андрій Дикун.

Раніше народний депутат України Сергій Лещенко заявив про намір направити депутатський запит до відповідних органів влади щодо законності запровадження антидемпінгових мит на мінеральні добрива з Росії. Він зазначив, що ці мита дозволяють монополії OstChem завищувати ціни на ринку України та використовувати додатковий прибуток для погашення заборгованості перед російськими банками.

18 травня 2017 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва встановила антидемпінгові мита на мінеральні добрива з РФ у розмірі 31,84%, що перевищує демпінгову маржу російських експортерів та автоматично робить рішення МКМТ незаконним.

На сьогодні ціни OstChem на українському ринку перевищують експортні ціни цієї ж компанії на 50-100% в залежності від виду добрив. Таким чином рішення про запровадження антидемпінгових мит не відповідає ринковій ситуації.

Виконано за допомогою Disqus