Цьогоріч падіння ціни на малину цілком передбачуване ― переробники

22 червня 2017 668 0
Малина у лотках
pixabay.comМалина у лотках

Оптові компанії та переробники вважають, що цього року є передумови для зниження ціни на малину. Адже в цьому сезоні помітно збільшиться врожай малини, повідомляє Інфо-Шувар.

В Україні вже розпочався сезон продажу малини. З кожним днем виробники знижують ціну на цю ягоду.

Сьогодні господарства продають малину по 25-32 грн/кг. Ще тиждень тому, фермери пропонували малину по 50-60 грн/кг, але, в цю саму дату, минулого року, ягода коштувала приблизно стільки ж скільки і зараз.

Проте, оптові компанії та переробники вважають, що цього року є передумови для того, щоб ціни на малину вперше помітно знизилися. За останні 2 роки, малина була однією з найпривабливіших ягід для українських фермерів, що спричинило суттєве збільшення насаджень, які цього року почнуть плодоносити. Крім того, малина відносно благополучно перенесла екстремальні погодні умови навесні, що також свідчить на користь прогнозів збільшення пропозиції та зниження ціни.

«Прогнози зниження ціни мають досить серйозні підстави. Традиційно, ціни на українську малину досягають мінімальних показників у середині липня. До цього періоду, ціна на ягоду формується переважно під впливом попиту на свіжому ринку, а вже у серпні на ринок виходять переробники. Останні два роки, саме завдяки активності виробників замороженої ягоди, ціни на ремонтантну малину в Україні тримались на досить високих позиціях. В цьому ж сезоні, конкуренція між фермерами на внутрішньому ринку буде досить високою, що може негативно вплинути на ціни. Особливо це стане помітно у другій половині літа, бо українські фермери, останні кілька років, здебільшого інвестували саме у ремонтантні насадження», ― повідомляє керівник «Інфо-Шувар» Тетяна Гетьман

Цю думку підтримують підприємства, які займаються заморожуванням малини.Більшість з них планують цього року суттєво збільшити обсяги виробництва замороженої малини, за рахунок скорочення виробництва суниці та вишні. Але й вимоги до сировини з боку покупців будуть жорсткішими.

«Ціни на сировину в цьому сезоні як ніколи будуть залежати від якості. Багато факторів вказують на те, що загальна пропозиція малини буде помітно більшою, в порівнянні з минулим роком. Ми не прогнозуємо суттєвих змін закупівельної ціни на малину екстра класу, таку ягоду виробники без проблем зможуть продавати по 25-30 грн/кг, як і рік тому. А от ціна на малину нижчої якості може впасти до 15 грн/кг», ― розповідає представник компанії «Ягідний край» Йосип Княжицький.

Українські фермери дуже стурбовані такими прогнозами, бо, при таких низьких цінах, деякі господарства навіть не зможуть покрити витрати на вирощування та збирання ягоди. За збирання тільки 1 кг малини українські господарства сьогодні платять сезонним робітникам близько 8-12 грн/кг. Навіть за таких умов, зараз дуже складно забезпечити себе постійними робітниками в сезон збирання. Проблема, з року в рік, стає гострішою, хоча розцінки на ручну працю щороку зростають мінімум на 15-20%.

Виконано за допомогою Disqus