В Україні активно розвиватимуть індексне страхування для аграріїв

22 червня 2017 89 0
Поле й небо
Kurkul.comПоле й небо

Із травня 2016 р. проект IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії» реалізує програму індексного страхування для українських аграріїв.

В IFC наголошують, що загалом охочих долучитися до пілотного проекту виявилося в 4 рази більше, ніж планувалося. Тому IFC продовжуватиме активно розвивати індексне страхування в Україні, пише Biznesoblast.com.

Так, у травні-червні 2016 р. IFC у запровадив пілотний проект індексного страхування. Він передбачав страхування озимої пшениці та кукурудзи і поширювався на 3 області — Кіровоградську, Дніпропетровську та Харківську.

Зазначені культури страхували від посухи — від відсутності або малої кількості опадів, екстремально високої температури впродовж 5 днів. Ініціатори страхової новації визнають, що результативність їх експерименту суттєво перевершила очікування: кожний другий агровиробник, який в рамках цього пілотного проекту застрахував кукурудзу, отримав виплату в розмірі від 25% до 65% від застрахованої суми. Загальна сума виплат склала 2,1 млн грн.

Програма індексного страхування IFC виявилася настільки успішною, що її вирішили поширити ще на 6 областей – Донецьку, Луганську, Запорізьку, Одеську, Херсонську та Миколаївську.

«В Україні спостерігається певна закономірність невражайності та повної втрати врожаю, а саме — циклічна неврожайність зернових відбувається раз на 4-5 років, а катастрофічні втрати, що здатні привести до повної втрати врожаю, — раз на 20-30 років. Однак, на жаль, жодні спостереження й дослідження не дають точної відповіді, коли саме настане та сама ризикова подія», —застерігає керівник Проекту IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії» Лія Сорока.

Тому, за словами експерта, страхування аграрних ризиків залишається єдиним ефективним інструментом, здатним не просто покрити втрати, яких аграрний бізнес зазнає через погодні примхи, а й забезпечити йому стабільний розвиток.

Виконано за допомогою Disqus