Аграрії виграють від цінової політики Аграрного фонду (ОПИТУВАННЯ)

29 червня 2017 78 0
Поле пшениці
kurkul.comПоле пшениці

Аграрії, які виявили бажання співпрацювати з ПАТ «Аграрний фонд», отримають багато переваг завдяки ціновій політиці компанії.

Про вигоду форвардної закупівлі зерна розповіли в ДП «Чайка», яке продавало Аграрному фонду зерно пшениці та гречки.

Читайте за темою Форвард Аграрного фонду: оцінки фермерів

Так, закупівля зерна за форвардною програмою ПАТ «Аграрний фонд» буває з прив’язкою до курсу долара й без такої прив’язки. А процес переоформлення зерна відбувається за ринковими цінами, які склалися на момент поставки зерна, що також є великим плюсом.

За словами бухгалтера підприємства Галини Кисляченко, аванс від Аграрного фонду надходить одразу ж, а остаточний розрахунок восени так само швидкий.

«Ти обробив ґрунт, посіяв, але може трохи не вистачати коштів, і от де їх взяти? Процес із банками такий бюрократичний і такий довгий, що допоки візьмеш кредит уже він і непотрібен буде, час піде. А от Аграрний фонд дає можливість швидко отримати гроші, — додає Галина Кисляченко.

У Аграрному фонді нагадують, що перелік культур, на які розповсюджується дія форвардної програми, постійно поповнюється. Наразі за форвардними договорами аграрії можуть продати зерно пшениці, кукурудзи, гречки та ячменю.

Загалом в 2017 МР ПАТ «Аграрний фонд» планує профінансувати сільгоспвиробників на 2 млрд грн. Весняний форвард почався у березні, за перші три місяці дії програми компанія законтрактувала ⅔ від заявленого об’єму зерна. Чітких дат щодо завершення дії весняного форварду ПАТ «Аграрний фонд» не озвучує, адже фінансувати аграріїв будуть доти, доки на це буде попит і запити від виробників.

«Під час укладення форварду компанія прогнозує ціни, які складуться на момент переоформлення, щоб аграріям було приблизно зрозуміло, про який діапазон йдеться. Тому для авансового платежу були встановлені наступні ціни: пшениця 2-го класу — 4600 грн/т, гречки — 15 тис. грн/т, кукурудзи — 4500 грн/т, жита — 3500 грн/т», — зазначає керівник департаменту малого та середнього бізнесу ПАТ «Аграрний фонд» Юрій Меленчук.

Виконано за допомогою Disqus