Українське садівництво під загрозою через «ручний» розподіл держпідтримки

24 липня 2017 120 0
Сад
kurkul.comСад

Зміни до постанови КМУ від 15 липня 2005 р. №587 «Про затвердження Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» були прийняті без публічного обговорення та узгодження із садівниками.

Така державна політика ставить під загрозу садівництво в Україні, розповіли в «УКРСАДПРОМІ».

Цю думку озвучив голова Асоціації «УКРСАДПРОМ» Дмитро Крошка.

За його словами, декларації Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо підтримки садівників розходяться з реальними справами.

«Оновлений порядок не спрямований на боротьбу з корупцією у питанні розподілу бюджетних коштів та не забезпечить реальної підтримки садівників. На жаль, прийняті зміни не вирішують проблему розподілу державної підтримки у «ручному режимі». Зазначені кошти, як і раніше, будуть виділятися через Мінагрополітики, а фактично окремим «лояльним» компаніям у ручному режимі», — зазначив Дмитро Крошка.

Наразі державний борг за бюджетною програмою перед підприємствами садівництва складає 255 млн грн. Садівники масово звертаються до судів про примусове стягнення цих боргів.

«При цьому міністерство робить усе, аби уникнути виплати заборгованих коштів, постійно подаючи апеляційні і касаційні скарги, затягуючи розгляд справ судами. Апеляційні та касаційні суди виносять рішення на користь садівників, у результаті з Мінагрополітики додатково вже стягнуто як з платника судового збору майже 0,5 млн грн. Отже, Мінагрополітики більше витрачає бюджетних коштів на боротьбу із садівниками, замість того аби направити їх на державну підтримку самих виробників галузі», — ідеться в повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus