Через спеку на Миколаївщині врожай соняшнику не виправдав сподівань

30 серпня 2017 695 0
Соняшник
kurkul.comСоняшник

Цей рік для українських аграріїв видався аномально спекотним. Навіть для півдня країни, де звикли до таких температур, дощ востаннє бачили ще в кінці весни. Це обов’язково позначиться на врожайності в підсумку.

Про це йдеться в матеріалі «АгроЕкспедиція Соняшник 2017. Миколаївська область: МТД-Основа і Орбіта» від Kurkul.com

Частина господарств Миколаївщини вже почала збирання соняшнику. Результати не віщують нічого доброго — урожайність нижче 2 т/га, досягає нижньої планки в 0,3 т/га.

«Ситуація нестандартна. Хоча останні пару років так і виходить, починаємо збирати соняшник в третій декаді серпня. Висіваємо три гібриди, щоб не давати велике навантаження на техніку та чітко спланувати роботу. Починаємо сіяти в першу чергу найслабші поля. Вони раніше продуваються навесні і ми їх раніше збираємо», — розповідає голова господарства «МТД-Основа» Олег Маляренко, де збір врожаю розпочали з 25 серпня.

Агрономи бідкаються, що в цьому році закладка добрив і обробка ґрунту була на високому рівні. Та погода вносить свої корективи .

«Така погода в літні місяці зрівнює результати, скільки б ми добрив не вносили. У нашій зоні ризикованого землеробства доводиться непросто. Минулого року для соняшнику теж були важкі кліматичні умови, урожайність була 2,2-2,3 т/га, бо не було дощу», — каже агроном підрозділу СТОВ «Жовтневе» Віталій Сивак.

Виконано за допомогою Disqus