Карпатських тваринників позбавляють пасовищ

14 вересня 2017 97 0
Вівці на пасовищі
Kurkul.comВівці на пасовищі

Верховна Рада України у 2014 р. прийняла закон, що підняв орендну плату за високогірні пасовища в Карпатах з 1 до 3% оціночної вартості землі. Жителі гір опинились в безвихідній ситуації, не маючи таких грошей, вони просто просто перестали платити.

Тепер же прокуратура через суд намагається вибити у горян борги, а разом з ними забрати і саму землю. Земля одразу ж передається в інші руки. Із 130 полонин в оренду віддали більше половини. Місцеві обробляють не більше 10-ти високогірних пасовищ, решта пустують та чекають на забудову. Повідомляють Факти ICTV.

«Раніше держава дотувала власників великої рогатої худоби ― на корову виділяли до 1 тис. грн. Гроші давно не виплачують, а тепер ще й до останньої нитки селян оббирають. Вартість оренди землі піднімають, аби люди боргували. І це є підставою забрати високогірні пасовища», ― розповідає сім’я Ґаджуків, що вже 30 років випасає корів на полонині Керничий.

За 110 га високогірних пасовищ, які орендує сім'я, щороку платила один відсоток від оціночної вартості землі, а це понад 5 тис. грн. Стільки було зазначено в договорі, який Ґаджуки уклали з сільською радою. У 2014 р. верховна рада змінила закон і підняла ставку оренди до трьох відсотків. У людей на той час уже були підписані договори, їх не розірвали, не переглянули, натомість податкова інспекція нарахувала борг. Кілька місяців тому нарахування оренди знову знизили до одного відсотка. Проте, Ґаджуків вважають боржниками і через суд намагаються відібрати землю.

Виконано за допомогою Disqus