Фермери піднімають ціни на яблука зимових сортів

2 жовтня 2017 585 0
Яблука сорту Голден делішес
wikipedia.orgЯблука сорту Голден делішес

На ринку збільшується пропозиція яблук зимових сортів. Яблуко сорту Голден сьогодні є одним з найдорожчих в Україні серед інших популярних сортів, до того ж його вартість, в порівнянні з минулим роком зросла майже в 1,5 рази.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Станом на 2 жовтня в господарствах, яблуко цього сорту середньої якості пропонується по 9-10 грн/кг (€0,29-0,32 /кг), ціни на яблуко першого та вищого ґатунку становлять 11-14 грн/кг (€0,35-0,45 /кг). Для порівняння, в сусідній Польщі сьогодні яблуко сорту Голден пропонується по €0,40-0,42/кг ― це майже в 1,5 дорожче, ніж рік тому.

Фахівці ринку вважають, що рекордний рівень цін в Україні пов'язаний із підвищеним попитом на яблуко, бо саме зараз перекупники та фермери закладають врожай у сховища.

«Зростання ціни на початок жовтня було цілком прогнозованим. Інформація про зниження виробництва в Україні та сусідній Польщі зараз суттєво підігріває попит. Втім, слід відзначити, що пропозиція якісного яблука, яке потенційно могло б зберігатись до весни, в українських господарствах є дійсно обмеженою: і фермери понесли значних втрат врожаю не тільки через холодну весну, плоди також постраждали від граду, який неодноразово траплявся влітку та у вересні. Навіть пошкоджене яблуко виробники сьогодні закладають у сховища», ― коментує ситуацію експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

 

Виконано за допомогою Disqus