Україна побила власний рекорд з експорту сливи

13 жовтня 2017 290 0
Сливи
pixabay.comСливи

В цьому сезоні Україна здійснила справжній прорив в міжнародній торгівлі сливою. Вже у серпні, в країни ЄС було продано майже 700 т української сливи і цей обсяг можна вважати абсолютним рекордом за всі роки Незалежності нашої країни.

Про це повідомила експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман, передає «Інфо-Шувар».

Ціни на сливу в Україні за останні кілька тижнів суттєво зросли. Від середини вересня і до 13 жовтня продукція в українських господарствах подорожчала мінімум в 1,5 рази і тенденція до подальшого зростання ціни лише посилилась останніми днями.

«Зростанню ціни на сливу сприяє сукупність двох факторів — сезонне скорочення пропозиції на фоні підвищеного експортного попиту. Сьогодні українська слива досить успішно експортується в країни ЄС та Білорусь, в цих країнах продукція також дорожчає і це укріплює тенденцію до зростання ціни в Україні», — коментує ситуацію Тетяна Гетьман.

Цього сезону найбільш популярними серед європейських експортерів є сорти сливи «Стенлей» та «Президент». Молдова лишається головним конкурентом України в країнах Прибалтики та Польщі.

Сьогодні в українських господарствах вже бракує сливи експортної якості, тому ціни на сорт «Стенлей» зросли до 14-15 грн/кг (€0,43-0,44 / кг), а сорт «Президент» пропонується по 17-19 грн/кг (€0,54-0,59 /кг). Для порівняння в сусідній Польщі сьогодні слива пропонується в діапазоні €0,7-0,95 / кг.

 

Виконано за допомогою Disqus