Міфи схиляють українців підтримувати мораторій — експерт

26 серпня 2015 93 0
 Міфи схиляють українців підтримувати мораторій — експерт
Кurkul.com Міфи схиляють українців підтримувати мораторій — експерт

Нині в Україні існують популярні міфи, які призвели до підтримки українців мораторію на продаж землі сільгосппризначення. Про це сказав в прямому ефірі, організованому «Обозревателем», голова комітету аграрного та земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський, пише «ПроАгро».

За його словами, одним з міфів є впевненість українців, що всю землю скуплять іноземці, «і зроблять громадян України рабами».

«На сьогодні 81 стаття Земельного кодексу України забороняє мати у власності сільськогосподарські землі будь-якого призначення іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам. І ніяких змін у цьому напрямі не планується. Законопроекту про те, щоб скасувати це обмеження немає», — сказав експерт.

Він додав, що аргумент про те, що вони зможуть купувати землю через підставних осіб з українським громадянством, цілком справедливий, але вони це роблять і зараз, використовуючи «сірі» схеми продажу землі, або ж шлях створення в Україні юридичних осіб.

«Другим міфом, є переконання, що всю землю куплять олігархи і на цьому будуть спекулювати. Певні обмеження для спекуляцій вже передбачені у проектах законів, вони обговорювалися давно, ще за минулої влади, але ми на сьогодні не знаємо, які обмеження будуть прийняті, а які ні. У нас передбачена відповідальність за нецільове використання земельної ділянки», — підкреслив Віктор Кобилянський.

Він уточнив, що до нецільового використання, згідно із законодавством, відноситься також і невикористання земель, що не дозволяє скупити землі і просто тримати їх з метою перепродажу.

«Проблемою у виконанні цієї норми є поганий контроль за використанням земель в Україні, який передають від одного державного органу іншому, що призводить до зниження якості контролю», — зазначив Віктор Кобилянський.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою