Землі за межами населених пунктів належатимуть всім громадам

24 жовтня 2017 473 0
Поле
Kurkul.comПоле

Земельна децентралізація в Україні відбуватиметься за депутатським сценарієм, який передає землі за межами населених пунктів всім громадам. Такий варіант законопроектупідтримав аграрний комітет на останньому засіданні. Депутати обирали з двох варіантів: урядовий та їхній варіант №7118-1, повідомляє AgroPolit.com у матеріалі «Між «Сціллою» та «Харібдою». Як у Раді продавлювали ліберальну земельну децентралізацію».

«Віце-прем’єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко активно наполягав на тому, щоб парламент зробив базовим законопроектом саме урядовий. Начинка документу проста: він передає радам лише об’єднаних громад функції розпорядження землями державної власності за межами населених пунктів (окрім земельних ділянок під державними об’єктами), а також — зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності. Важливо, що вказані земельні ділянки у комунальну власність не передаються. При цьому в нім лишалася лазівка про можливу передачу у комунальну власність, але (тут увага) виключно за розпорядженням голови відповідної ОДА (в найкращих традиціях радянської практики), подальші коментарі — зайві», — пише видання.

Натомість щодо депутатського законопроекту Геннадій Зубко висловлювався несхвально: він містить неоднозначні норми, які ускладнять процес голосування.

«Однак на це він одразу отримав відсіч від учасників засідання і головний аргумент — землю отримають за урядовим сценарієм лише об’єднані громади, решті — дзуськи. А це взагалі не те, що прем’єр Володимир Гройсман обіцяв на зорі запуску децентралізації: у застопореному парламентом законопроекті землі за межами населених пунктів мали отримати всі (!) органи місцевої влади. Але саме через революційність цього законопроекту (читай, у такому разі зникають всі «годівниці» для «верхів» на темі землі, бо вона спуститься до «низів») його й поставили на мертву паузу. Думаючі депутати («батьки» земдецентралізації), щоби хоч якось зберегти обличчя перед громадами (там люди думають, хоч як би вважали у владі), зареєстрували більш-менш компромісний законопроект, який врятував частину норм одіозного. Так народився альтернативний №7118-1, який гарантує передачу землі усім громадам без винятку. AgroPolit.com пропонує ознайомитися із тим, як розгорталася дискусія навколо розгляду двох документів, та що вплинуло на остаточне рішення комітету», — пише AgroPolit.com.

Тепер підтриманий депутатами законопроект передадуть до сесійної зали і Рада буде голосувати.

На думку народного депутата, голови аграрного парламентського підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Валентина Дідича,таке рішення було очевидним.

«Наше завдання — посприяти тому, щоб в Україні виростали справжні господарі, а умови господарювання були максимально чесними та сприятливими. Депутатський законопроект не запроваджує насильницьку земельну «колективізацію», на відміну від урядового. Він дає змогу територіальним громадам бути господарями на своїй території, незалежно від того, об’єднана вона чи ні. Прийняття рішення щодо тієї чи іншої території не будуть обмежуватися результатом засідання. Вони виноситимуться на розгляд територіальних громад, будуть практикуватися громадські слухання, впроваджуватиметься державний контроль за дотриманням законодавства у земельних питаннях. Депутатський законопроект підтримали майже всі члени аграрного комітету. Можливо, як було сказано авторами урядового документу, він і справді складний, але продуманий і серйозний», — пояснив він у коментарі AgroPolit.com.

 

Виконано за допомогою Disqus