Агрохолдинги виснажують родючі грунти — експерт

26 жовтня 2017 233 0
Соняшник
Kurkul.comСоняшник

Великі агрохолдтнги постійною сівбою кукурудзи та соняшника виснажають родючі грунти.

Таку думку висловив заступник генерального директора Асоціації фермерів та приватних землевласників України Михайло Данкевич, повідомляє ГолосUA. 

«Коли вирощують олійні культури, із грунту витягується дуже багато корисних речовин і, відповідно, земля виснажується. Наш фермер, який працює на своїй землі і заробляє на ній, він не буде цю землю вбивати, буде думати про майбутнє. Якщо ж приходять великі компанії, які беруть цю землю в оренду на п’ять років і хочуть максимально заробити, не будуть про те, що буде через 10 років», — зазначив експерт.

За його словами, щоб зберегти землю, фермери повинні дотримуватися системи сівозміни і не засівати поля монокультурою.

Крім того, в Україні існує проблема з внесеннями добрив у грунти. Деякі фермери, які намагаються отримати максимальний прибуток, часто шкодять грунтам безконтрольним внесенням добрив.

Михайло Данкевич додав, що наразі в світі є великий попит саме на олійні культури, тому вирощений в Україні соняшник іде на експорт і посівні площі під ним зростають.

Вирощування ж кукурудзи, як монокультури, призводить до поширення в Україні небезпечного карантинного шкідника — західного кукурудзяного жука.

 

Виконано за допомогою Disqus