Ознаки рейдерства містить третина всіх звернень до штабів — Сукманова

2 листопада 2017 90 0
Олена Сукманова, заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена
Kurkul.comОлена Сукманова, заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена

На адресу штабів по всій Україні надійшло близько 300 звернень стосовно нібито рейдерських захоплень. З них тільки близько третини містили ознаки рейдерства. В інших фіксувалися якісь порушення, конфліктні ситуації, спір між сусідами тощо, зазначила заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена Сукманова. Про це повідомляє Укрінформ.

Робота антирейдерських штабів засвідчила, що найчастіше проблеми аграрного рейдерства стосуються центральної частини України. 

«Хотіла звернути увагу на досить важливу річ: внаслідок роботи антирейдерських штабів ми побачили, що не у всіх регіонах є проблеми агрорейдерства. Наприклад, західні та східні області взагалі не мають такої проблеми. Найбільше скупчення сільськогосподарських земель тільки в центральній частині України. Там дійсно маємо проблеми», — сказала Олена Сукманова. 

За її словами, антирейдерські штаби стали унікальним майданчиком.

«Не державним органом, а дійсно майданчиком, де спілкуються всі представники державних органів, які навіть теоретично мають чи можуть взяти участь у вирішенні подібних питань. Це і юстиція, і МВС, і Держгеокадастр, і прокуратура. До того ж, штаби створені на базі облдержадміністрації. Усі ці перераховані органи беруть участь у засіданні штабів. І коли на засідання з проблемою приходить фермер чи селянин, МВС, Держгеокадастр чи юстиція не можуть переадресувати вирішення питання комусь іншому, бо ж всі разом беруть участь у засіданні штабу, а значить — спільно вирішують проблем», — заявила заступник міністра.

За її словами, найпроблемнішими областями є Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська і Житомирська області. 

«Але навіть у тих регіонах, де немає таких гострих питань, ми проводимо дуже корисну і важливу роботу. Наприклад, створили пересувні мобільні групи, які їздять по всій Україні, по всіх селах, по всіх районних центрах, і консультують людей. Цікаво, що зазвичай люди взагалі не звертаються з питаннями рейдерства. Приходять з дуже побутовими питаннями: як оформити земельну ділянку, спадщину, як отримати субсидію, одружитися чи розлучитися і тому подібне», — розповіла вона. 

Виконано за допомогою Disqus