Сільгосптехніку сертифікуватимуть по-новому

16 листопада 2017 408 0
Парк сільгосптехніки
Kurkul.comПарк сільгосптехніки

15 листопада, Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 липня 2009 р. № 694 і від 11 листопада 2009 р. № 1200», якою урегулював питання щодо порядку реєстрації та введення в експлуатацію сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, причепів, причіпних машин та іншої сільськогосподарської техніки відповідно до Технічного регламенту на основі оцінки безпеки техніки та її впливу на навколишнє середовище. Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики.

Вказані у постанові підходи відповідають європейській моделі, зокрема Директиві Європейського Парламенту та Ради ЄС від 26 травня 2003 р. № 2003/37/ЄС щодо затвердження типу сільськогосподарських або лісогосподарських тракторів, їх причепів та змінних причіпних машин, разом з їх системами, складовими частинами та окремими технічними вузлами.

Зокрема, зазначеною постановою уточнюється перелік документів у частині наявності сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності, виданих за результатами обов’язкової сертифікації в системі УкрСЕПРО, оскільки з моменту набрання чинності Технічного регламенту таку обов’язкову сертифікацію для тракторів, причепів і причіпних машин згідно із чинним законодавством скасовано.

Фактично, при реєстрації та продажу сільськогосподарської, лісогосподарської техніки та продажу її комплектуючих, що мають ідентифікаційні номери, документи системи УкрСЕПРО замінені на документи передбачені Технічними регламентами.

Це зумовлено і тим, що з 1 січня 2018 р. втрачає чинність Декрет Кабінету Міністрів України від 10 травня 1993 р. № 46-93 «Про стандартизацію і сертифікацію», яким визначено правові та економічні основи державної системи сертифікації на території України, а тому, усі нормативно-правові акти, які містять положення щодо державної системи сертифікації, повинні бути переглянуті або визнані такими, що втратили чинність.

 

Виконано за допомогою Disqus