Муфлон

Муфлон
bib.geМуфлон

Назва породи

Муфлон (Mouflon)

Тип тварини

Вівці

Напрямок

МРХ - м’ясні

Компанії племрепродуктори

Історія

Муфлон – предок домашніх овець, порода утворює вид, в якому є 5 підвидів. Живуть представники виду на Кавказі, в Анатолії, в північних і східних районах Іраку, північно-західному Іраку, Вірменії. Живуть на Кіпрі, де утворюють ендемічний підвид. Їх розселили на півдні континентальної Європи. Невелика колонія є на острові Кергелен в південній частині Індійського океану. Цих тварин завезли в Північну і Південну Америку з метою полювання. Середовищем існування є круті лісисті гірські схили. Взимку спускаються на більш низькі висоти. У 1913 році кілька таких тварин були поселені в Криму. У Кримському заповіднику вони прижилися і згодом розмножилися.

Стандарт породи

Представники Європейської породи за розмірами менші від домашньої вівці.

Вік тварини визначається по кільцеподібним наростам на рогах.

Самка зазвичай шута, або має маленькі ріжки. Вовна змінює забарвлення, в залежності від пори року: влітку волосяний покрив має рудий колір, взимку відтінок стає темніше. Для муфлона характерна чорна смуга на спині. Живіт, ніс і копита зазвичай мають світлий колір. Представники Азіатської породи мають більш масивну конструкцію тіла, а також для вірменських муфлонів характерна борідка на морді. Роги у самців закручуються назад, мають в основі діаметр до 30 см.

Самки найчастіше шуті. Забарвлення шерсті аркале схоже з європейськими родичами, однак для східної породи характерний білий окрас грудини.

Господарська характеристика

У європейського типу – висота дорослого барана становить 90 см, довжина тіла – приблизно 131 сантиметр. Вага самки досягає 30 кг, самець зазвичай важить близько 50 кг через важкі роги.

Східного барана – висота дорослої тварини досягає 95 см, а довжина тіла – 150 см. Маса самця варіюється від 53 до 80 кг, в залежності від ваги рогів. Самки досягають ваги в 45 кг.

Місце розповсюдження – це гористі ландшафти. Самки і ягнята утворюють разом стадо до 100 особин, в той час, як самці є одинаками і приєднуються до стада тільки під час гону.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші фермерські новини України на нашій сторінці в Facebook, на каналі Telegram, а також підписуйтесь на Куркульський вісник.

Выполнено с помощью Disqus