Південний страус

Назва породи

Південний страус (Struthio camelus australis)

Тип тварини

Страуси

Напрямок

Птахи

Компанії племрепродуктори

Історія

Південний страус мешкає в південно-західній Африці, де його ареал вкрай мозаїчний.

Протягом останніх десятиліть страусові ферми стали вигідними і популярними сільськогосподарськими об'єктами в Україні. У кожній області України є до 10 страусиних ферм. Їх утримують у багатьох зоопарках.

Стандарт породи

Південний страус (підвид африканського страуса) — великий красивий птах з міцною статурою, довгою шиєю і пухким кучерявим оперенням. Основна частина пір'я у самця благородного чорного кольору. На хвості і крилах воно білосніжне. На голові, шиї і стегнах оперення майже повністю відсутнє, ці частини тіла страуса-самця мають сіре забарвлення. Зовнішній вигляд самок відрізняється, вони непоказні, сіро-коричневі, а пір'я на крилах брудно-біле. Ділянка без пір'я є і на грудях страуса. Голова у цих птахів малих розмірів. Очі великі, верхні повіки прикрашені густими віями. Дзьоб досить м'який, прямий. Грудна клітка розвинена слабо, кіль відсутній. Африканський житель, хоч і є птахом, не може літати. Його крила недорозвинені. Зате ноги страуса довгі, м'язисті, потужні, а на одному з двох пальців кожної ноги присутнє своєрідне «рогове копито». Воно служить опорою страусові під час бігу. Є у цього птаха і ще одне тверде утворення для опори під час лежання. Воно має вигляд мозоля і знаходиться на грудях.

Птахи розвивають швидкість 60-70 км/год.Страус здатний, абсолютно не знижуючи швидкості, круто розвертатися і настільки ж стрімко бігти в іншу сторону.

Доросла особина може сягати 2,7 м у висоту, а вага 156 кг. При цьому звичайні особини важать близько 50 кг.

Господарська характеристика

Південний страус — полігамний птах. Найчастіше зустрічаються групи, що складаються з 1 самця і 4-5 самок. Самець покриває всіх самок, але пару створює тільки з домінантною, з нею ж і висиджує пташенят. Статева зрілість настає у 2-4 роки. Страусине яйце сягає 15-21 см у довжину і близько 13 у ширину. Важить 1,5-2 кг — це приблизно 30 курячих яєць. У кладці близько 30 яєць. Інкубаційний період триває 30-45 днів. Шкаралупа страусиного яйця має товщину 1-2 мм і є досить міцною. Її можна розламати лише молотком або пилкою.

Тривалість життя у середньому становить 75 років.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші фермерські новини України на нашій сторінці в Facebook, на каналі Telegram, а також підписуйтесь на Куркульський вісник.

Выполнено с помощью Disqus