Систіва®: чим складніша ситуація — тим більша віддача

Систіва®: чим складніша ситуація — тим більша віддача

22 квітня 2022 167 0

Вже не перший рік на ринку України перебуває фунгіцид-протруйник для обробки насіння озимих та ярих зернових колосових Систіва®. Однак, з кожним роком, розкриваються все нові і нові сторони цього унікального продукту і аграрії вкотре переконуються у правильності свого вибору.

Зокрема, в умовах воєнного стану, коли вихід в поле, особливо в умовах Сходу і Півдня України, є справжнім Подвигом, а дефіцит мінеральних добрив і палива спонукає до оптимізації витрат і перегляду технологій, Систіва® стає ще однією незамінною цеглинкою у надійному фундаменті майбутнього врожаю.

Існує чимало доказів позитивного впливу Систіва® на ріст і розвиток зернових колосових: потужніший розвиток кореневої системи та стимулювання кущення, підвищення концентрації хлорофілу та стимулювання засвоєння азоту, захист від хвороб сходів і листя упродовж осінньо-весняної вегетації, підвищення продуктивності колоса та урожайності в цілому. При цьому, чим критичніші умови вегетації, тим чіткішими стають переваги від введення Систіва® в технологію захисту зернових колосових. Не став виключенням і 2022 рік.

Суха та прохолодна осінь 2021 року, зокрема в Центральних, Східних і Південних регіонах стала справжнім викликом для отримання сходів озимої пшениці і ячменю, особливо висіяних у пізні строки після соняшника і кукурудзи на зерно. Несприятливі погодні умови і короткий період осінньої вегетації негативно вплинули на польову схожість та енергію проростання, що стало причиною зріджених сходів озимих зернових і відсутності осіннього кущення у таких посівах. Однак, обробка насіння Систіва®, дозволяє суттєво покращити ситуацію з отриманням сходів і густотою рослин (рис.1).

Читати за темою: Агротренди: Захист зернових від сівби до виходу в трубку

Рис.1. Систіва® покращує польову схожість озимої пшениці (Київська обл., квітень 2022 р.)

Позитивний вплив Систіва® також добре було видно вже з осені і на добре розвинутих посівах. Вони вирізняються краще розвинутою вегетативною масою і закладкою більшої кількості бокових пагонів (рис. 2).

Читати також: Агротренди: ризики та переваги інвестування у протруювання зернових

Рис. 2. Систіва® стимулює кущення та розвиток озимої пшениці (Рівненська обл., осінь 2021 р.)

Після огляду таких посівів навесні, варто констатувати відсутність кореневих гнилей і ураження сніговою пліснявою, значно менше або відсутнє взагалі пошкодження септоріозом листя (озимої пшениці) і сітчастою плямистістю, ринхоспоріозом (озимого ячменю) та краще збереження нижнього ярусу листя (рис.3).

Такі посіви швидше відновили весняну вегетацію і краще засвоюють азот з ґрунту і мінеральних добрив. Зокрема, N-тестер показав різницю у 20-30 одиниць вже на початку відновлення весняної вегетації, що доводить краще засвоєння азоту на рівні 15-20 кг. д.р. на площах, де застосовувалася Систіва®. А це, на сьогоднішній день, суттєва різниця у ефективності використання такого дороговартісного ресурсу, як мінеральні добрива.

Читати ще: Агротренди: сучасні підходи до протруєння насіння

Рис. 3. Систіва® захищає від хвороб, сприяє кращому збереженню листової поверхні та кращому засвоєнню азоту (Київська обл., квітень 2022 р.)

Крім того, у таких посівах змінюється концепція до використання азотних добрив. Адже посіви, які вже з осені сформували достатню кількість потенційно продуктивних пагонів на одиниці площі, не потрібно докущувати навесні і ми можемо зосередитися на формуванні високопродуктивного колоса. Зокрема, азотні добрива, які планувалися до внесення по мерзлоталому ґрунту або на початку кущення після відновлення весняної вегетації, можна змістити на період виходу в трубку, коли відбувається закладка колосків в колосі і квіток. Тим самим отримати колос з вищою озерненістю при менших ресурсних затратах.

Використовуючи Систіва® ми також стаємо більш гнучкими у питаннях фунгіцидного захисту. Адже відсутність інфекційного фону дозволяє відтермінувати, а на стійких сортах до хвороб — відмовитися від фунгіцидної оброки у кінці кущення-початку виходу в трубку. Це дозволяє заощадити матеріальні ресурси на придбання і внесення фунгіцидів, а також, оптимізувати процес застосування фунгіцидів, гербіцидів і регуляторів росту. Внесення яких намагаються поєднати в одній технологічній операції. Адже досить часто, особливо у посівах пізніх строків сівби, на час внесення гербіцидів і регуляторів росту не має необхідності застосовувати фунгіциди і навпаки.

Якщо ж ми працюємо з Систіва®, ця дилема зникає. Адже посів захищений проти хвороб від сівби до виходу прапорцевого листка і ми можемо зосередитися на правильному і вчасному застосуванні інших засобів захисту.

Підсумовуючи, Систіва® стимулює фізіологічні процеси у рослинах зернових колосових, захищає посіви від комплексу хвороб, підвищує ефективність використання добрив, оптимізує виробничі процеси та дозволяє розкрити потенційну продуктивність сортів.

Павло Материнський, менеджер з розвитку продуктів BASF Agricultural Solutions.

© Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus