Як зекономити при посівній: ТОП-5 порад від фахівців

Як зекономити при посівній: ТОП-5 порад від фахівців

13 травня 2022 643 0

Посівна 2022 в розпалі. Фермери, хоч і подекуди в бронежилетах, але виходять на поля. Всі налаштовані зібрати якнайкращі врожаї. Втім, економія коштів не завадить нікому. Тим більше ціни на розхідні матеріали — дизель, ЗЗР, агрохімію зростають в арифметичній прогресії. Тому ми зібрали ТОП-5 порад, як зекономити під час посівної від фахівців агросектору, що представляють полярно різні його галузі.


Порада 1. Головний успіх посівної 2022 — правильна й швидка сівозміна

У зв'язку з тим, що не зрозуміло, якою буде ціна на газ, чи повноцінно працюватиме сушка зерна та яка буде його вартість, в компанії A.G.R. Group, власником якої є Місак Хідірян, прийняли швидке рішення скоротити площі під кукурудзою.

«Головний удар впав на Північ — Чернігівський та Сумський кластери. У цьому регіоні важко дозріває кукурудза. Навіть з урахуванням десикації минулого року, ми збирали її з вологою 27-28%, а без десикації — менш як 30% не буде. Якщо все порахувати — логістика, сушіння, зберігання, проблеми з експортом — виходить дорого. Тому ми повністю прибрали кукурудзу — і це було найкращою мірою в заощадженні коштів», —  розповів керівник агрономічного відділу компанії A.G.R. Group Олександр Аркелян.

Посіви кукурудзи в Північному регіоні замінили на соняшник. Ще приблизно 800 га засіють гречкою. 

Читайте також: Чи реально отримати кредит на посівну фермеру: відповіді, умови, рішення

«Кукурудзи на Півночі не буде. Ще трішки зменшили її обсяги у Броварському районі на Київщині. Щоб ви розуміли масштаби: планувати засіяти 3000 га кукурудзою, а залишили 1400 га, решта — 1600 га соняшник», —  поділився представник компанії.


Порада 2.  Щоб зменшити витрати на азотні добрива, використовуйте меншовартісні його варіанти 

Основним добривом, яке необхідне культурам при вегетації, є азот, а це сьогодні найдорожче добриво. Від нього відмовитись неможливо, але є варіанти його заміни.

«З  метою зменшення витрат, аграрії при внесенні азоту можуть використовувати дешевші його варіанти – безводний аміак, аміачна вода, КАС тощо. Ну й дробне підживлення — «by spoon», коли при всіх внесеннях ЗЗР буде додаватися легкий азот для рослин, це теж може заощадити кошти», — зазначив директор з виробництва групи компаній «Аграрні системні технології» (АСТ) Віктор Кухарчук.

Він вважає, що в українських фермерів є багато можливостей зекономити. Ці варіанти раніше не були популярними, але ними можна скористатись. Зокрема, він наводить приклад з використанням бінарних посівів, коли одна культура доповнює іншу і передає їй свою енергію росту.  Це може бути комбінація пшениці та рижію. Останній можна використовувати для переробки в олію. Такий варіант є прийнятним і ефективним в умовах високої вологості північних і західних областей України, що підтверджується власним досвідом гк АСТ.

На думку фахівця, також варто спробувати посів сидератів і відмову від основного обробітку ґрунту. В питанні підвищення якості ґрунтів  можна пригадати спосіб з використання і внесення диму з техніки в ґрунт з метою насичення його СО2

«Безумовно приділяти увагу оптимізації технологічних процесів є необхідним, потрібно працювати над зменшенням постійних витрат. Але економити на прямих ресурсах – погана прикмета і поганий шлях, а от раціонально і з розумом їх використовувати – це інша справа», – наголосив Віктор Кухарчук.


Порада 3. Своєчасно вносьте ЗЗР не зменшуючи їхню норму

При оптимізації системи захисту, потрібно пам’ятати народну мудрість — «скупий платить двічі». Виключення препаратів із системи захисту не допустиме. Також ключову роль має вчасне внесення агрохімії — це допоможе скоротити використання засобів захисту надалі (зменшення норм чи кратність внесення). 

«Будь-яке виключення гербіцидів, фунгіцидів чи інсектицидів може спричинити значне зниження врожайності. Наприклад, при виключенні тільки фунгіцидів у зернових культур септоріоз листя та борошниста роса може досягати до 30% шкодочинності по недобору урожаю. Темно-бура плямистість, яка розповсюджена на ячмені, при сильному уражені, скорочує врожайність на 20-40%. Іржа злакових, при надмірному поширенні може знищити врожай 100%. Тому ні в якому разі не можна нехтувати захистом», — зазначив агроном компанії «Агро Експерт» у Вінницькій та Житомирській обл. Олександр Мазуренко. 

Читайте також: Роман Горобець: Українські переробники йдуть на діалог і пропонують непогану ціну за соняшник

Його думку поділяє продакт-менеджер компанії з напряму добрив та мікродобрив Олександр Карнаух. Він вважає, що відмова від ряду важливих операцій не є кращим варіантом, щоб зекономити. Проте для того, щоб забезпечити оптимальну дію ЗЗР, при цьому не застосовуючи максимальні дози останніх, слід звернути увагу на ряд аспектів. 

Зокрема:

  1. Якість води для обприскування. Оптимальна дія ЗЗР забезпечується при рН води від 5.5 до 6.5 та при жорсткості не більше 350 ррm. Якщо вода не відповідає цим показника, а у 95% випадків це так, варто використовувати кондиціонери води.
  2. Рекомендовано застосування дрейф-ретардантів, адже при дрейфові (здуванні вітром крапель робочого розчину) втрачається частина діючої речовини ЗЗР.
  3. Для ефективної дії ґрунтових гербіцидів, слід застосовувати спеціальні ад’юванти, які забезпечують змочуванню і проникненню гербіцидів у верхній шар ґрунту. При зменшенні норм використання води, менш як 200 л/га обов’язковим є використання ад’ювантів, адже важливо забезпечити оптимальне покриття рослини
  4. Потрібно боротися з утворенням піни, адже піна це ні що інше, як діюча речовина ЗЗР.

Порада 4. Технологія strip-till дозволяє зекономити ресурси до $60/га  

Мінімальний обробіток ґрунту, або strip-till дозволяє значно знизити розхідні матеріали на польові роботи. Тому підприємство кожного року збільшує такі площі. 

«Аналіз ґрунту та диференційоване внесення добрив, у залежності від регіонів, дозволяє заощадити до 20% витрат. Також економимо добрива завдяки технології Y-Drop (система внесення рідких добрив біля коренів рослин)», — розповіли в компанії «Агрейн».

Також в «Агрейн» вже відтепер думають над тим, як зекономити при зборі врожаю. Основні зусилля будуть направлені на покращення логістики зерна. 

«Плануємо вивозити чисте і сухе зерно на прилаштовані склади підлогового зберігання, дуже близько до полів. Заходи з підготовки складів тривають. Немає сенсу 100% зерна направляти на елеватор, через повільний експорт, силосів все одно не вистачить. А вже зі складів напряму (і в першу чергу), будемо вантажити зерновозами на експорт, а зерно з елеваторів — в останню чергу», — поділились планами представники компанії.


Порада 5. Комплексні добрива обійдуться дешевше аніж класичні  

Добрива — ключова складова хорошого врожаю. Економити на добривах не дозволить жоден досвідчений аграрій. Якщо ж господарство використовує добрива низької якості, які важкодоступні рослині та ще й зменшить норму внесення — доброго врожаю не може бути.

«Як говорить народна мудрість «дешева рибка — погана юшка». Зменшувати норму внесення добрив можна тільки з дуже якісними та ефективними добривами. Тобто, завдяки високої якості сировині, легкої доступності для рослин макро- та мікроелементів, сучасної технології виробництва, добрива добре спрацюють навіть при зменшенні норми внесення», — наголосили компанії Jiva

За спостереженням фахівців Jiva, зараз фермери активно закупляють комплексні мінеральні добрива з великим вмістом мікроелементів. Оскільки вони більш ефективні ніж класичні. Серед фаворитів, комплекси для соняшнику і кукурудзи. 

«Кожного року росте попит на комплексі добрива, особливо з приходом нового покоління аграріїв і з переходом на більш ефективне землеробство. Щодо цін, то комплексні добрива обходяться дешевше, але потрібно правильно враховувати всі показники. В тім, завжди знайдуться аграрії які ментально не готові до нових технологій і які звикли все життя використовувати нітроамофоску. Тому тут треба йти в ногу з часом і власні вподобання обмінювати на економічну вигоду», — зауважили фахівці Jiva.

Також в компанії порадили почати закупівлю добрив вже на осінь. Така ініціатива може зекономити аграріям $300 на кожній тоні.

Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus