Роман Горобець: Українські переробники йдуть на діалог і пропонують непогану ціну за соняшник

Роман Горобець: Українські переробники йдуть на діалог і пропонують непогану ціну за соняшник

10 травня 2022 1091 0

Щодня дивуємось історіям українських супергероїв, військових, волонтерів, медиків та й звичайних людей, які своїми вчинками наближують нас до перемоги. Своєю чергою видання Kurkul.com продовжує публікувати матеріали про роботу фермерів в умовах війни та розшукає власне, агрогероїв.

Сьогодні ми публікуємо розмову з Романом Горобцем, співзасновником СФГ «Астра» на Полтавщині. Під час The Trend&Hedge Club фермер розповів про стан справ у господарстві, посівну, продаж продукції та джерела фінансування. Він налаштований дуже позитивно, оскільки вважає, що «фінансовий сектор працює, люди стараються, держава допомагає — всі шестерні нашої економіки намагаються працювати злагоджено. А за таким розкладом речей перемога». Детальніше в інтерв’ю. 

Про посівну 2022

Kurkul.com: На вашу думку, яка найбільша проблема аграріїв у сезоні 2022? Чи можна розраховувати на хороші врожаї?

Роман Горобець: На мою думку, основна проблема 2022 року для аграріїв — це реалізація продукції. У багатьох, як і у нас, виникла ситуація, що не було великих запасів ліквідних коштів. Щоб отримати їх, ми спробували продати продукцію і побачили наскільки це складно. У нас, хоча б не залишилось багато запасів з минулого року — майже все продали. Але є знайомі фермери, у яких зараз повні елеватори збіжжя. Вони чекали на ціну, в результаті отримали сьогоднішню реальність — соняшник по 14 тис. грн/т, з ПДВ. У той час, коли я продавав за 21 тис. грн/т. 

Щодо врожаїв, то позаминулий рік у нашому регіоні був катастрофічним, через посуху. Минулий рік теж не дуже був щедрий на урожай. Тому я не очікую, що 2022 р. буде гірший, а сподіваюсь і кращий. Наразі погода нам сприяє та відкидає ризики. 

Посіви гороху

Kurkul.com: Як розпочали посівну? Чи є все необхідне?

Роман Горобець: Ми вирощуємо кукурудзу, сою, соняшник, озиму пшеницю, ярий ячмінь та горох. Посівну гороху і ячменю провели у строк: маємо гарні сходи. Стан посівів на тверду четвірку. Стосовно інших культур, то через вологий квітень, ми розпочали тільки 26 квітня. Вся техніка у нас доволі сучасна, найстаршим агрегатам 7 років. Ми можемо працювати майже цілодобово. 

Читайте також: Чи вистачить дизельного пального для посівної, та де його шукати фермерам?

Для посівної у нас були придбані всі засоби виробництва на 80%. Протягом 3 тижнів після початку війни докупили все, що було необхідно. Зараз забезпечені на 100%. Паралельно ми закупили паливо. Тепер думаємо, як забезпечити господарство всім необхідним до кінця посівних робіт.

Kurkul.com: А яка ситуація в інших фермерів? Чи легко дістати насіння та ЗЗР? Що є зараз у постачальників?

Роман Горобець: Посівним матеріалом майже всі аграрії забезпечені. По ЗЗР теж дефіциту немає. Є винятки по окремих препаратах, але є можливість їх заміни на аналоги. Тому, на мою думку, забезпеченість аграріїв у нашому регіоні нормальна. Стосовно дизелю, то після першої атаки на Кременчуцький переробний завод, скоротилась пропозиція на Євро-5, залишився тільки Євро-4. Після другої атаки, що була на Великдень, заразне стало і його. Ми спілкувались з імпортерами пального з Литви, воно доступне. Але потрібно чекати 2-3 тижні на один бензовоз. У нашому бізнесі важливим є закупати все на перед. Тому зараз ми думаємо, як забезпечити господарство дизпаливом на збиральну компанію, яка розпочнеться, якщо все буде добре у липні. 

Kurkul.com: В багатьох підприємствах зараз виникає проблема з нестачею працівників. Чоловіки йдуть на війну, чи є у вас такі проблеми?

Роман Горобець: Ми проводили розмови з працівниками до початку війни. Я досить серйозно ставився до новин про війну. Бо дані закордонної розвідки ніколи не підводили, просто так працівників з посольств не виводять. Ми опитували співробітників, для розуміння, як і хто буде працювати, коли станеться війна. Розказували працівникам, що якщо ми не будемо підтримувати цілісність і функціонування нашого господарства під час війни, то це буде однією з найбільш вразливих точок. Така моральна підготовка мала позитивний ефект. Все ж деякі працівники пішли служити — це водії, охоронці. Звісно ми нікому не забороняли вступати до ТрО, кожен розуміє всю відповідальність. Тому працівників вистачає.

Про продаж зерна

Kurkul.com: Як змінилась географія реалізації товару?

Роман Горобець: Більшість продукції продаємо у себе у регіоні. Поряд з нами є Глобиньський свинокомплекс, який має стабільний попит на ячмінь, кукурудзу і фуражну пшеницю. До війни на ячмінь і кукурудзу ми проходимо сертифікацію для експорту у Китай, минулого року возили збіжжя в Одеські та Миколаївський порти. Цей варіант вже не розглядається, бо порти заблоковані. Сою відправляємо на переробний завод, який також знаходиться в м. Лубни. 

Kurkul.com: Якщо експорт відпадає, то які варіанти розглядаєте не сезон 2022?

Роман Горобець: Орієнтуємось на локальні продажі. Щодо соняшнику, то був ще варіант експорту через порт Рені. Але Дністровський міст через лиман було зруйновано. Відповідно логісти підвищили ціну послуг. Тому зараз, я домовився з фермером про реалізацію соняшнику за прийнятну ціну, звісно не по 13 тис. грн/т, але і не по 20 тис. грн/т. Тобто місцеві переробники йдуть на діалог. 

Kurkul.com: Чи є пропозиції щодо форвардних продажів? 

Роман Горобець: Форвардних контрактів цього року немає. Зазвичай я продавав так якусь частину продукції, але не в цьому році. Такі пропозиції зараз до мене навіть не доходять.

Про фінансування

Kurkul.com: Чи залучаєте сторонні кошти в господарство? Якщо так, то яким чином?

Роман Горобець: Ми користуємось послугами комерційних банків. У січні, як і зазвичай, відкрили кредитну лінію: подача заявки — зранку, а в обід в тебе кошти вже на рахунку і ти їх використовуєш, як хочеш. Протягом березня місяця, цей термін розтягнувся на 3 тижні, у квітні — трішки скоротився. Минулого тижня отримали повідомлення від банку про те, що вони знову розпочинають активно опрацьовувати заявки. Тому фінансовий сектор дуже активно дивиться в сторону аграріїв, вони розуміють наші проблеми й також намагаються зі своєї сторони зробити найкраще.

Читайте також: Чи реально отримати кредит на посівну фермеру: відповіді, умови, рішення

Також подали заявку в один із державних банків. Там є програма кредитування до 5 млн грн. Звісно, це не супер критичні кошти, але у нас і не супер великий агрохолдинг. Тому, якщо затвердять — це буде непоганою такою подушкою. 

Не факт що ми будемо їх дуже активно використовувати, але це буде певний запас. Оскільки ми маємо не тільки інфраструктуру по збереженню запасу нашого зерна, врожаю, а й по збереженню дизпального. Тому більшість коштів візьмемо на пальне, щоб вистачило на посівну озимих. 

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus