Жінка-фермер

Ірина Титарчук: Ми надаємо допомогу жінкам зі сфери агробізнесу, які постраждали від війни

31 травня 2022 960 0

Підтримка бізнесу в Україні — зараз стратегічне завдання. З війною вже близько 5 млн українців втратило роботу і ця тенденція продовжується. Підприємства закривається через обстріли та руйнування, необхідність евакуації, а також фінансові проблеми. Не виключення — агросектор. Зупинка експорту, різке зниження цін на сільгосппродукцію, зростання вартості на матеріально-технічні засоби, дефіцит пального ставить роботу фермерських господарств під загрозу. Держава намагається створити базу для підтримки сільгоспвиробників, навіть впровадила програму пільгового кредитування на посівну. Але звичайно цього мало. В сьогоднішньому матеріалі Kurkul.com про ще кілька можливостей — програми допомоги фермеркам від ГО «Український центр сприяння інвестиціям та торгівлі».


Help Women Agro in Ukraine 

З початком російсько-української війни, українські чоловіки почали масово вступати до лав ЗСУ чи ТРО. Вони залишили сім’ї, роботу чи власний бізнес. На місцях працюють жінки, які підтримують тил та «воюють» на бізнес-фронті. Та й до війни жінок-фермерок було чимало. Саме для підприємець з агросектору, що постраждали від воєнних дій ГО «Український центр сприяння інвестиціям та торгівлі», у співпраці з партнерами запустили ініціативу Help Women Agro in Ukraine.

«Жінки становлять майже 30% від загальної кількості фермерів та і дрібних/середніх сільгоспвиробників в Україні. Та через війну, перебування в деяких регіонах для них є справжньою небезпекою. Наприклад, для виробників овочів чи фруктів південних регіонів війна принесла серйозні наслідки. Особливо важко підтримувати роботу через руйнування виробничої інфраструктури та тимчасову окупацію», — зауважила виконавчий директор центу Ірина Титарчук.

Допомога фермерам

За програмою фермерки можуть отримати: 

  • фінансову підтримку та консультації по отриманню грантового фінансування;
  • допомогу в просуванні продукції на зовнішні ринки;
  • менторство;
  • безкоштовні консультації для пошуку міжнародних партнерів і клієнтів;
  • стипендію на навчання за міжнародними програмами підвищення ділових навичок в агросекторі;
  • промоційну підтримку, як серію статей та участь у подкастах.

«Реалізація цієї ініціативи дозволить налагодити партнерство та співпрацю між підприємствами, підтримати жінок-підприємиць у контексті відновлення/реконструкції діяльності та подальшого розвитку економіки та бізнесу у післявоєнний період», — розповіли організатори ініціативи.

Для участі в програмі заповніть форму за посиланням.

West Business Hub

Іншим проєктом, яким наразі займається ГО є спільна з USAID «Конкурентоспроможна економіка України» програма по релокації підприємств їх грантовій підтримці. Ця програма створена для тих представниць агробізнесу, які через військові дії готові перемістити власне підприємство в більш безпечний регіон.

«Ще 4 роки тому, я нічого не думала про гендерну рівність, жіноче лідерство, союзництво та підтримку жінок. Можливо тому, що не стикалась із порушеннями моїх прав та знеціненням кар’єрних здобутків. Але з 2019 р. я керую проєктом по підтримці жіночого підприємництва, і знаю безліч історій жінок, у яких «немає прав», які перебувають під впливом гендерних стереотипів та упереджень, в тому числі щодо ведення бізнесу. А війна підсилила усі ці болі», — зазначила керівниця ITFC в дописі на своїй Facebook-сторінці.

Згідно з програмою буде створено West Business Hub, який стане новою локацією для роботи переміщених підприємств. Також в рамках хабу передбачається:

  • підтримка в перевезенні обладнання, сировини та матеріалів;
  • допомога з розміщенням та облаштуванням робочого місця;
  • фінансова підтримка у форматі сплати оренди за місце строком до 6 міс.;
  • консультації, менторська та психологічна підтримка;
  • можливість отримання грантової підтримки на потреби бізнесу.

Для участі в програмі заповніть форму за посиланням.


Також ми поспілкувались з виконавчою директоркою IТFC Іриною Титарчук про те як змінилось становище жінок-підприємець з агросектору після початку війни.

Виконавчий директор  ГО «Український центр сприяння інвестиціям та торгівлі» Ірина Титарчук

Kurkul.com: Пані Ірино, з Ваших спостережень, що наразі не вистачає українському малому та середньому бізнесу? З якими проблемами окрім війни стикаються підприємці?

Ірина Титарчук: На мою думку, бізнесу загалом не вистачає впорядкованості та чіткості, розуміння своєї проблеми чи запиту. Вже понад 5 років ми тісно співпрацюємо з малими та середніми підприємцями, і бачимо одні й ті самі меседжі: бізнес про себе не говорить, бізнес собою не пишається, бізнес не вміє розрізняти нагальні проблеми і просто виклики ведення операційної господарської діяльності. Війна це тільки поглибила. 

З початком війни, пріоритетні месиджі займає фронт, а бізнес немає часу говорити про себе. Наприклад, підприємці не пояснюють споживачами причини підвищення цін чи затримку поставок, оскільки думають, що клієнти та так усе знають і розуміють. Але це далеко не так. 

Читайте також: Нам вдалось експортувати зерно під час війни — досвід українських агрокомпаній

Власні ж проблем представники бізнесу часто викладають у формі «про все і ні про що», а в такій інтерпретації губиться нагальний запит, який швидко можна вирішити. Тому я раджу уважно читати про можливості, ініціативи та проєкти, і дуже чітко формувати свій запит. Можу сказати, що за статистикою запитів від бізнесу, які до нас надходять, чітко сформульованих близько 30%, все інше — «вода». І ось ці 30% задовольняються в перші тижні, з іншими іде процес уточнень і виокремлення найголовнішого.

Фермер Алла Рогова

Kurkul.com: Ваш центр робив чудовий проєкт, де описував жінок-підприємиць. Як змінився «портрет» жінки-фермерки під час війни?

Ірина Титарчук: Раніше ми опитали 500 жінок-підприємиць: про їхню діяльність, стереотипи та упередження з якими стикаються, вплив Covid-19 на бізнес-діяльність. Вийшов чудовий проєкт.

Вже зараз, проводячи мініопитування, в спільноті підприємиць наших проєктів, бачимо зміни в їх діяльності, що спричинені війною. До прикладу, серед 100 опитаних жінок 18% вимушено переїхали в інші регіони України, а 27% — в інші країни. Активно працюють та надають гуманітарну, іншу підтримку 37%, а 30% — були вимушені припинити діяльність. Оновлене опитування, із врахуванням впливу війни, та розмежуванням по галузях економіки, віку, організаційно-правовій формі ведення бізнесу, регіону тощо, буде презентоване вже влітку.

Kurkul.com: Наразі ITFC втілює в життя 2 проєкти — це Help Women Agro in Ukraine та West Business Hub. Скільки заявок на участь в цих програмах Ви отримали? Переважно хто звертається?

Ірина Титарчук: Ініціатива Help Women Agro in Ukraine запущена з травня і триватиме до кінця червня. За перші 2 тижні з моменту запуску, ми отримали 20 заявок від підприємств, що потребують підтримку, та 7 заявок від партнерів і експертів, що готові підтримати бізнес. І запитів більшає із дня в день. Сьогодні це вже 35 запитів. Звертаються малі та середні підприємства, сільгоспвиробники з різних регіонів та напрямів — від квіткових ферм до тваринницьких комплексів.

Напрям West Business Hub працює в рамках загального проєкту по підтримці бізнесів, що постраждали внаслідок війни, і підтримується донором. Тобто, якщо перший орієнтований виключно на агросектор, то цей охоплює більше галузей. Стартував проєкт із кінця травня, і триватиме 6 місяців за нашої підтримки, а далі бізнеси будуть працювати самостійно за адміністрування координатором. Запити на релокацію ми отримуємо від тих бізнесів, що вже знаходяться в західних регіонах, або планують туди переїхати. Плануємо підтримати за рахунок 6 місячного фінансування орендної плати хабу 10-13 бізнесів, та надати грантову допомогу не менш ніж 15 підприємствам. Окрім того, проєкт проводитиме групові менторські сесії для 50 жінок підприємиць з питань правового ведення діяльності, оскільки маємо запити по реструктуризації кредитів, переоформленню бізнесу, трудовому законодавству.

Зустріч спільноти Women IN

Kurkul.com: Наскільки я розумію, за проєктом Help Women Agro in Ukraine не всі представниці агробізнесу зможуть отримати допомогу, оскільки проєкт волонтерський. Паралельно ви збираєте запити від тих хто може допомогти.

Ірина Титарчук: Так, це волонтерський проєкт нашої організації. Він будується на довірі, підтримці та партнерських відносинах. Ми намагаємось в межах наших можливостях всіх підтримувати. Жодних донорських коштів на це у нас немає. 

Моя команда і партнери роблять все можливе, щоб задовольнити максимум запитів. Але, до прикладу, 60 т пального ми аж ніяк не зможемо надати, або вивезти ВРХ із тимчасово окупованих територій, чи придбати трактор і холодильне обладнання. Це «біль» яку ми розділяємо, але вважаємо, що це питання дещо вищого рівня ніж наша організація. Одна з наших підприємиць має на складі 2 т меду на території де ведуться активні бойові дії. Зрозуміло, що наразі забрати цей мед неможливо, тобто допомога для неї відкладається до покращення ситуації в регіоні.

Читайте також: Життя фермерів в окупації: як росія намагається повернути правила «совка»

Kurkul.com: Розкажіть про 1-2 успішних кейси, коли ваші проєкти сприяли розвиткові фермерського жіночого бізнесу.

Ірина Титарчук: Вибачте, але 1-2 не вийде, бо їх значно більше. 

За 2 тижні ініціативи Help Women Agro in Ukraine було надано матеріальну підтримку квітковим фермам Viila Verde та Florest Farm, які отримали препарати для підтримки вирощування рослин та біостимулятори. Ферма «Бабині кози» та TM BULION наразі працюють з нашими експертами по маркетинговому та експортному напрямках. Також в опрацювання з партнерами передано ще 4 запити.

Загалом, за 3 роки роботи в напрямку жіночого підприємництва, ми реалізували 4 проєкти, провели 14 навчальних тренінгів, 10 підприємиць нашої спільноти отримали гранти в межах підтримки від USAID «Конкурентоспроможна економіка України», 8 підприємиць знайшли собі партнерок і реалізували цікаві ініціативи. Серед них: Юлія Буглак, засновниця бренду Fiskin та Марина Баньковська створили колекцію сумок зі шкіри риби; Анна Морозова, співзасновниця ініціативи VitaminBox з реалізації продукції українських фермерів, скооперувалась з Оленою Петренко, яка виготовляє пастилу під торговельною маркою SmakOK.

То й же кейс із медом. Це компанія Чарівна БЗЗ і її співвласниця Олена Старцева, випускниця наших програм. У 2021 р. мед «Різнотрав'я зі соняшником» отримав срібну медаль на міжнародній виставці у Великобританії (London Honey Awаrds), де брали участь бджолярі з 49 країн. І не останню роль тут відіграла наша підтримка, бо цей продукт вартий того, щоб про нього знав весь світ.

Читайте також: Скільки меду втратить Україна через війну, та як бджолярам шукати додаткове джерело доходу

Ми постійно висвітлюємо історії успіху жінок із нашої спільноти в медіа, на конференціях та поширюємо їх кейси серед міжнародних партнерів, оскільки вважаємо, що українським підприємицям є чим пишатися, попри те, що наразі маємо невизначену ситуацію з їх діяльністю через війну.

Kurkul.com: Чи були запити на допомогу з релокацією господарства? Якщо так, розкажіть детальніше.

Ірина Титарчук: Так, і в межах ініціативи Help Women Agro in Ukraine і по напрямку West Business Hub є запити на допомогу з переміщенням і розміщенням бізнесів у більш безпечних регіонах. Наразі ми допомагаємо резидентам West Business Hub у м. Тернопіль, згодом плануємо розмістити наш хаб і на Львівщині. Але, ми детально вивчаємо ситуацію по таких запитах, оскільки для релокації у закрите приміщення надаємо перевагу бізнесам пов’язаним із переробкою продукції.

За запитами з ініціативи Help Women Agro in Ukraine близько 15% бізнесів потребують переміщення з тимчасово окупованих територій або тих, де ведуться бойові дії. Тут нам важко допомогти, оскільки це великогабаритні аграрні бізнеси (переміщення тваринницьких ферм, перевезення залишків продукції зі складу, машин та механізмів), та існує загроза життю, бо це переважно Харківська, Херсонська, Запорізькі обл.

«Прильот» на квіткову ферму

Kurkul.com: В пріоритеті проєкту фермерки з окупованих, або територій де ведуться активні бойові дії? А чи реально отримати підтримку підприємицям з інших областей? Оскільки проблем всюди вистачає.

Ірина Титарчук: Насправді в пріоритеті бізнеси, які постраждали від війни. А такі є у всіх регіонах, не лише в тих, де ведуться активні бойові дії. Але чітко прослідковується проблематика бізнесу відповідно до території. Бізнеси, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях потребують релокації (перевезення матеріалів, обладнання, продукції), інших з регіонів просять про підтримку в консультаціях по виходу на зарубіжні ринки, пошук нових клієнтів, сертифікацію та розробку нової маркетингової стратегії, оскільки динаміка продажу їх продукції стрімко падає.

Kurkul.com: Дякую за цікаву розмову та Вашу роботу!

© Юлія Маковей, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus