Заморожування вишень від А до Я: як працює завод Tevitta

Заморожування вишень від А до Я: як працює завод Tevitta

23 серпня 2022 1882 0

Журналістам Kurkul.com пощастило відвідати завод замороженої продукції Tevitta, який оснащений сучасним обладнанням. Саме тут, у місті Шпола Черкаської області, виготовляються якісні фрукти і ягоди за технологією шокового заморожування. Завдяки обраній технології, продукція не втрачає своїх корисних властивостей. Тож, як все відбувається нам розповіла начальник відділу стандартизації Валентина Гуліна. Разом з нею ми дізналися про всі етапи сортування, інспекції та власне заморожування продукції.


Приймання, інспекція та сортування

Перша точка, через яку проходить сировина, яка має бути в майбутньому заморожена — це рампа приймання. Тут після відвантаження з машин, сировина зважується і сортується. Наступний етап — камера попереднього охолодження, де накопичуються партії. Після цього сировина чекає своєї черги на переробку.

Валентина Гуліна

«Першочергово у виробничому приміщенні, продукція потрапляє до лінії. Якщо, наприклад, пояснювати на переробці вишні без плодоніжки. То на першому етапі відривання плодоніжки пропускається, і одразу відбувається процес миття сировини. Після цього вишня надходить на перший етап інспекції», — розповідає Валентина Гуліна. 

За її словами, під час цього процесу два працівники заводу відбирають гнилі, або недозрілі плоди, очищають від плодоніжок, які залишились, листя та іншого засмічення.

Читайте також: Найпоширеніші хвороби ожини та боротьба з ними

«Кількість засмічення залежить від методу збору вишні. Якщо, наприклад, плоди збирались вручну, то вишня майже вся без плодоніжки. При зборі плодів комбайном, відсоток домішок вищий», — пояснює начальник відділу стандартизації.

Калібрування, видалення кісточки та заморожування

Тим часом працівники заводу вибирають недозрілі, підгнилі плоди, робота кипить. Після очищення, сировина надходить на процес калібрування, де вона сортується на три калібри. Два з яких, йде на етап видалення кісточки, вишні розміром до 20 мм збираються в ящики, які надходять на заморожування з кісточкою. Вишні з кісточкою використовуються для виробництва компотів.

«Ось ми знаходимось на процесі калібрування сировини, де ми бачимо, що сировина сортується на три калібри. Це робиться для того, щоб максимально ефективно видалити кісточку з вишні. Відтак середній і великий калібр надходить на кісточкові видувні машинки. Найменший калібр — заморожується на компотні суміші», — коментує процес Валентина Гуліна.

Сортування вишень різного розміру потрібно для того, щоб мати можливість краще видалити кісточку. Машинки оснащені матрицями за розміром, якщо у більшу матрицю потрапить менша вишенька, то її геть розірве. І якщо навпаки, то не виб'ється кісточка і залишиться у вишеньці.

«Ми відкалібровуємо вишню для якісного видалення кісточок. Далі вишня по транспортерах надходить на кісточковідбивні машинки, де за допомогою розподільчого лотка, вишню рівномірно розподіляють на матриці. Після видалення кісточки, вишенька без кісточки надходить на транспортер, а кісточки для очищення по шнековому транспортеру надходять на протирочну машину де відбувається відділення пюре від кісточок», — пояснює  начальник відділу стандартизації.

Читайте також: Найпоширеніші хвороби малини та боротьба з ними

Цього року на заводі хочуть спробувати використовувати кісточки від вишень, як паливо. Бо кісточка, це 10-12% від самої вишні, відповідно чим більший плід, тим більша кісточка.

«Після вибивання кісточок, плоди переходять до етапу інспекції сировини, останнім, перед заморожуванням в тунелі. Тут працівники забирають, якщо є залишки кісточки, а також залишки плодоніжки чи листя, які можливо, десь пропустили під час першої інспекції. Також тут фінально переглядають саму вишню», — розповідає Валентина Гуліна.

Останній етап, за який проходить сировина перед заморожуванням — це проходження вібростолу, на якому додатково видаляється волога. Далі у тунелі вишня заморожується.

«Кожен продукт має свою температуру заморожування і, відповідно, час скільки знаходження у тунелі у кожної ягоди свій. Наприклад, чорниці потрібно значно менше ніж вишні, бо ягоди відрізняються за розміром, — пояснює експерт.

Тож вишня у тунелі перебуває приблизно 10-12 хвилин, за нею весь час спостерігає оператор. На виході ягоди мають температуру не вище мінус 22° С. Після заморозки відбувається останній етап сортування — фінальна інспекція.

«Під час останньої інспекції, ми оглядаємо готовий продукт. Тут відбирається механічно пошкоджені, деформовані плоди. Після цього вишня надходить на спеціальне обладнання — ваговий дозатор, де формується певний об'єм, який потрібно зафасувати в транспортну в упаковку», — розповідає про процес Валентина Гуліна.

Фінальний етап: фасування та реалізація

Вся ягода фасується у ящики. Це відбувається на ваговому дозаторі, куди надходить сировина і далі фіксується вага. Коли надходить інформація, що достатня кількість сировини завантажена, спрацьовує датчик і машина передає продукцію у ящик. Ящики формуються по 10 кг, але все перевіряється контрольним зважуванням. Якщо вага відповідає, то ящик проходить, якщо ні — оператор корегує вагу. Після цього коробки заклеюються, скануються на металодетекторі складаються на піддон, маркуються та відправляють на склад, для зберігання, термін придатності замороженої продукції — 2 роки.

Додамо, що вся готова продукція зберігається на складах із температурним режимом мінус 18° C і місткістю понад 10 тис. палетомісць. Зручна геолокація заводу дозволяє доставляти сировину для заморожування як із західних, так і з південних областей України.

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus