Ощадбанк надає агровиробникам кошти, доки ті чекають грошей від покупців

Ощадбанк надає агровиробникам кошти, доки ті чекають грошей від покупців

26 вересня 2022 889 0

Ми вже розповідали про грантові програми від «єРобота», які реалізовує уряд спільно з порталом «Дія» та Ощадбанком. Сьогодні ж мова піде про підтримку експортерів, тому більш детально зупинимось на програмах для переробної галузі, якими вони можуть скористатись. Чим це може зацікавити фермерів? Багато аграріїв самостійно продають за кордон свою продукцію або ж хочуть налагодити такі зв’язки. Але обігових коштів для повноцінного ведення бізнесу не вистачає. Тож банк може запропонувати комплекс продуктів і програм саме для таких випадків. Детальніше про це розповіла заступник директора департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу Ощадбанку Юлія Жуланова.

Ощадбанк пропонує ефективно поєднувати кілька державних програм підтримки агровиробників-експортерів

Якщо експортеру сільгосппродукції не вистачає коштів на ведення бізнесу, то на такий випадок можна скористатися такими пропозиціями:

  1. Грант для переробної галузі в рамках відповідної програми в «єРобота».
  2. Якщо сума проекту перевищує суму гранту і клієнт потребує додаткового фінансування, можна поєднати грантову програму з кредитом за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».
  3. Передекспортне фінансування зі спрощеними вимогами в рамках співпраці з Експортно-кредитним агентством.

Юлія Жуланова

Якщо детальніше говорити про програму кредитування з ЕКА, то вона націлена на підтримку переробних компаній, які експортують продукцію. Ці кошти покривають до 40% всіх товарів, що Україна традиційно експортує згідно з кодами УКТЗЕД.

«Наведу приклад. Якщо підприємець експортує сиру соняшникову олію, то під програму кредитування з ЕКА така продукція не підпаде. Річ у тім, що така олія вважається сировиною. Однак якщо підприємство здійснить відповідні дії з очищення олії та розфасує її у пляшки для подальшого відправлення на експорт, скажімо, до Європи, то з такою продукцією підприємець зможе отримати кредит на поповнення обігових коштів у рамках програми ЕКА», — прокоментувала Юлія Жуланова.

Програма передекспортного фінансування страхує ризики експортного контракту на 85%

Головна умова отримання такого кредиту — наявність експортних контрактів. Програма передекспортного фінансування має певні особливості:

  1. Програма дає можливість страхувати ризики виконання зобов’язань за позикою для виконання зовнішньоекономічного контракту.
  2. Її можна поєднувати з програмою «Доступні кредити 5-7-9%».
  3. Сума максимального кредиту —  85% контракту. Тобто, якщо контракт на 1 млн, то можна отримати 850 тис. грн кредиту, і від цієї суми буде нараховуватись гарантія на повернення коштів на сплату. Грубо кажучи, банк страхує ризики отримувача кредиту на 85%.
  4. Кредитування за програмою ЕКА можливе без застави, забезпеченням за кредитом виступить застава майнових прав на майбутні надходження за контрактами та порука власників.
  5. Максимальний строк кредиту становить один рік. Головною умовою користування таким кредитом є його погашення шляхом надходжень від контрактів. Після надходження коштів за контрактом і здійснення погашення кредиту клієнт знову може скористатись невикористаною сумою кредитної лінії. Сьогодні строк сплати по експортних контрактах становить до 180 днів. Відповідно, протягом дії кредитного договору підприємець зможе скористатись кредитними коштами кілька разів.

Читайте також: ТОП-10 актуальних грантових програм для фермерів

«Для прикладу, компанія займається виробництвом борошна та продає його за кордон. Такі компанії зазвичай потребують додаткових коштів на період від закупки сировини і до моменту отримання оплати за товар від іноземного покупця. За допомогою спільної програми ЕКА та Ощадбанку такий виробник може отримати кошти для організації процесу виробництва і доставки борошна покупцю (в т.ч. закупити сировину, сплатити заробітну платню, податки, оплатити логістичні послуги тощо)»,— пояснила Юлія Жуланова.

Передекспортне фінансування зі спрощеними вимогами оформлюється як кредитна лінія, оскільки передбачено активний рух коштів: підприємець взяв позику, потім «зайшли» кошти за контрактом — кредит погашено. Бізнесмен бере кошти ще, і так по колу. Під кожен окремий контракт можна відкрити спеціальну кредитну лінію.

Агроекспортери мають страх перед кредитами

Юлія Жуланова наголосила, що якихось особливих умов для позичальників немає: власник має бути українцем, компанія має бути українською і мати добру репутацію та кредитну історію.

«Важливо, щоб компанія своєчасно сплачувала податки, щоб у неї була фінансова можливість погашення кредиту. Плюс наявність контрактів на експорт. Подати заявку на отримання доступного кредиту експортер може у відділенні Ощадбанку або на порталі Дія. Бізнес», — підсумувала заступник директора департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу Ощадбанку.

За час дії програми з ЕКА було опрацьовано 22 заявки, з яких 18 отримали схвалення.

«Ми зараз спільно з Експортно-кредитним агентством популяризуємо цю програму. Для досвідчених експортерів, це прекрасна можливість перекрити короткострокові поточні потреби, і вони починають цим активно користуватись. А от для початківців це новий досвід, тому їм важче зорієнтуватись на ринку», — підсумувала Юлія Жуланова.

Вона навела кілька  прикладів комплексної пропозиції від Ощадбанку для максимального задоволення потреб та розвитку бізнесу.

Клієнт може отримати одночасно:

  • грант на розширення садівництва (максимально можлива сума становить 7 млн грн);
  • грант на переробку, наприклад, лінію для переробки фруктів на сік (максимально можлива сума становить 8 млн грн);
  • кредит грантоотримувача з переробки на придбання обладнання в сумі до 16 млн грн строком 60 місяців на пільгових умовах із компенсацією процентної ставки практично до 0% в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» (забезпеченням за таким кредитом може виступити обладнання, що купується, та обладнання, що було придбане за рахунок грантових коштів).

І це ще не все. Ощадбанк пропонує кредити на поповнення обігових коштів для закупівлі сировини та витратних матеріалів з виробництва соку до 36 місяців також на пільгових умовах із компенсацією процентної ставки практично до 0%. Кредит на поповнення обігових коштів може бути наданий в поєднанні з програмою Експортно-кредитного агентства.

Читайте також: Жнива озимих культур: прогнози, врожайність та прибутки фермерів

А ось інший приклад. Клієнт – сільськогосподарський товаровиробник вирощує соняшник та реалізовує насіння. За допомогою комплексної пропозиції від Ощадбанку він має можливість збільшити доходи шляхом отримання гранту на переробку (максимально можлива сума 8 млн грн) на купівлю лінії для віджиму олії та розливу в пляшки зі збільшенням суми на придбання лінії переробки за рахунок фінансування на пільгових умовах із компенсацією процентної ставки практично до 0%. Забезпеченням за таким кредитом може виступити майно, що придбається за рахунок гранту на переробку, та обладнання, придбане в рамках кредитування за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

При розширенні клієнтом ринків збуту та продажів на експорт Ощадбанк пропонує кредити на поповнення обігових коштів на 12 місяців у сумі до 20 млн грн із компенсацією процентної ставки в поєднанні з програмою Експортно-кредитного агентства. Без здійснення експортних продажів банк профінансує на пільгових умовах за програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Тож Ощад може запропонувати клієнтам комбінації фінансування для підтримки діючого бізнесу та нових бізнес-ідей.

Враховуючи поточний стан експорту агропродукції, найпріоритетнішим завданням уряду стало забезпечення безпечного експорту. Страхування ризиків за експортними контрактами в рамках програми ЕКА – одне з таких рішень, яке на рівні з пільговим кредитуванням та державними програмами підтримує агровиробників-експортерів. А Ощадбанк зі свого боку стане надійним партнером кожному підприємцю.

 © Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою