Що спільного в молоці та симфонії Моцарта: історія ферми з Вінниччини

Що спільного в молоці та симфонії Моцарта: історія ферми з Вінниччини

17 жовтня 2022 1271 0

Нещодавно в матеріалі «Silage Workshop 2022: яку врожайність кукурудзи вдалось отримати без опадів» ми підбивали підсумки випробування гібридів силосної кукурудзи UNIVERSEED в сезоні 2023. Другий рік поспіль воркшоп відбувається на ділянках господарства «АФ Україна-О». Цікаво, що минулого року керівництву настільки сподобався результат, що цього року вони засіяли всі свої площі насінням від UNIVERSEED. 

Проте заготівля силосу — це не все, чим займається господарство. На базі «АФ Україна-О» працює молокопереробний завод, де виготовляють сири, йогурти та масло. Тож у сьогоднішньому матеріалі ми розповімо про те, що відбувається з силосною кукурудзою після її збору в господарстві «АФ Україна-О» та як вона перетворюється на йогурт.


Що відбувається з силосом після збору: досвід закладання та зберігання 

Якщо говорити про жнива силосної кукурудзи, то їх нереально відділяти від процесу закладання силосу. Оскільки ці 2 опції виконуються одномоментно. Тож за книжними параметрами цей процес відбувався і в «АФ Україна-О».

«Було створено дві команди. Одна відповідала за збір врожаю, інша — за прийом та закладання силосу. Збирали кукурудзу двома комбайнами —John Deere силосний таClaas Jaguar. Відвозили скошений силос власним транспортом — вантажними автомобілями + трактором з причепом. Паралельно відбувалось трамбування і закладка силосу, де використовували трактор із відвалом і трактор, який здійснював ущільнення силосної маси в приміщеннях», — розповів менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group Леонід Чорний

Силосна кукурудза UNIVERSEED

В момент збору кукурудза «АФ Україна-О» перебувала в другій молочно-восковій фазі. На думку фахівця, це оптимальна стадія збирання кукурудзи на силос, коли зернівка має перехідну фазу.

«Гібриди від бренду UNIVERSEED мають довший період від зернової стадії до вологовіддачі. Тобто силосна кукурудза більше часу, ніж зернова, залишається у фазі воскової стиглості. В результаті ми маємо коригований період збирання», — пояснив він. 

В «АФ Україна-О» силос закладають у спеціальні споруди. Такий вид зберігання обрали автоматично, бо силосні приміщення дістались у спадок господарству, відповідно, немає потреби зводити щось нове. 

«Насправді такий вид зберігання має свої переваги — в спорудах надійніше йде закладка цього силосу. Також тут не потрібна спеціальна техніка. Припустимо, якщо говорити про рукави, то потрібні механізми, щоб запаковувати туди силос. Хоча в рукавах силос краще зберігається і маємо меншу кількість відходів. Проте споруди — наразі більш економічний метод зберігання», — пояснив представник LNZ. 

Годівля корів силосом забезпечує максимальний вихід якісного молока

До силосної суміші обов’язково вносять консерванти. Як наголосив Леонід Чорний, вони відіграють дуже важливу роль. 

«Присутність консерванту є обов’язковою складовою сучасного силосу. Він допомагає прискорити ферментацію корму. Також він допомагає довести його до певної кондиції, яка потрібна тваринам для споживання. Плюс у такому варіанті засвоюваність силосу тваринами вища, ніж якби це відбулося без додавання консерванту», — розповів фахівець. 

Після закладання силос повинен деякий час настоятись, і вже потім тварини можуть його споживати. Наприклад, у господарстві «АФ Україна-О» є ще залишки минулорічного силосу. Якості він не втратив, тому планується спершу використати минулорічні заготовки.

Процес заготівлі силосу

«В даному господарстві однотипна годівля. Тобто вони дають коровам виключно силос із домішками гранул. Жодної трави чи зерна. Тому ви розумієте, наскільки важлива якість силосу для цього господарства», — підсумував Леонід Чорний.

Однотипну систему годівлі в господарстві виробили, коли запланували вирощувати тварин на товарне молоко. Керівництво ферми виробило стратегію розвитку, провело деякі консультації, аби зрозуміти, як отримувати максимальний вихід якісного молока. Ну і тому обрали саме силос. 

«Важливою складовою раціону рогатих є саме силос. Він містить більше енергії, має оптимальний склад органічних кислот і хорошу перетравність. Тому упродовж теплої пори року ми намагаємося заготовити необхідну кількість кормів. Взимку тварини на фермі вимагають хорошої годівлі. А потреби ВРХ у поживних речовинах можна задовольнити лише за допомогою якісних, смачних кормів», — зазначив керівник «АФ Україна-О» Михайло Федчишен.

Після годівлі корів силосом відбувається магія — корм перетворюється на молоко і похідну продукцію

В господарстві «АФ Україна-О» наразі утримують понад 700 корів. З них близько 250 — це дійне стадо. Вирощують корови породи червона та чорна голштинська

«Тваринництвом ми почали займатись ще у 2004 р. Через 10 років вирішили змінити стратегію і почали реконструкцію приміщень. У 2015 р. запустили оновлені ферми. На цьому не зупинились і у 2017 р. розпочали будівництво молокозаводу», — розповів Михайло Федчишен.

На фермі корів утримують вільно, не на прив’язі. До того ж протягом доби тварини слухають класичну музику. Як розповів керівник господарства, музика позитивно впливає на продуктивність стада. 

Корівки на фермі «АФ Україна-О»

Завдяки таким умовам утримання та годівлі середні надої становлять 25 кг молока від однієї корови. Доїння корів відбувається тричі на день за допомогою обладнання компанії DeLaval. Після цього молоко потрапляє в спеціалізовані приміщення з постійною температурою — +4-7⁰С. Доступ сюди обмежений. Звідсіль молоко транспортується на молокозавод. 

«Ми виношували таку ідею зробити трубопровід з ферми на завод. Але ця відстань — 60 м. Ближче будувати не дозволено відповідно до стандартів. У такому випадку зробити якісну промивку 60-метрового молокопроводу буде нереально. А ми ж відповідаємо за якість продукції. Тому доставляємо сировину молоковозами», — пояснив фермер.

Читайте також: Будуємо комбікормовий завод: рекомендації фермерів та поради щодо вибору обладнання

На переробному заводі виготовляють широкий асортимент продукції починаючи від пастеризованого молока до кисломолочних сирів чи бринзи. 

«Після доставки з ферми молоко потрапляє в пастеризатори. Після цього його переливають в резервуари. В нас таких є 5. Там воно нормалізується по жирності. На заводі встановлено 2 фасувальні лінії. Тобто пакуємо молоко у різну тару — літрову та півлітрову», — розповів про процес виробництва Михайло Федчишен.

Фірмовими вже стали м’які сири з наповнювачами, як-от з італійськими травами чи оливкою.Також на заводі виготовляють солодкі йогурти з наповнювачами, кефір, ряжанку, масло та сметану. Вся продукція реалізується під ТМ Villa Milk. 

Читайте також: Родина Кривозуб: Ми знайшли 4 варіанти реалізації молокопродуктів

Щоразу підприємство намагається покращити асортимент. Так, нещодавно почали виготовляти новий смак у лінійці йогуртів — «Манго» та «ПРОСТО йогурт» без цукру й наповнювачів.

«Процес виробництва йогуртів повністю автоматизований і складається з кількох етапів. Спочатку молоко потрапляє в «білу зону», де проходить пастеризацію. Потім відбувається сквашування. Солодкі йогурти виготовляють на основі високоякісного молока та заквасок «Danisco» від всесвітньо відомого датського виробника DuPont Nutrition Health. А справжнього насиченого смаку йогуртам додають фруктові наповнювачі австрійської промислової групи AGRANA», — розповіла технолог компанії Villa Milk Оксана Романова.  

Популярність на продукцію зростає і від локального бренду молочка від «АФ Україна-О» стала всеукраїнською. Відтак продукція Villa Milk з’явилася на полицях гіпермаркетів мережі «Ultramarket» та «МегаМаркет».


Тож у ланцюжку виготовлення молокопродуктів найважливішою є сировина — якісне та смачне молоко. А його нереально отримати без правильної годівлі та умов утримання корів. Тому якщо бажаєш мати успішний молочний бізнес — краще дотримуватись правил і технологій. А решті можна покладатись на свій досвід.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus