Теплогенератор для зерносушарки — чи готуватись до пожежі

Теплогенератор для зерносушарки — чи готуватись до пожежі

27 березня 2023 1253 0

Існує безліч стереотипів про твердопаливні котли. Найпоширеніший про те, що буцімто теплогенератори є пожежонебезпечними. Ми вирішили розібратись у цьому, тому провели фактчекінг найпоширеніших тверджень про звʼязок пожежі та теплогенератора. Експертом у нашому дослідженні став регіональний представник по роботі з ключовими клієнтами компанії GRECO group Сергій Малка.

1. Елеватори з твердопаливними котлами частіше загоряються

Неправда. Існує упередження, що якщо у вас стоїть теплогенератор на елеваторі, то готуйтесь до пожеж.

Сергій Малка, регіональний представник по роботі з ключовими клієнтами компанії «GRECO group»

«Люди, які працюють з елеваторами, розуміють, що насамперед загоряється не зерносушарка, а саме обвуглене зерно чи пил. І таке відбувається при будь-якому виді палива, чи то скраплений або розріджений газ, чи дизель, чи пелети», — пояснює Сергій Малка.

Він додає, що в практиці компанії GRECO group, яка працює вже 8 років, не траплялось такого, аби загорівся саме теплогенератор. А от якщо  вчасно не чистити зерносушарку, зерно та пил пересушуються, обвуглюються і рано чи пізно загоряються. Це і є основною причиною пожеж. Отож, це твердження — неправда.

2. Щоб не було пожеж, зерносушарку треба чистити раз у тиждень

Правда. Як зазначалось раніше, саме накопичення золи та пилу є переважно причиною пожеж. Тому час від часу потрібно проводити очищення як зерносушарки, так і теплогенератора. Конкретні терміни очищення вказує виробник обладнання, а також регламентує керівництво елеватора.

«Як свідчить практика, коли йдуть жнива, керівники хочуть пришвидшити процес сушіння. Тому просять не зупиняти зерносушарку, відкладають очищення на день-два, і потім з'являються задимлення чи пожежі. Все ж не потрібно нехтувати елементарними правилами експлуатації», — пояснив експерт.

Стандартно очищення відбувається раз у 10 днів, але, наприклад, якщо сушиться соняшник, то потрібно частіше — раз у 3-4 дні. Тому що олійні культури мають більший ризик займання.

«Ми рекомендуємо робити глибоке очищення теплогенератора раз у 2 тижні. Можна проводити часткову чистку раз у день, при цьому обладнання і зерносушарку зупиняти не потрібно. Коли ж зупиняється зерносушарка на очищення, тоді паралельно і теплогенератор чистять», — зазначив Сергій Малка.

3. Система теплогенератора має датчики, які повідомляють про небезпеку займання

Правда. Стандартно зерносушарка має систему безпеки, яка складається з датчиків температур у декількох зонах. Вони сигналізують про виникнення аварійної ситуації.

Читайте також: Сергій Малка: Наше обладнання здешевлює витрати на сушку зерна в 5-7 разів

«Коли ми встановлюємо теплогенератор, то повністю інтегруємо його систему безпеки з блоком управління сушарки. Тобто вони працюють, як одне ціле. Якщо виникає якась аварія, то виключаються всі процеси», — розповів представник компанії.

4. Вид пелети для котла впливає на пожежну безпеку

Неправда. Як паливо для теплогенератора використовують пелети з різним складом та різного виробництва. Але через різке падіння ціни на кукурудзу у 2022 р. фермери почали використовувати кукурудзу для палива. При цьому не можна сказати, що якийсь вид палива здатний спровокувати пожежу. Все знову ж залежить від вчасного очищення зерносушильного обладнання.

«У GRECO group понад 300 об'єктів на території України. З них 95% працюють на пелетах з лушпиння соняшнику без домішок. В них найкраща тепловіддача і нема коливання температур. У цьому сезоні фермери експериментували з кукурудзою, бо ціна зерна була 3000 грн/т, а пелети — 5000 грн/т. Знаю випадок, коли фермер палив некондиційну кукурудзу, бо шкода вкладеної праці, щоб просто утилізувати зерно», — повідомив Сергій Малка.

Як виняток, більш небезпечним є біопаливо, де присутня іскристість. Але сам по собі теплогенератор загорітись не може.

5. Для розміщення теплогенератора потрібна велика територія

Неправда. Теплогенератор розміщується біля зерносушарки. Як зазначив Сергій Малка, на ринку таких мінімальних розмірів обладнання, як GRECO group, не пропонує ніхто. Для котла середньої потужності потрібен бетонний майданчик 5x5 м2. При цьому пелети можуть розміщуватись біля нього або на будь-якій вільній території.

6. Для зберігання пелет потрібне окреме приміщення 

Неправда. Пелети зазвичай продаються в біг бегах. Їх можна складати у 2-3 ряди. Тому не потрібно будувати спеціальний ангар. Хоча за бажанням клієнта, таке приміщення буває будують.

Читайте також: Тренди 2023 для фермерів — від робототехніки до альтернативної енергетики

«Ми допомагаємо клієнту прорахувати необхідну кількість палива, в залежності від потужності зерносушарки. В середньому це 3 кг пелет на 1 т/%, але цифра змінюється в залежності від культури чи сезону. Якщо це великі елеватори, то укладаються контракти й пелети привозять кожні 1-2 тижні. І навіть у 2022 році я не зустрічав історії про затримку поставок», — розповів фахівець.

7. Пошкодження зерносушарки може спровокувати пожежу

Правда. Як розповів Сергій Малка, часта проблема виникнення пожеж — це відсутність текучості зерна. Це може стати фактором того, що система безпеки працює неправильно. Також можливе займання через пошкодження елементів зерносушарки. Зерно в цьому місці не може рухатися, підвисає, а коли туди подається температура, воно пересушується, і в таких місцях може виникати задимлення.

7. Сервісне обслуговування теплогенератора можна ігнорувати

Неправда. Як і в кожному обладнанні, теплогенератор має елементи, які потрібно замінювати та обслуговувати. Після відпрацьованого сезону сервісна служба проводить дефектування та замінює необхідні складові.

«Наприклад, потрібно поправити цеглу, якою обкладається теплогенератор зсередини, задля продовження терміну експлуатації зерносушарки. Тому оператори, які працюють на цьому обладнанні, повинні візуально визначати чи все нормально. Якщо є якісь зауваження, одразу телефонують на сервіс. Також після завершення сезону відбувається обовʼязковий огляд техніки сервісною службою Греко Груп», —  повідомив експерт.

Він також додав, що перший блок компанія встановила 8 років тому, і завдяки правильному обслуговуванню він працює досі.

8. Взимку менша ймовірність пожежі, ніж влітку

Неправда. На прикладі теплогенераторів Greco Group пояснимо, що ці котли сконструйовані так, що мають однакову температуру на виході при +20 °С та при -10 °С. Розраховується потенціал та потужність теплогенератора, щоб він міг працювати в неоптимальних умовах. Тому базові принципи роботи зерносушарки не зміняться. Питання пожежі — це виключно про правильність експлуатації обладнання незалежно від сезону.

9. Некваліфіковані працівники — друзі вогню

Правда. Кукурудза сушиться при температурі 100-120 °С залежно від класифікації зерносушарки. А якщо оператор підвищить температуру до 140-150 °С, щоб швидко висушити, то це спровокує пожежу.

«Коли ми встановлюємо наше обладнання, то обов'язково проводимо навчання персоналу. Ми пояснюємо, що завищена температура рано чи пізно спричинить загоряння зерносушарки. Дуже добре, коли навчання проходять ще й директор чи інженер елеватора, бо часто саме вони прагнуть швидко висушити зерно», — наголосив фахівець. 

У висновку варто розуміти те, на чому неодноразово наголошував у розмові Сергій Малка: загораються не теплогенератори, а вміст зерносушарки. Це трапляється при роботі на будь-якому виді палива, якщо не дотримуватись норм експлуатації.

Тому експерт надав 4 універсальні поради, як уникнути пожежі на зерносушарці:

  • Вчасно проводити очищення зерносушарки й теплогенератора.
  • Дотримуватись правил експлуатації та температур.
  • Не нехтувати сервісним обслуговуванням.
  • Купувати якісне обладнання.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus