Сергій Малка: Наше обладнання здешевлює витрати на сушку зерна в 5-7 разів

26 січня 2023 2589 0

Сергій Малка, регіональний представник по роботі з ключовими клієнтами компанії «GRECO group»

Сушка зерна є дійсно вагомою статтею витрат більшості фермерів. Трапляється, що для доведення продукції до базисної вологості, можна витратити більшу частину прибутку або й взагалі втратити його.

Виною подорожчання сушки зерна стали ціни на газ та пальне. В такій ситуації власники сушарок шукають оптимальні варіанти економії, щоб здешевити цей процес. І один з варіантів — встановлення твердопаливних теплогенераторів. Твердопаливні теплогенератори на зерносушарках не є ноу-хау, а швидше вимушений захід для здешевлення сушіння. Крім того, таке обладнання гарантує незалежність. 

Про всі нюанси роботи твердопаливних котлів ми поговорили з представником компанії-виробника GRECO group Сергієм Малкою.

Дві переваги твердопаливних теплогенераторів  

Kurkul.com: Яке паливо може використовуватись для твердопаливних теплогенераторів?

Сергій Малка: Спектр широкий — пальним може бути біопаливо, соняшникові пелети, щепа чи навіть деревні відходи. Коли останнє потрапляє в теплогенератор, то відбувається процес піролізного двофазного горіння, досягається максимальний ККД, тепло потрапляє в сушарку, що дозволяє сушити зерно.

Kurkul.com: В чому головні переваги автоматичних твердопаливних котлів?

Сергій Малка: Що дає сьогодні твердопаливний теплогенератор? Це відповідь на питання про економію і здешевлення вартості сушінні 1 т/%. Завдяки роботі на альтернативному паливі, наші теплогенератори стають незалежними від цін на газ чи електрику. 

Тобто встановлюючи автоматичні твердопаливні генератори, ви маєте економію ресурсів на сушінні та незалежність від компаній, які постачають вам, наприклад, природний газ або дизпаливо.

Читайте також: Дефіцит енергії в агросекторі — як фермери здобувають енергонезалежність

В нас є клієнти, які виготовляють самостійно пелети. Такі фірми є незалежними ні від кого. Якщо компанія не є виробником, то для неї доступний широкий вибір пелет з різних матеріалів. Ринок не обмежується однією-двома компаніями. Можна навіть оголошувати тендер, де за покупця бореться по 20–30 компаній. В таких умовах клієнт більш комфортно почуває себе.

Kurkul.com: Якщо ви заговорили про економію, то якою є різниця з традиційними способами сушіння?

Сергій Малка: Давайте рахувати. Середня витрата дизпалива для стандартної сушки становить 1,4 л на 1 т/%. Ціна дизелю приблизно 50 грн/л. Виходить, що витрати тільки на пальне для сушіння 1 т/% становлять 70 грн. Якщо ми говоримо про природний газ, то вартість буде десь 55 грн за 1 т/%, а на скрапленому газі — в межах 52 грн. 

Якщо ж говорити про наші теплогенератори, то витрати на паливо при сушінні 1 т/% будуть коливатись в межах 10-12 грн. 

Kurkul.com: Не важко порахувати, що сушити на пелетах в 5-7 раз дешевше, ніж на дизелі… 

Сергій Малка: Якщо на дизелі, то так. Якщо говорити про природний газ, то це економія в 3,5-4 рази. Хоча знову ж, слід враховувати на чому працюватиме теплогенератор. Тобто це можуть бути деревні відходи чи пелети із пшеничної соломи. Якщо, наприклад, це соняшникова пелета, то вартість приблизно 18 грн. 

Сезон з максимально високим попитом на твердопаливні котли   

Kurkul.com: Через дефіцит пального та й ціни кількість замовлень на обладнання зросла?

Сергій Малка: Щодо попиту, то він збільшується щороку, але пік зростання припадає на останні 3 роки. Торік реалізували понад сто проєктів, а загалом на сьогоднішні — це близько 350 установок, що діють. 

Читайте також: Імпорт електроенергії: чи реально агропідприємствам працювати без відключень світла

Якщо брати 2022 р., то він був з максимально високим попитом. Все через війну і ризики. Великі підприємства працюють в основному на природному газі. Різні ходили чутки, наприклад, про те що газ для підприємств відключать. І тому елеватористи та фермери страхувались твердопаливними котлами. Наше обладнання підходить в такому випадку, оскільки у клієнта залишається можливість працювати на штатному обладнанні, яке у них є. А якщо виникає потреба, то легко переходити на теплогенератор або навпаки. 

Kurkul.com: Якщо фермер вирішить встановити твердопаливний теплогенератор, яким повинен бути його алгоритм дій?

Сергій Малка: Все починається зі звернення від клієнта. Ми дізнаємось, яка у нього зерносушарка та яка її добова потужність. Враховуємо і культури, які потрібно сушити. Також просимо у клієнта технічні характеристики. На основі цих даних наші спеціалісти розраховують потужність твердопаливного теплогенератора, яка потрібно для цього підприємства.

На другому етапі відбувається виїзд спеціалістів «GRECO group». Якщо зерносушарка вже змонтована, працює, то треба особисто подивитись чи є можливість встановити обладнання там. Інколи стикаємось з проблемою браку місця.

Третій етап — це монтаж. Опісля приїжджає пусконалаштувальник, який запускає обладнання. Під час того запуску, він проводить навчання оператора. В залежності від підприємства, це може бути 1-3 оператори. В управлінні нічого важкого немає. 

Kurkul.com: Що потрібно для встановлення? 

Сергій Малка: Нам потрібна площа 5х5м на якій ми розміщуємо своє обладнання. Якщо брати виробників аналогічного обладнання на ринку України, то ми займаємо найменшу площу. Ніякої додаткової документації не потрібно. 

Як розв'язати проблему автономності сушарки 

Kurkul.com: Скільки часу займає процес від замовлення до введення в експлуатацію установки?

Сергій Малка: В середньому процес займає до 30 днів. Але були обʼєкти, де ми встановлювали та запускали теплогенератор за 14 днів. 

Читайте також: Ціни на зерно, пальне та ресурси — чого чекати фермеру у 2023 році

Kurkul.com: Зараз працюєте по всій Україні?

Сергій Малка: Наша компанія «GRECO group» є безпосереднім виробником автоматичних твердопаливних теплогенераторів. Знаходимось ми в Вінниці, але обслуговуємо клієнтів по всій Україні. У 2022 р. провели роботи в Сумській області за 20 км до кордону з росією. Тобто виключень у нас немає. Якщо є запит, то ми обовʼязково відправимо туди людей. 

Kurkul.com: А чи є недоліки в теплогенераторах? Що може піти не так? 

Сергій Малка: Ну, зараз у всій країні проблеми з електроенергією. Якщо немає світла, то байдуже чи на твердому паливі, чи на газі, чи на дизелі, сушарка працювати не буде. Наше обладнання не потребує великих витрат електроенергії. Якщо зерносушарка бере 100-120 кВт, то для теплогенератора потрібно всього 5 кВт, тобто це не так суттєво. 

Бачимо, що клієнти намагаються розв'язувати це питання і ставлять генератори. Таким чином забезпечують подачу електроенергії для забезпечення роботи їхнього зерносушильного комплексу. 

Kurkul.com: Часто у власників зерносушарок виникає проблема, що зерно не досушується. Ну і звичайно всі звинувачення йдуть в сторону сушарки, яка не дає заявлену продуктивність. Чи бували такі скарги від ваших клієнтів?

Сергій Малка: Ми зберігаємо фактичну продуктивність сушарки. Тобто, після того, як ми встановили твердопаливний теплогенератор, ми повідомляємо клієнта, що сушарка буде давати таку ж продуктивність. Якщо потрібно, то прописуємо цей момент в документах. 

Читайте також: Тренди 2023 для фермерів — від робототехніки до альтернативної енергетики

Kurkul.com: Якщо погуглити, можна знайти чимало компаній-конкурентів на ринку України. У чому унікальність «GRECO group»? 

Сергій Малка: Конкуренти є в будь-якій галузі й ми до них завжди ставимося з повагою. Ми ж показали себе, як компанія, яка не підводить та виконує поставлені завдання. Якщо ми не виконали свої зобов’язання, то прекрасно розуміємо всі наслідки: на кону доля зерна, яке фермер вирощував 6 місяців. Тому здобули авторитет і про нас гарно відгукуються та рекомендують іншим компаніям.

Kurkul.com: Дякуємо вам за інтервʼю!

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus