Продаж зерна онлайн — нові можливості для фермерів

Продаж зерна онлайн — нові можливості для фермерів

12 липня 2023 1251 0

Є пропозиція: продай 1 т пшениці 3 класу за 5400 грн. Не влаштовує така ціна — тоді запропонуй свою або дай додаткові умови купівлі. Такі опції можливі завдяки новій платформі AGROFORUM, яку позиціонують як прозору платформу з максимальним функціоналом для купівлі чи продажу збіжжя.

Проєкту AGROFORUM з моменту запуску всього кілька тижнів, але навіть зараз, у міжсезоння ми побачили там діючі пропозиції і торги за них, а за добу платформу відвідує близько 6000 користувачів. Чому фермери обирають цю платформу та в чому її переваги ми спробували зʼясувати разом із засновником AGROFORUM Романом Білоусом.


3 принципи роботи AGROFORUM

AGROFORUM — це профільна торговельна платформа, в яку інтегровано всі необхідні інструменти для здійснення операцій купівлі/продажу агропродукції — від публікації пропозиції до підписання угоди онлайн. Тобто перший принцип роботи — це універсальність.

Роман Білоус, засновник AGROFORUM

«Ми націлювались на хороший айтішний продукт. Розуміючи, що є певні труднощі з реалізацією зернової продукції, порушилась логістика і якраз потрібен інструмент, який об'єднав би всіх на одній платформі, дав можливість прямої комунікації. Ми повірили в цю ідею і виразили її в програмному продукті AGROFORUM», — розповідає Роман Білоус.

Спершу команда розробників прагнула створити виключно сайт, на якому відбувалася б пряма комунікація між виробником та покупцем агропродукції. Пізніше усвідомили, що у сільгоспвиробників через зайнятість не завжди є можливість моніторити сайти і розробили зручну мобільну версію, щоб аграрій міг слідкувати за ринком, продавати зерно не відволікаючись від виробничого процесу.

Другий принцип AGROFORUM — це прозорість. Тому на платформі необхідно зареєструватись і зареєстрований акаунт верифікувати за допомогою особистого електронного цифрового підпису (ЕЦП).

«Це була наша принципова позиція. На початку впровадження цієї ідеї ми розуміли, що вона викликатиме складності. Але необхідно забезпечити людям прозорість ринку. Завдяки такій верифікації акаунта ми відкриваємо особу-користувача, яка спілкуватиметься не з видуманим персонажем, а з конкретною фізичною особою, підприємцями або представником юридичної особи», — зазначає засновник AGROFORUM.   

І третій принцип — це ефективність. Сільгоспвиробники отримують можливість швидко та прозоро продати свою продукцію за найвигіднішою ціною, а трейдери – знайти та купити необхідні обсяги продукції відповідної якості напряму. При цьому всі користувачі платформи мають можливість перевірити контрагента та переконатися в його надійності.

Що можна продати?

На сьогодні через платформу можна продати/купити, як основні культури — пшеницю різних класів, кукурудзу, соняшник, сою, ячмінь, так і нішеві — просо, пшоно, гречку та борошно.

«Платформа, це своєрідне Auto.RIA, але у світі аграріїв. Вона створена для фермерів, трейдерів, переробників. Орієнтована на внутрішній ринок, але бачимо зацікавлення і потенціал і до продажів за межі країни», — додає Роман Білоус.  

Як продати зерно через AGROFORUM — 5 кроків

Крок 1. Реєстрація

Для реєстрації на платформі достатньо лише номеру телефону. Однак для участі в торгах акаунт необхідно верифікувати за допомогою електронного підпису ФОП або компанії, який можна отримати в податковій або АЦСКА.

Крок 2. Публікація пропозиції

Оберіть пункт «Створити лот». Там вкажіть характеристики товару, його об’єми, ціну, спосіб відвантаження.

Крок 3. Зупиніться на найвигіднішій ціні

AGROFORUM передбачає торги за товар у відкритий спосіб. Тобто всі продавці та покупці можуть спостерігати за ринком та надавати свої пропозиції по торгах.

Крок 4. Укладання smart-контракту

«Якщо люди дійшли згоди, то вони одним кліком переходять у розділ smart-контракт, де генерується договір з даними, які виникли у процесі торгів. Є можливість обрати кілька в шаблонів договорів або згенерувати по формату конструктора LEGO.  Контракт можна зробити типовим або можна генерувати під кожного контрагента. До того ж ці договори можна одразу підписати на платформі ключем ЕЦП», — розповідає засновник платформи.

Крок 5. Виконайте умови вчасно та якісно

Своєчасне та якісне виконання умов контракту впливає на репутацію. Позитивна репутація – гарант подальших успішних продажів.

Кращому продавцю 5 балів та плюс до карми

Тож, кожен зареєстрований учасник платформи має власний кабінет. Він формується з електронного ключа та власником, який вказує контактні дані та реквізити. Решта наповнення формується відгуками покупців чи продавців, які співпрацювали з цим контрагентом. Так і формується рейтинг цього користувача. Чим вищий рейтинг — тим його пропозиції будуть займати вищу позицію.

«Рейтинги будує кількість успішних угод. Частість перебування на платформі теж впливає на рейтинг, оскільки демонструє, на скільки людина зацікавлена і слідкує за ринком. Плюс є можливість прокоментувати попередні угоди будь-якої зі сторін, які брали участь в конкретному договорі», — розповідає Роман Білоус. 

Команда розробників платформи має принципову позицію та не йде за прикладом інших маркетів, коли можна купити преміальний акаунт. Рейтинг можна здобути виключно своїми зусиллями, потенціалом та виконаними умовами договорів.

Читайте також: Що буде з цінами на сою та які прогнози на врожай

«Ми просимо залишати коментар після виконання угоди. Якщо оцінка 5 балів, то коментар відповідно не потрібен. Якщо оцінка нижче середнього, то наступними договорами продавець в силах підняти свій рейтинг», — говорить Роман Білоус.

Також в особистий кабінет можна додати працівників господарства, які матимуть певні функції на платформі.

Що приваблює фермера переходити на AGROFORUM?

Під впливом зовнішніх та внутрішніх факторів, ціни на продукцію міняються дуже швидко. Шляхом широких функціональних можливостей платформи в розділі контрактів є можливість завантажувати додаткові умови у вигляді специфікацій. Тобто до моменту поки обидві сторони не дійдуть згоди та контракт не буде підписано, його умови можна міняти.

«Будь-який дисконект можна відкоригувати до належних умов виконання, або скасовувати, якщо, наприклад, якість зерна не відповідає вказаним у договорі. Так, договір один, але до нього можна додавати десяток специфікацій та змінювати залежно від строків постачання чи результатів лабораторних досліджень. І це спрощує роботу, бо все можна підписати онлайн, а не користуватись поштою», — говорить засновник AGROFORUM.   

Що може мотивувати фермера перейти на платформу? На думку засновника компанії — це можливість продати свій товар за найвигіднішими умовами. Фермер отримує альтернативу в ціні. Якщо вартість його не влаштовує зараз, то він може повернутись за тиждень і знову ж виставити товар. Також він отримує спрощений документообіг, зручність в процесі взаємодії та швидку комунікацію.

Майбутнє зернового ринку в діджиталізації

«Майбутнє ринку за цифровізацією. І ми рухаємось в напрямі, діджиталізації країни. Агрофорум один з таких продуктів,  який спрощує продаж і дає більше можливостей та прямі комунікації, але при цьому прозорість і надійність», —  зазначає Роман Білоус.

Роман Білоус

Розробники платформи вже зараз працюють над покращеною версією. Там будуть рекомендовані ціни, аналітика та ще багато корисних можливостей для користувачів.

«Агрофорум 2.0 — це буде досконаліша аналітика з рекомендаціями і повним масивом даних, як от звіти USDA, ситуація в портах, на кордонах, на лінійних елеваторах, фінансові послуги. Також можливість, не виходячи з платформи, організувати логістику. Тобто ми плануємо запрошувати логістичні компанії, які за потреби покупця чи продавця надаватимуть відповідні послуги. Розглядаємо і холдування», —  резюмує засновник платформи.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus