Керівник та засновник компанії Feodal Андрій Дем’янович.

Де ви втрачаєте гроші на полі — розумна оптимізація допоможе розібратись

25 серпня 2023 1660 0

Вирощування агропродукції — процес технологічний, однак не позбавлений творчості. Нерідко у виробничому процесі приймають рішення про понадпланові витрати. Але логіка «більше добрив = більше врожаю», часто підводить у фінансовому контексті та в контексті потенціалу поля. Тож як краще оптимізувати свої витрати, правильно порахувати норми ЗЗР та добрив, контролювати кількість пального на виробництві Kurkul.com розповів керівник та засновник компанії Feodal Андрій Дем’янович


Прямі та непрямі витрати: що можна оптимізувати 

«Припустімо, що у фермера є плановий бюджет на цей сезон. І йому його потрібно розтягнути на всі агрооперації упродовж всього виробничого сезону. А тут приходить агроном і пропонує збільшити кількість добрив. Це непланові витрати, але ж агроном очікує отримати більший прибуток і це здається виправданим. Однак, тут ми отримуємо одразу дві проблеми. Перша — дельта вартості добрив не дорівнює дельті витрат помножених на ціну», — каже Андрій Дем’янович.

Керівник та засновник компанії Feodal Андрій Дем’янович

Простіше кажучи, більша кількість добрив не збільшить урожай до такого рівня, щоб вносити ці добрива було економічно вигідно і виправдано. І щоб зрозуміти, чи це справді так, фермеру потрібно працювати з базовими фінансово-економічними показниками та з розумінням потенціалу поля.

«Друга проблема — що коли ми витрачаємо більше запланованих витрат на те, щоб внести більше добрив. Через ці витрати потім змушені залізти в кредит. Постійне кредитування, підтягування «хвостів», робота «в мінус» рано чи пізно приведуть підприємство до фатальних наслідків. Тому важливе усвідомлене планування, коли ми розуміємо що відбувається в нас з паливом, насінням, ЗЗР і скільки на що йде. А не планування всліпу», —  пояснює Андрій Дем’янович.  

Щоб детально розглянути планування, спершу потрібно порахувати витрати фермера в процесі виробництва. Загалом вони діляться на прямі та непрямі. 

Прямі витрати:

  1. закупівля насіння;
  2. паливо та мастила;
  3. добрива та ЗЗР;
  4. обробіток землі;
  5. технічне обслуговування та ремонт.

Вони становлять 60% в бюджеті виробництва. А отже, їх планування — це найперший крок до ефективного управління підприємством. 

Дуже часто фермери хиблять саме на цих витратах. Більшість з них не мають чітко пропрацьованої технологічної карти, яка б показувала б доцільність тих чи інших витрат. Саме про такі витрати і як їх оптимізувати ми та поговоримо.

Читайте також: Feodal FMS: наряди без диспетчера й інтеграція за тиждень

Ви можете вносити менше добрив і менше насіння без втрат прибутку

Зазвичай фермери наперед закуповують добрива, насіння та ЗЗР з досвіду витрат попереднього сезону. Це суттєва стаття затрат, тому часто для цього використовують кредитні кошти. Натомість нерідко аграрії стикаються з тим, що добрива вносяться туди, де вони не принесуть потрібного результату. - Простіше кажучи, розкидати добрива скрізь недоцільно.

«Ми не хочемо говорити про терміновий перехід на диференційне внесення добрив або насіння. Досвід показує, що не так багато підприємств готові до цього, особливо зараз, тому що треба інвестувати в обладнання або його наймати, складати карти завдання, аналізувати врожайність, щільність і т.д. Ви можете прийти до цього, почавши з простих кроків. Ми пропонуємо перш подивитись в загальному на потенціал полів через супутникову аналітику і дати оцінку їх продуктивності», — зазначає він.

Польові роботи

Нерідко буває й так, що фермер вносить більше запланованої норми добрив, сподіваючись отримати кращий урожай. Однак, якщо порахувати витрати на ці додаткові добрива, на пальне для проведення агрооперації та інші витрати, то чи зможе потенційно більший прибуток бути виправданим? Ми мусимо це порахувати.

Як запевняє Андрій Дем’янович, здебільшого цей омріяний «надприбуток» ледь перекриває зростання витрат. Тут більше потрібно враховувати потенціал поля, який може не дати більше врожаю, якщо внести більше добрив.

Рішення полягає в, тому що ви можете коригувати норму не на окремі ділянки на полях, а на самі поля і ділити їх за групами продуктивності. 

Супутникова аналітика і можливість порівнювати різні індекси: вегетації, вологості, затоплень на полях, стан ґрунту до посіву і т.д.

Такий підхід є простим інструментом аналізу, що дозволяє економити кошти, уникати непотрібних витрат на насіння та зосереджувати зусилля на більш продуктивних ділянках. І цим можна користуватись за допомогою системи Feodal.FMS

Недотримання умов внесення препаратів — гроші на вітер

З витратами на засоби захисту рослин ситуація може бути ще цікавіша. Багато може залежати від жорсткості води, температурних показників та інших факторів, які відіграють важливу роль в ефективності їх дії.

До прикладу, за інструкцією засіб потрібно було вносити при температурі до +20-25° С.

Для цього у системі Feodal FMS, можна задавати умови виконання операцій. Система навчена розпізнавати такі речі. Задаючи умови виконання певної операції при плануванні технологічних карт, вона сповістить власника у разі відхилень від норм внесення. 

«Так от, ще при плануванні в системі можна врахувати конкретні потреби кожного окремого поля і поставити умови внесення. А вже при безпосередньому внесенні програма проконтролює дотримання норм, зокрема і відповідність погодних умов, швидкості вітру, тепретарури, а також швидкість виконання операції», — каже Андрій Дем’янович.

Пальне: чи у вас зливають, чи це просто перевитрати які ви не помічаєте

Пальне — одна із тих категорій, яка найчастіше має розбіжності з плановими та фактичними даними. І проблема не в тому, що на підприємстві зливають, бо зараз це легко можна контролювати. Як розповідає засновник компанії Feodal, проблема в тому, що при плануванні часто не враховують додаткові нюанси. Зокрема, перевитрати пального на більш рельєфних місцевостях, де оберти двигуна є більшими, додаткові витрати на переїздах між полями, розворотах техніки,  а також перекриттях, що відбуваються на полях під час виконання агрооперацій. 

Звісно, «зливи» ніхто не скасовував, але левова частка надмірних незапланованих витрат припадає якраз на усе вище згадане. 

«Усі ці витрати важко виміряти вручну. Але ринок технологій сьогодні пропонує безліч рішень на будь-який гаманець. І для того, щоб це контролювати достатньо придбати простий трекер та витратомір. Система самостійно буде проводити аналіз витрат пального і навіть сповістить про перевитрати та відхилення в проведенні агрооперацій. Також вона покаже якщо це були «зливи». Всього один раз проаналізувавши цей показник на своєму полі і як відбувались агрооперації, можна буде правильно запланувати витрати на наступні рази та увесь виробничий сезон», — запевняє Андрій Дем’янович. 

Планування — дієвий інструмент, що працює в кризових умовах

В системі Feodal FMS блок планування — це окрема велика частина програми, яка дає можливість фермеру запланувати технологічні карти на поле або на групу полів з урахуванням погодних умов. Воно проводиться в розрізі кожної технологічної операції з фінансовими показниками, технікою і періодами роботи.

«Додаючи поточну вартість матеріалів та ціну за сировину, фермер отримує планову економіку своїх культур. Він побачить, які культури вигідно вирощувати в сучасних умовах, а від яких варто відмовитися, бо вони дають дефіцит у бюджеті. Ми хочемо, щоб фермер ще перед посівною бачив, ефективно він вирощує ту чи іншу культуру, чи ні. Бо якщо технологічна карта «не летить» навіть на етапі планування, то розраховувати на досвід і вдачу не варто», — говорить Андрій Дем’янович. 

Технологічна карта потрібна для того, щоб перед початком сезону можна було зрозуміти, чи варто вирощувати ту, чи іншу культуру, побачити, чи вигідно її вирощувати на чітких показниках, а не керуватись абстрактними ринковими умовами. 

Експерт пояснює, що спланувавши технологічні карти загалом, фермер побачить план виробництва в розрізі фінансового навантаження та в розрізі товарно-матеріальних цінностей і пального. Система надає йому календарний план потреб на кожен місяць, де фермер бачитиме конкретну потребу в пальному та агрохімії на майбутній місяць. З цим інструментом фермер може планувати закупки та постачання матеріалів, проводити переговори, не витрачати кошти на великі закупки «на далеке майбутнє». Це дає можливість керувати своїми фінансами та матеріальними витратами розумно і зважено.     

І що важливо — команда Feodal буде консультувати фермера безкоштовно і навчати його стільки скільки буде потрібно. Якщо виникли питання або бажаєте отримати безкоштовну консультацію щодо системи, дзвоніть 067 102 01 06.

© Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus