Реклама

Через ускладнений збут фермери змушені знижувати ціни на моркву

7 вересня 2023 47 0
Через ускладнений збут фермери змушені знижувати ціни на моркву
Depositphotos

Українські фермери стурбовані ситуацією на ринку моркви: ціни рекордно впали. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Наразі торговельно-закупівельна діяльність на ринку моркви залишається малоактивною, тоді як фермерам необхідно продати досить великі обсяги цієї продукції середніх сортів, що не підлягає тривалому зберіганню.

«У ситуації, що склалася, виробники змушені й далі знижувати ціни на моркву. Так, наразі вони пропонують до продажу цей коренеплід по 7-12 грн/кг, що в середньому на 16% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня», — зазначили аналітики.

Читайте також: Хто посадив капусту цього року, той програв — фермерка

Як пояснили виробники, декілька тижнів поспіль на ринку моркви надлишок продукції. Продається овоч лише невеликими партіями.

Крім того, покупці нерідко наполягають на зниженні цін, посилаючись на велику кількість пропозиції моркви на ринку.

Також аналітики додали, що наразі морква в Україні вже коштує в середньому на 40% дешевше, ніж на початку осені 2022 року.

При цьому, фермери поки що не очікують поліпшення ситуації, оскільки пропозиція моркви на ринку сьогодні надлишкова, а розвантажити ринок поки що не вдається, зважаючи на невисокі темпи реалізації цієї продукції.

За моніторингом Kurkul.com, у роздрібних мережах вартість моркви коливається в діапазоні 8,5-15,6 грн/кг. Середня ціна наразі становить 10,93 грн/кг. У серпні морква коштувала на 6 грн/кг дорожче.

Найдорожче цьогоріч морква коштувала у червні, цінники коливались в межах 59-69 грн/кг.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus