Feodal FMS: наряди без диспетчера й інтеграція за тиждень

Feodal FMS: наряди без диспетчера й інтеграція за тиждень

Feodal 21 квітня 2023 512 0

Нещодавно команда Feodal представила аграрному ринку нову систему управління агропідприємством Feodal.FMS (Farm Management System). Розробники заявили, що новинка покликана докорінно змінити операційне життя фермера: не тільки показати поля фермера в розрізі нових типів аналізу, а і спростити до інтуїтивного рівня розуміння і користування системою. 

Директор Департаменту інтеграції Feodal Володимир Бабій розповів, які інструменти та функції пропонує Feodal.FMS українським фермерам і як це може змінити українське агровиробництво. 

 Володимир Бабій, директор Департаменту інтеграції Feodal

Як розповідає Володимир, система Feodal.FMS поділена на декілька блоків. Окрім уже відомого всім земельного банку, користувачам доступні такі блоки: 

  • поля;
  • моніторинг техніки;
  • аналіз самої техніки;
  • планування. 

Блок «Поля»: бачити все, і навіть більше 

Перший блок системи Feodal.FMS містить усю інформацію про поля підприємства.  Передусім, система надає збір інформації по 6 важливих індексах — NDVI, NDMI, NDWI, EVI2, MSAVI, SBI. Також FMS надає унікальні дані про рельєф земної поверхні, що дозволяє фермеру бачити усі «блюдця», схили та висоти свого поля. 

Читайте також: Re:farm: представники Feodal розповіли, як полегшити управління господарством

Володимир розповідає, що більшість фермерів України аналізують поля в кращому випадку за індексом NDVI, який ефективний тільки в певний відрізок сезону і дає обмежену кількість інформації про поле. Натомість інші перелічені індекси розказують не тільки про ріст рослин, а і про водний стрес, затоплюваність та рельєф. Аналіз усіх цих індексів разом дає фермеру можливість побачити проблемні ділянки на полі ще до того, як він почне посів.  

«Ми даємо фермеру можливість поглянути на своє поле із різних ракурсів. До прикладу, ми нещодавно додали в систему індекс SBI, який дозволяє аналізувати поле «по пару» і ще до посіву побачити проблемні місця. За допомогою індексу NDMI фермер побачить, де на його полях рослини потерпають від водного стресу і, зменшивши норму азотних добрив, розв'язати цю проблему», — розповідає деталі Володимир Бабій. 

Проблемні ділянки на полі що можна визначити ще до посіву за допомогою індексу SBI

Проблемні ділянки на полі що можна визначити ще до посіву за допомогою індексу SBI 

Така супутникова аналітика існувала і до створення Feodal.FMS. Але, як запевняє експерт, їхня система першою запропонувала комплексний аналіз цих індексів та їх порівняння в одному вікні.

Окрім цього, система передбачає відображення карт врожайності, агрохіманалізу, аналізу ущільнень і т.д. Все це чудові інструменти, які глибше відкривають проблематику поля і дають фермеру інструменти для ефективного управління та збільшення прибутку. 

Якщо ж на підприємстві ще не впроваджена автоматизація та збір даних такого рівня, можна розпочати з аналізу поля за 6-ма індексами. І цього уже буде достатньо, щоби фермер зміг побачити більше та підвищити ефективність свого виробництва.  

«Філософія нашої компанії побудована на ідеї простоти та комфорту для фермера. Ми позбавили його потреби вручну вносити всі дані. В основному це відбувається автоматично або це робить команда Feodal. Завдання ж користувача — приймати управлінські рішення та втілювати їх у життя», — говорить Володимир.

«Техніка та моніторинг»: управління всіма процесами в одному місці

Feodal.FMS вирішили максимально автоматизувати процес. В системі не потрібно вручну створювати наряди на техніку — вона сама покаже фермеру, що робив трактор чи комбайн за день, і чи правильно він це робив. 

«Ми проти короткострокового планування, адже воно забирає чимало часу, але не підвищує ефективність роботи підприємства. Наша команда закликає користувача до довгострокового планування в розрізі сезону, від якого залежить майбутнє життя агропідприємства», — говорить експерт. 

Володимир пояснює, що навіть за допомогою найпростішого трекера (вартістю приблизно $50) система надасть користувачу інформацію про вид робіт у полі, дані по обсягах виконаних робіт, кількості оброблених гектарів, порушеннях технології, час роботи та час простою тощо. Алгоритми системи Feodal FMS навчені за траєкторією руху трактора, його швидкістю та положенню щодо контурів поля розпізнавати робочі процеси та автоматично створювати задачу в системі.

«В цьому й полягає унікальність системи Feodal FMS — вона навчена помічати очевидні речі та самостійно виконувати ту роботу, без диспетчерів і зайвих рухів.  Система самостійно формує готовий «шляховий лист», по факту вносить усі необхідні дані. Вона виключає людський фактор, можливість помилки в даних чи спробі обману фермера. І так у всіх процесах», — говорить експерт.

Якщо ж на підприємстві використовують або планують використовувати датчики пального, витратоміри, їх також можна під'єднати до системи. На основі цих даних, а також інформації про планові витрати пального, система покаже користувачеві понаднормові витрати, зливи пального, а сповіщення про відхилення від норм прийде на будь-який зручний месенджер у телефоні. 

Окрім того, ринок сьогодні пропонує чимало інших корисних рішень, які легко можна інтегрувати в систему. За словами Володимира, останнім часом популярними стали дані з CAN-шини двигуна, а також по протоколу ISOBUS.

«Під'єднавши їх до системи, лише у два кліки фермер може бачити, як працює його трактор, чи з достатньою потужністю двигуна виконує операцію, на яких  обертах  двигуна, розуміти, чи не «рве» трактор його працівник; завдяки коректному показнику мотогодин в системі — планувати вчасне ТО техніки; по контролю роботи валу відбору потужності — бачити факт внесення ЗЗР та добрив. За допомогою протоколу ISOBUS система покаже йому  фактичну норму внесення добрив чи ЗЗР, втрати при комбайнуванні, залишок насіння, добрив або ЗЗР в обприскувачі чи причіпному обладнанні та багато іншої корисної інформації. Усі дані про роботу оприскувачів, розкидачів, сівалок доступні фермеру не просто по факту завершення робіт, а в режимі реального часу. Щохвилини трекер надсилає дані до системи, і можна одразу побачити, як працює механізатор і чи не порушує він технологію», — говорить Володимир Бабій.    

Експерт додає, що для фермерів, які уже користуються системами типу JDLink чи Wialon доступна інтеграція та перенесення даних, в тому числі історичних.

Планування: усе, що потрібно, аби бізнес був успішним за будь-яких умов

Ще одна «фішка» системи Feodal FMS — можливості довгострокового планування всього ланцюга виробництва — від посіву до збору врожаю та його реалізації. Фермеру не потрібно створювати на кожне поле окрему техкарту. Достатньо створити одну технологію на культуру, додати операції. Паралельно в системі можна запланувати допоміжні операції — підвезення, чергування в полі, завантаження тощо. При цьому, система порахує планові витрати ПММ, насіння, ЗЗР та добрив, врахує можливі додаткові витрати.

«У результаті фермер отримує готову технологічну карту поля, де буде вказано планові витрати по всіх статтях. А додавши в техкарту очікувану вартість вирощеної продукції та плановий урожай, фермер побачить, що він отримає на виході. Щобільше, маючи дані за кількістю техніки на підприємстві та інформацію про планові роботи, система сповістить, якщо виникне потреба в найманій техніці, або ж покаже профіцит, що дає фермеру можливість заробити додаткові кошти на оренді тракторів чи комбайнів без втрати потужності власного виробництва», — додає Володимир Бабій. 

Простіше не буває!

Після презентації функціонала Feodal FMS читачеві може здатися, що система вимагає чималих інвестицій для своєї роботи. Однак Володимир спростовує цю думку, пояснюючи, що навіть з мінімальними інвестиціями Feodal.FMS дає багато інструментів для ефективного управління підприємством. Все інше, лише щире бажання фермера вдосконалюватися та рости.

Читайте також: Максим Талько: Без земельного аудиту ніколи не отримаєш землі конкурентів

Попри велику кількість функцій та можливостей, які Feodal FMS пропонує фермеру, система залишається максимально простою в користуванні. Як запевняють розробники, користувач в 3 кліки отримає результат на будь-який свій запит. Інтерфейс системи максимально простий і зрозумілий, а саме впровадження системи в роботу підприємства не потребує тривалого навчання персоналу.

«Ми віримо в успіх кожного нашого фермера і в революційність ідеї з якою ми прийшли на ринок, тому зараз ми пропонуємо ринку спробувати управління в нашій системі лише за 60 центів за гектар, без доплат за консультації, без додаткових послуг — зараз час рости та ставати успішними разом», — завершує Володимир. 

Щоби отримати безкоштовну консультацію, перейдіть за посиланням або телефонуйте  за номером +380 67 102 0121 (Марія)

© Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus