Реклама
Польський фермер втратив 200 га в Україні — хто винен у заплутаній історії

Польський фермер втратив 200 га в Україні — хто винен у заплутаній історії

1 вересня 2023 1939 0

До редакції Kurkul.com звернувся підприємець з Польщі Тадеуш Блоцкі. Ще у 2008 р. він інвестував кошти та посадив плантацію чорної смородини на Волині. Справи в нового підприємства йшли добре до 2019 р., коли інвестор не впізнав фінансову звітність — з прибуткового, господарство стало збитковим. Після аудиту та перевірок пан Блоцкі виявив, що його земельний банк зменшився на 200 га. Зі слів поляка, таку оборудку влаштував екскерівник господарства. Той же, своєю чергою, розповідає, що все пройшло законно і просто він в один момент забрав те, що йому належить.

Звинувачувати чи виправдовувати когось — не наші повноваження,  це справа суду, який до сьогоднішнього дня мовчать. Але сьогодні ми розповімо, як аудит земельного банку змінив становище «ФруктЕксПол».


«Землі господарства магічним чином перейшли в оренду до інших людей»

У 2008 р. Вєслав-Тадеуш Блоцкі заснував на Волині господарство «ФруктЕксПол». Він також має у власності кілька агрофірм у Польщі. В Україні він взяв в оренду 400 га землі, які засадив чорною смородиною. З часом його земельний банк зріс ще на 200 га, де вирощувались зернові та олійні культури. Бізнес в Україні працював дуже добре: у господарстві з’явилась техніка для механічного збору ягід, податки та кошти пайовикам виплачували, враховуючи збільшені ставки НГО.

Оскільки польський аграрій багато часу проводив у своїй рідній країні, тому він підшукав управителя для господарства — Володимира Політила. Разом засновник та керівник працювали з 2008 по 2015 р. Потім на 1 рік їх шляхи тимчасово розійшлися, а у 2016 р. Володимир Політило повернувся на посаду керівника «ФруктЕксПол».

«Тадеуш частенько приїжджав в Україну, але ці поїздки зупинились з початком пандемії. Спершу вʼїзд заборонили, а потім потрібно було відсиджувати довгий карантин. Тому в 2020-2021 рр. він  взагалі не залишав Польщу, а все господарство було на Володимиру Політилі», — розповіла нинішня директорка «ФруктЕксПол» Римма Веремчук.

Земля

Під час такої довгої відсутності, читаючи фінансову звітність, бізнесмен не зрозумів дуже багато моментів. Зокрема, чому доходи значно зменшились і господарство виявилось на межі банкрутства. Тому у вересні 2021 р. він найняв в компанію юристкою Римму Веремчук, яка мала допомогти з аудиторською перевіркою діяльності підприємства.

«У жовтні 2021 р. я була призначена на посаду юриста. Перше, що я зробила — це аудит земельних ділянок господарства. Для цього ми запросили компанію Feodal. Їхній керівник, Андрій Дем'янович провів аудит і моніторинг земель, в результаті якого ми побачили, що наш земельний банк зменшився на 200 га», — розповіла колишня юристка компанії.

Читайте також: Микола Косолап: Якого біса ми досі оремо?

Як дослідила адвокатка, ці землі перейшли в оренду господарству «Наталія І.П.», де кінцевим бенефіціаром був Володимир Політило, а його дружина — директором.

«Власник був у шоковому стані. 15 грудня він звільнив Політила й одразу звернувся до правоохоронних органів. Вже 31 грудня 2021-го року проти Володимира Політила зареєстрували кримінальне провадження за фактом розкрадання», — повідомила Римма Веремчук.

З її  слів, саме на початку справи правоохоронці вилучили цілу низку документів, архіви бухгалтерської програми 1С, документи. Але в результаті жодної підозри Володимиру Політилу висунуто не було.

«Ми намагались ходити в органи, писали письмові клопотання, але слідство не рухалось. Ексдиректор вчинив економічний злочин — привласнив понад 2 млн грн, а йому за це нічого. Я думаю, тут зіграв фактор просто бездіяльності  та корумпованості органів поліції», —  каже нова керівниця «ФруктЕксПол».

Після того Римма просила змінити слідчого справи. Але в результаті отримали іншу оказію —  22 грудня 2022 р. кримінальне провадження проти Володимира Політила закрили за постановою прокурора. А вже у січні 2023 р. прокурор скасував свою ж постанову і справу було знову відкрито.

«Вони це зробили навмисно, щоб затягувати час і зробити видимість якоїсь роботи»,— зазначила Римма Веремчук.

Як земля господарства змінила власника

Почувши про те, що орендовані землі перейшли від одного господарства до іншого, виникає одразу логічне питання: «Чи знали про це орендодавці?». Зі слів Римми Веремчук, власники землі не були повідомлені про зміну орендаря і жодних договорів вони не переукладали.

«Є заяви до поліції кількох орендодавців, про те, що вони не підписували нові договори оренди.  Але слідство ці позови до уваги не взяло. Наразі 5 позовів люди подали до Локачинського району суду про визнання договорів недійсними, оскільки вони не підписували їх», — зазначила нинішня директорка «ФруктЕксПол».

Вона каже, що в Державному реєстрі земельних ділянок можна побачити, що буквально за 3 дні, державні реєстратори змінили дані договорів.

«В реєстрі можна побачити, як у вересні 2021-го р. на ці земельні ділянки договір оренди продовжений «ФрутЕксполом», а буквально за місяць цей договір перереєстровується на господарство «Наталія І.П.». Тому ми подали клопотання про допит державного реєстратора, який став ще однією ланкою в ланцюжку афери. Але слідчі його навіть не допитали», — розповіла Римма Веремчук.

Як вже згадувалось вище, нестачу земель було виявлено під час аудиту, який провела компанія Feodal. Її засновник Андрій Демʼянович розповів, що під час цього аудиту він фактично завантажив в систему всі дані з двох державних реєстрів (ДЗК та ДРРПНМ) про ділянки в межах декількох сільських рад, що дало можливість бачити не тільки земельний банк господарства, а і всю інформацію довкола нього. Таким чином було виявлено зміни в земельному банку.

«Ми виявили кілька історій з припиненим управлінням спадщиною, а також зі зміною орендаря. Наприклад, землі, які належали громадам в один день змінили орендаря. Відбулось припинення речових прав на основі рішення сесії й тому така велика частка земель відійшла. Виникає багато процедурно-адміністративних питань, зокрема, чому сесії відбувались без участі того ж господарства, чому прийняли це рішення, якщо «Фрутекспол» завжди сплачував оренду», — розповідає земельний фахівець.

Він зазначив, щоб убезпечити господарство від раптового зменшення земельного банку є тільки один варіант — проводити земельний аудит. Важливо слідкувати не тільки за землями власного господарства, а й ділянками довкола, тобто у межах колишніх сільських рад.

«Є класичні ситуації,  з договорами управління спадщиною. Їх орендує фермер, але якщо людина звертається до нотаріуса та успадковує цю земельну ділянку, нотаріус припиняє договір оренди без повідомлення всіх сторін. Тобто ні громада, ні фермер не будуть знати, що ця земельна ділянка відпала. Ну і відповідно, щоб себе убезпечити потрібно ставити на моніторинг земельний банк або періодично оновляти дані по проведеному земельному аудиту. Є такий інструмент моніторингу земельних ділянок, коли до прикладу, як в системі Feodal.land, коли за певними земельними ділянками відбувається перевірка інформації в реєстрі кожні 5 хв, і коли щось змінюється — система сповіщає про це користувача», — зазначив Андрій Демʼянович.

Також, він додав, що господарствам потрібно мати хороші контакти з орендодавцями та контролювати наявність відкритих доручень і обмежувати права директорів.

«На моєму полі збирають врожай, а поліція просто розводить руками» 

Паралельно з цим, 23 травня 2023 р. в історії з нібито захопленням землі «ФруктЕксПол» зʼявляється ще одна дійова особа — керівник ФГ «АГРОТРЕЙД-ПСС» Сергій Попель.

«Сергій Попель за вказівкою Володимира Політила просто зайнявся самозахопленням. Він почав збирати врожай на тих ділянках, які належать нам на правах оренди. Тобто він нібито взяв в суборенду ділянки у ФГ «Наталія І.П.», яке  відібрало  у нас ці землі.  Те, що ця земля належить нам, ми можемо підтвердити договорами оренди, витягами та оплатою орендної плати. І зараз Сергій Попель збирає фактично наш ріпак на наших землях», — обурюється керівниця «ФруктЕксПол».

Під час збирання врожаю представниками господарства «АГРОТРЕЙД-ПСС» на землях «ФруктЕксПолу» Рима Веремчук викликала слідчо-оперативну групу. Та поліціянти лише розвели руками: «А що ми можемо зробити? Під комбайн ми не ляжемо».

«Поки ми не маємо рішення суду щодо цих ділянок, ми їх не використовуємо. А Володимир Політило змовився з Сергієм Попелем  і засіяли їх. Ці ділянки по праву наші. Тому за 2 тижні до жнив ми звернулись в Мінагро для того, щоб визначити межі наших ділянок. З міністерства наш запит перенаправили у Держгеокадастр, який надіслав свого інспектора. Далі представник Держгеокадастру, разом з  фахівцями селищної ради по земельних питаннях, представником поліції, адвокатом та агрономом фірми Сергія Попеля відміряли всі ділянки. Але в результаті Сергій Попель дав вказівку збирати ріпак на наших ділянках і я з цим нічого не можу зробити, куди б не зверталась», —  наголошує Римма Веремчук.

Вона також стверджує, що намагалась вирішити цей конфлікт з Сергієм Попком мирно. Телефонувала, домовлялась про те, що кожен з них напише розписку, де визнає свої межі ділянок. І все ніби-то було домовлено, а наступного дня комбайни ФГ «АГРОТРЕЙД-ПСС»  все одно були на полях «ФруктЕксПолу».

«Я намагалась з ним все вирішити мирно. Але це не допомагає — крім погроз я нічого не отримала», — зазначає жінка.

Вона втомилась від бездіяльності правоохоронних органів, які мали б розсудити 2 господарства, проте й далі продовжує боротись проти кривдників виключно у правовій площині.

«Ці землі по праву належать мені»

За коментарями ми звернулись до ексдиректора «ФруктЕксПол» Володимира Політила. Він стверджує, що конфлікт між ним та засновником підприємства виник у 2021 р.

«Засновник-поляк примушував мене вчиняти незаконні (шахрайські) дії, пов'язані з незаконним вивезенням грошових коштів за межі території України. Документи, що підтверджують це, а саме фіскальні чеки, транспортні накладні, пояснення свідків знаходяться у мене на руках», — зазначає він.

Читайте також: Економія на насінні та пальному у 3 рази — досвід No-till господарства «Лан»

Володимир також додав, що під час звільнення його ніхто не попереджав щодо висунення проти нього позовів до суду.

«Щодо земельних паїв, орієнтовною площею 200 га, які змінили орендаря. То зазначені землі перебували з 2010 р. в оренді ФГ «Наталія І.П.»,  засновником якого я був. У 2016 р. у мене із засновником ПП «ФруктЕксПол» паном Блоцкі була домовленість про передачу цих земельних ділянок, на яких вирощувались сільськогосподарські культури, в оренду ПП «ФруктЕксПол». Згідно зі згаданими домовленостями вирощений врожай розподілявся між двома господарствами. Однак у 2021 р. власник ПП «ФруктЕксПол» не дотримав домовленостей щодо розподілу отриманого заробітку. Наголошую, що ці землі — це паї ФГ «Наталія І.П.», що підтверджується відповідними договорами оренди. Тому змін орендаря цих земельних ділянок фактично не відбулось», — прокоментував Володимир Політило.

Щодо решти звинувачень, то колишній директор розповів, що по закінченню виконання обов’язків директора на вказаному підприємстві відбувся аудит. За його результатами фактів заволодіння коштами ПП «ФруктЕксПол», незаконному відчуженню майна за заниженими цінами, шахрайстві — не встановлено.

«Зараз триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за заявою директора ПП «ФруктЕксПол» щодо проведених нібито мною незаконних дій. Уже 17 місяців проводиться слідство — порушень у моїх діях не виявлено», — додав колишній директор Володимир Політило.

Тому, Володимир, на його думку, законно здав ці землі у суборенду ФГ «АГРОТРЕЙД-ПСС».


Редакція Kurkul.com звернулась з офіційним листом до Володимир-Волинського районного управління поліції для роз’яснення в цій справі, але відповіді так і не отримали.

Наразі, Володимир Політило, на його думку, законно використовує свої землі, натомість Вєслав-Тадеуш Блоцкі буде звертатись до Польського міністерства сільського господарства, щоб на рівні держави захистити свій бізнес та повернути землі, які належали його господарству.

© Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus