Андрій Капріца, керівник ФГ «Флора А.А.»

Андрій Капріца: В цьому сезоні ми сушили кукурудзу безкоштовно

21 березня 2023 1082 0

Андрій Капріца керівник ФГ «Флора А.А.» на Вінниччині із земельним банком 1300 га землі. Його імʼя асоціюється з точним землеробством, бо фермер є одним з найвідомішим в Україні популяризаторів ТЗ. Але сьогодні поговоримо зовсім не про це. В сезоні-2022 Андрію Капріці вдалось побудувати та запустити зерносушарку і ще й окупити її за один сезон. 

Ідея сушарки виникла ще у 2021 р., коли фермер брав участь в Open Agribusiness від Кернел. За планом агрохолдинг мав інвестувати $1-2 млн у великий комплекс по сушці та  зберіганню зерна. Цей проєкт не вдалось реалізувати. 

«Попри труднощі, яких завдала русня,  від ідеї сушарки я не відмовився. Враховуючи те, що це досить актуально. Кукурудзи ми сіємо багато —  десь приблизно 500 га і не хочемо зменшувати абсолютно. Тому сушарка  в господарстві повинна бути», — розповів фермер.

Про те, як побудувати фермерський елеватор, скільки це потребувало інвестицій та які підводні камені чекали на цьому шляху, Андрій Капріца розповів на конференції Re:farm-2023.


Концепція сушарки: як збільшити продуктивність без додаткових витрат

Концепція роботи сушарки Андрія Капріци непроста. За йог ословами, ідею він підглянув в колег та удосконалив деякі моменти. Для свого комплексу він обрав сушарку PEDROTTI LARGE 270. Вона працює за принципом порційної сушки. Це означає, що всередину засипається приблизно 24 т кукурудзи, зерно нагрівається за допомогою тепла від газового чи дизельного пальника, висушується, пальник вимикається і кукурудза за допомогою вентиляторів охолоджується.  Після того вивантажується сухе і холодне зерно. Але в ФГ «Флора А.А.» цю технологію дещо змінили.  

«Продуктивність такої сушарки, залежно від вологості кукурудзи, досить невелика. Це десь приблизно до 100 т на добу. Ми ж пішли іншим шляхом — добавили 2 охолоджувачі ДВ-25. Чому 2 штуки? Бо вентилятори просто не можуть швидко охолоджувати зерно. І це дало нам змогу збільшити продуктивність цієї сушарки рівно у 2 рази», — розповів фермер.

Читайте також: Сезон продажів зерна завершується: яка ситуація із непроданими запасами

Чи вигідно було купувати 2 охолоджувачі, які просто можна було замінити потужнішою сушкою? Андрій Капріца відповів, що на це вплинули 2 аспекти. По-перше, його сушка працює на пелетному котлі, який гасити, поки зерно сушиться вентиляторами, нелогічно.  А, по-друге,  вартість двох охолоджувачів склала $16 тис., а  потужніша сушарка коштує на  $25-30  дорожче. 

Про відмову від дизелю та правильні пелети

До речі, рішення на користь твердопаливного котла було прийняте з самого початку, тому що на дизелі чи газі сушити дорого. Тому Андрій Капріца вирішив встановити котел, який працює на пелетах.

«У нас стоїть ТПК-15 від «Формат Україна». Його потужність від 1100 до 1800 кВт. Видає температуру на виході вже до 200°C. Це значно економніше, ніж працювати на дизелі», — розповів він.

Як паливо фермер використовує саме соняшникові пелети. Фермер розповів, що відчувається різниця в різній сировині. Наприклад, він проекспериментував з паливом від  трьох різних виробників.  Важливо, щоб пелети на 100% складалась  з лушпиння соняшнику, згорали без залишку в котлі та давали хорошу продуктивність. Наразі Капріца купує їх в МХП. На сушіння 1 т/% використовується до 3 кг правильної пелети. 

Ефективна та бюджетна норія

«Обрали норію НКЗ-100. Виробництво Житомир. Вона недорога, бо виготовлена не з оцинкованого металу, а з чорного. На норію встановили датчики, а також пластмасовий ковшик. Тобто тут зекономив, але разом з тим, замовив  італійські моторедуктори та турецьку стрічку. І така 18-метрова норія обійшлася мені у 400 тис. грн. Тобто максимально дешево й ефективно, щоб сушити кукурудзу», —  поділився Андрій Капріца.

Андрій Капріца, керівник ФГ «Флора А.А.»

Встановлено також систему управління. Вона показує  основні параметри: температуру, вхідну вологість, цикл сушіння. На додачу система самостійно дозує подачу пелет в котел. На додачу було встановлено точні ваги від «Української вагової компанії». Пристрій має також віддалений доступ та прив’язку до програми обліку. 

«На сьогодні сушарка переробляє приблизно 160-180 т кукурудзи за добу з вологістю межах 21%, а якщо вологість 32%, то всього-на-всього 80 т/добу. Тобто середня продуктивність — 140-150 т кукурудзи за добу», — підсумував фермер. 

Виклики й рекомендації при будівництві комплексу сушарки

Під весь комплекс сушарки виділили 800 м2 території, яку вкрили шліфованим бетоном. 

«Рекомендую всім, хто дивиться на те, яку підлогу робити: асфальт не беріть, то минуле століття. Бетон шліфований — це трошки дорожче, але зручніше і довговічніше. І це насправді не так дорого, як здається на перший погляд», — наголосив керівник господарства.

З його слів, найскладнішим етапом будівництва для нього стала завальна яма. В господарстві перед роботами не проводили геодезичних досліджень, бо альтернативного місця для комплексу не було. В результаті, коли почали рити яму натрапили на пісок та воду. Тому довелося робити обрешетування та заливати яму бетоном доверху.

«Бюджет самої завальної ями виріс у 2 рази. І оця завальна яма обійшлася майже у 2 млн грн.  Просто без неї теж ніяк. Тому раджу робити все правильно — геологію, геодезію, і так далі, щоб не було таких от нюансів і перевитрати вашого бюджету», — радить фермер.

Читайте також: Сергій Кравчук: Прибутковість кукурудзи можна збільшити в десятки разів

Про економіку будівництва та окупність проєкту

Загальна вартість інвестицій в проєкт склала  7,1 млн грн.

Як зазначив Андрій Капріца, собівартість сушіння 1 т/% залежить від кількох факторів. По-перше, це температура повітря (в ФГ «Флора» починали сушити при температурі повітря +20°C, а закінчили при -6°C — -4°C). По-друге, різна вологість зерна та  різні пелети. Також у вартість входить ціна електроенергії, зарплата та інші витрати. Тому в середньому собівартість сушіння 1 т/% становить 40 грн. При цьому середня ціна сушіння по Україні становить 150 грн т/%. Тобто з 1 т/% виходить 110 грн чистого заробітку.

Андрій Капріца, керівник ФГ «Флора А.А.»

«Ми у 2022 р. пересушили 4,8 тис. т кукурудзи з середньою вологістю 27%. Або 62400 т/%. Множимо це число на 110 грн заробітку і отримуємо майже 7 млн грн. Тобто оцей «велосипед», як я називаю його, окупився нам за один сезон. Враховуючи ще те, що ми посушили близько 1,5 тис. т кукурудзи від моїх колег, то свою кукурудзу ми сушили безкоштовно», — підрахував фермер.

На наступний рік фермерська сушарка в ФГ «Флора А.А.»  приноситиме тільки прибуток. Тому наразі фермер планує збільшувати майданчик для вивантажування кукурудзи.

© Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus