Реклама
Складна весна і розвиток хвороб: як врятувати урожай – 2024

Складна весна і розвиток хвороб: як врятувати урожай – 2024

26 червня 2024 94 0

Триває активний сезон польового моніторингу рослин і багаторічних насаджень. Тож аграрії та агрономи оглядають поля на наявність хвороб і шкідників, аби дати відповідь на кінцеве питання: проводити обприскування чи ні? З одного боку, варто перестрахуватись, а з іншого – кожна обробка – це техніка, ресурси, люди, ну і найголовніше – витрати коштів. Тому сьогодні ми поговорили з експертами компанії Ukravit про ситуацію на полях, ризики та найактуальніші хвороби.


Фунгіцидний захист зернових та ріпака

Суттєвих проблем із хворобами ріпака в цьому році не спостерігалося, оскільки гідротермічні умови були для них несприятливими. Порівняно з попереднім сезоном, коли інфікування надземним склеротиніозом відчули аграрії практично всіх регіонів, цьогоріч у період інтенсивного розповсюдження цієї інфекції сприятливих умов не було. 

«Наші агрономи-консультанти не відмічають поширення цієї хвороби. Тому очікувано, що аграрії подекуди змогли заощадити на фунгіцидах. Але ж ніхто не міг передбачити погоду, тому інвестиції все одно покриють ту частку врожаю, яка потенційно могла бути втрачена», – зазначив директор департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець.

Олександр Мигловець, директор департаменту агротехнологій Ukravit

Подібна ситуація і з зерновими колосовими культурами. Якщо торік посіви масово страждали від септоріозу, піренофорозу чи борошнистої роси, цьогоріч через відсутність тривалого періоду опадів і перепадів температур хвороби масово не фіксувалися.

«Останніми тижнями ми спостерігали локальні опади. Але погода різниться навіть всередині одного району області. Пшениця наразі уже пройшла фазу цвітіння. В тих регіонах, де опади випадали в період цвітіння, обов’язковим було застосування спеціалізованих фунгіцидів проти раннього фузаріозу та септоріозу колоса (Унікаль, Інспір Голд). Якщо такі погодні умови збережуться й надалі, то на насіннєвих посівах або сортах із тривалим вегетаційним періодом буде доцільно провести обприскування проти пізнього фузаріозу колоса препаратами на основі тебуконазолу (Унікаль, Унікаль Макс). Щодо ячменю, тут традиційно спостерігалися плямистості, темно-бура та сітчаста, опосередковано – кореневі гнилі», – зазначає фахівець.

На сьогодні на більшості посівів зернових колосових культур захист проведений. 

Рекомендації для соняшника

Щодо соняшника, то він зараз перебуває в різних фазах: деякі поля аграрії пересівали, й культура має декілька пар листків, а подекуди вже бачимо утворення «зірочки». Відтак у деяких регіонах вже спостерігаються прояви  первинного та вторинного інфікування пероноспорозом, фомозом, альтернеріозом та септоріозом. Але, зі спостережень Олександра Мигловця, наразі це тільки початкові спалахи.

«Щодо соняшника, серйозних проблем із хворобами цього року ще слід очікувати», — зазначив він.

Для першого обприскування культури в посушливих регіонах рекомендується використовувати продукти Капітал (азоксистробін, ципроконазол, епоксиконазол) або Сінан (дифеноконазол, піраклостробін). Для більш зволожених регіонів – Захисник Екстра (тіофанат-метил, флутріафол) або Дезарал Екстра (карбендазим, флутріафол). 

Читайте також: За несвоєчасного контролю хвороб недобір врожаю соняшника може сягати 40-50%, сої — до 30%

Для другого обприскування соняшника в посушливих регіонах рекомендується використовувати Ріальт (піраклостробін, боскалід), Інспір Голд (тебуконазол, протіоконазол) або інші триазольні продукти.  Для другого обприскування культури в центральних і західних регіонах рекомендується застосовувати препарати Сінан чи Капітал. Для захисту від склеротиніозу під час цвітіння – Ріальт, який є одним із набільш ефективних рішень проти цієї хвороби за рахунок боскаліду у складі.

«З соєю ситуація може стати критичною» 

З соєю ситуація більш критична. Хоч посівна завершилася лише недавно, аграрії вже помічають прояви септоріозу, подекуди – звичайного або пурпурного церкоспорозу. Також поширюється фузаріозна коренева гниль, особливо там, де не дотримувались сівозміни або не використовували протруйники. За словами представника компанії Ukravit, ці проблеми ще не носять масового характеру, але через погодні умови вони можуть поширитися та завдати посівам більшої шкоди. 

«Надалі все залежатиме від погодних умов, але на сьогодні прогнозується, що на сої та соняшнику буде поширюватись склеротиніоз. Хвороба може бути як підземного типу, так і стеблових та кошикових форм. Ці прогнози ще не є остаточними, але аграрії та наші фахівці готуються до можливих проблем, щоб мінімізувати втрати врожаю», – зазначив Олександр Мигловець.

Соя

Він розповідає, що тактика захисту сої має бути аналогічною як для соняшника. При локальних проявах вторинного пероноспорозу (несправжніх грибів) рекомендується обробляти рослини відповідними препаратами: Захист (металаксил, цимоксаніл) або Тройсет (металаксил-м, дифеноконазол, диметоморф).  

Два сценарії погоди в червні

У травні головною проблемою, яка турбувала аграріїв, було пошкодження кукурудзи приморозками. Як зазначає Олександр Мигловець, переважна більшість рослин легко відновили листовий апарат. Але після приморозків прийшла нова загроза у вигляді граду. Він пошкоджує листовий апарат та стебла культур, і це може сприяти потраплянню до них  збудників хвороб. А загалом для кукурудзи актуальніші хвороби листового апарату, які розвиваються у другому періоді вегетації.

За умов, якщо до кінця червня буде суха бездощова погода, переважатимуть збудники, які не потребують зволоження та оптимально розвиваються при помірних і високих температурах. Наприклад, це альтернаріоз на посівах соняшника та сої. 

Уражений листок сої

Якщо ж погода буде волога, то можливе поширення борошнистої роси, септоріозу та підземного і наземного типу склеротиніозу на сої. Пероноспороз можливий на овочевому сегменті, посівах сої та соняшника, парша – на плодових насадженнях, мілдью – на виноградниках. 

«Ми всі прекрасно розуміємо час, і в багатьох господарствах, на жаль, не вистачає агрономів, які мають моніторити стан посівів і приймати відповідні рішення. Але все ж я рекомендую прив'язуватися до критичних фаз і хоча б раз на 10 днів об'їжджати поля. Бо краще виявити та боротись із першими ознаками хвороби, аніж уже за критичної фітосанітарної ситуації», — наголошує Олександр Мигловець.

Читайте також: Дисковий чи пружинний — який культиватор кращий для вашого господарства?

Він додає, що із розмов з аграріями помітив проблематику поширення кліщів у посівах соняшника та кукурудзи у Дніпропетровській обл., частково – в Запорізькій, Миколаївській та Харківській обл. Вже декілька тижнів про це повідомляють аграрії та менеджери Ukravit. 

«Кліщі – це така нестандартна і не поширена історія, але на рослинах вже помітні візуальні пошкодження. Зараз на цих культурах використовують акарициди або інсекто-акирициди, які масово не використовували, напевно, 4-5 сезонів. Змінюється ареал поширення шкідників і хвороб, погодні умови, і тому на полях можна знайти зовсім не притаманні для них речі», – розповідає представник компанії. 

Ячмінь

Традиційно, у червні-липні головною пересторогою стають погодні умови, оскільки можливі опади, шквали з дуже сильними вітрами, які можуть пошкоджувати рослини. Наприклад, якщо говорити про соняшник, то це може призвести до вилягання чи переламування рослин. Це особливо небезпечно для високорослих гібридів або у випадку, коли система живлення побудована на значній кількості використання азотних добрив. Але в Україні є ціла низка регуляторів, як-от Брілон (етефон), які регулюють ростові процеси, потовщують стебло і покращують опірність рослини до вилягання. 

Якщо на зернових можна заощадити, то про захист олійних варто задуматись

Для зернових Олександр Мигловець рекомендує обов'язково проводити перше обприскування, для соняшника – у фазі четвертої-п'ятої пари листків. А от перед другим обприскуванням соняшника необхідно спостерігати за утворенням «зірочки» та початком бутонізації та, за потреби, вносити фунгіцид. Господарства, які мають технічну можливість, проводять й третє обприскування в період початку цвітіння соняшника для захисту від корзинкових гнилей. Щодо сої, оптимізація та підбір правильних продуктів і норм внесення є ключовими.

«Наразі аграрії віддають перевагу дво- чи трьохкомпонентним препаратам, які одночасно контролюють широкий спектр збудників і мають тривалий період захисної дії. Вибір препарату залежить від проблематики, фінансових можливостей, ситуації на полі та очікувань щодо врожаю та його якості. Однак тенденція до вибору дво- чи трьохкомпонентних препаратів із сучасними діючими речовинами, які допоможуть запобігти проблемам у захисті на полях, все ж є», – додав Олександр Мигловець. 

Соняшник

В овочевих, садових культурах та виноградниках обприскування фунгіцидами проводиться значно частіше, ніж у традиційних польових, і ними не варто нехтувати. Так, у садах, обприскування можуть проводитися майже щотижня. 

«Спостерігаємо тенденцію до частішого використання контактних продуктів, що призводить до збільшення кількості обприскувань, порівняо з традиційними системними засобами. Це пов'язано з тим, що контактні продукти мають менший період захисної дії, не призводять до утворення резистентності, на противагу системним», – пояснює фахівець. 

Щодо економії на агрохімії, то високотехнологічні господарства та агрохолдинги кількість обробок не скорочували. Можливо, вони переглядали продукти, можливо обирали дешевші препарати, які попередньо протестували. 

Аграрії дедалі частіше скаржаться на мікотоксини та стійкість рослин до бурʼянів

Компанія Ukravit має власний R&D-центр, де аграрії можуть дослідити ґрунт, воду, посівний матеріал та провести велику кількість інших досліджень. Окрім цього його фахівці проводять регулярний моніторинг, щоб дослідити тенденції на полях. 

«Основне завдання співпраці Ukravit Institute з аграріями полягає в підвищенні родючості ґрунтів, отриманні максимальної урожайності та високої якості продукції, що відповідатиме міжнародним вимогам. Для цього ми на постійній основі проводимо ознайомчі екскурсії, науково-практичні семінари та конференції, під час яких наголошуємо на основних проблемах, що призводять до погіршення якості ґрунтів, води, проблемах із фальсифікаціями добрив та пестицидів. І, звісно, проводимо широкий комплекс досліджень з наданням фахових рекомендацій для вирішення виявлених проблем», – пояснює науковий співробітник Ukravit Institute Сергій Сальніков.

 Ukravit Institute

Основну увагу у 2024 р. фахівці Ukravit Institute зосередили на опануванні нових методик та методів визначення якісних показників с/г продукції, розширенні спектра досліджуваних пестицидів та важких металів. Тому ми розпитали в Сергія Сальнікова, які проблеми найчастіше турбують аграріїв. Він розповів, що складні погодні умови навесні сприяли розвитку низки хвороб, що підтверджується результатами досліджень зразків, які цього сезону надсилали до Ukravit Institute. До речі, найбільше аграрії надсилали зразки рослин зернових культур.

«В ході досліджень ми виявили, що на Поліссі найбільший відсоток рослин був уражений офіобольозом, борошнистою росою, сніговою пліснявою, септоріозом та фузаріозною кореневою гниллю. В лісостеповій зоні «лідирував» септоріоз із показником понад 30%. Також часто виявляли збудників альтернаріозу, борошнистої роси, снігової плісняви, офіобольозу та фузаріозної кореневої гнилі. У Степу виявлено найбільше уражених рослин альтернаріозом, бурою іржею, гельмінтоспоріозною та фузаріозною кореневою гниллю», – поділився дослідженням Сергій.

Читайте також: Сприятливі погодні умови призвели до поширення шкідників

Почастішали у 2024 році звернення аграріїв щодо стійкості бур’янів до окремих діючих речовин. В пошуках розв'язання цього питання застосовувалися різні комбінації гербіцидів, що інколи призводило не тільки до загибелі бур’янів, а й до сильного фітотоксу культур. Найчастіше це спостерігалося в посівах буряків цукрових, кукурудзи, соняшника та окремих овочевих.

Лабораторія Ukravit

«В Україні вже стартували жнива ячменю, а скоро збиратимуть ріпак та пшеницю. Тому традиційно аграрії перевірятимуть ріпак на залишки гліфосату та хлорпірифосу, і результати залежатимуть від системи захисту. Думаю, залишки можуть бути і по гліфосатам, адже наразі це відносно дешевий препарат, який вноситься в тому числі для десикації забур’янених посівів деяких польових культур,  й окремі аграрії через незнання можуть також його застосувати», – додав фахівець Ukravit Institute.

Щодо мікотоксинів, то ситуація доволі негативна, адже чергування прохолодних ночей і спекотних днів сприяли розвитку хвороб, особливо на тлі хімічного стресу та надлишку вологи в окремих регіонах. Найближчим часом прогнозується продовження нестабільних погодних умов, а відповідно, й подовження періоду збирання врожаю, що сприятиме розвитку сапрофітних грибів. Візуально таке зерно має темний наліт, що інколи помилково приймають за розвиток сажкових хвороб.

Також вже декілька років спостерігається збільшення випадків виявлення бактеріозів зерна пшениці, що надалі може перерости в нову проблему, адже дієвих способів хімічного контролю цієї загрози немає.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus