Реклама
Другий шанс на дотацію — коли знову запрацює ДАР

Другий шанс на дотацію — коли знову запрацює ДАР

18 липня 2024 15707 0

В травні Мінагро оголосило про старт одразу 3-ох дотаційних програм. Фермери могли подавати заявки на отримання грошової допомоги у Державному аграрному реєстрі (ДАР) на 1 га сільгоспугідь та на утримання корів, овець та кіз. Але зробити це фермерам було важко. Наприклад, для тваринників подача заявки перетворилась на квест.

Сьогодні розбираємось чи буде в фермерів ще одна нагода подати заявку та все-таки отримати державну дотацію.

Проблеми з ДАР

В травні Мінагро оголосило  про майбутню програму заявок на спеціальні бюджетні дотації на утримання поголів'я корів, кіз та овець. Але на ділі програму запустили 28 червня. Приймання заявок відбувалося через Державний аграрний реєстр. Але вже ввечері фермери масово почали писати про несправність системи та неможливість подачі заявки.

«І днем, і вночі робив спроби реєстрації, не вийшло. Технічних причин безліч. Інколи навіть до половини заявки доходив, аж здивувався. Але потім знову і знову викидає. Це знущання над фермерами. Таке враження, що ДАР навмисно робило перепони, і з якою метою розуміло», — пише у Facebook Артем Старченко. 

Не краща ситуація була з допомогою на 1 га сільгоспугідь. Хоча програма була активна протягом місяця, все ж фермери також скаржились. В Асоціації фермерів та приватних землевласників Сумської області вважають неприпустимою таку роботу. Аграрії, які й так переживають складні часи через війну, втрачають можливість отримати державну допомогу, на яку вони розраховували. 

«Розпіарені програми бюджетної підтримки аграріїв, які мали стартувати в Державному аграрному реєстрі (ДАР), знову зіткнулися з технічними проблемами. Через перебої з роботою серверів ДАР не змогли подати заявки на субсидії та дотації тисячі українських фермерів», — пишуть в Асоціації. 

Ось кілька коментарів, із сотень з офіційної сторінки ДАР:

  • «Дотація на корови, кози і вівці — одні сльози. Програма наче гарна. Але прийом заявок мав стартувати спочатку 1 травня і тривати до 30 червня. На практиці прийом заявок стартував 28 червня. І тривати мав до 30 червня. Всі претенденти на дотації зайшли — і сайт рухнув.. Тваринництво потребує великих зусиль і витрат, але не дає великих прибутків. На сільгосптварин дотації дають у більшості країн світу. Але уявіть собі, що з вашого життя зникли м'ясо і молокопродукти... сумно ж? ОТОЖ!» 
  • «З травня не могли зробити, тепер коли збір врожаю знущаються над людьми. Перед європейцями відзвітують що все видали»

Читайте також: Як фермеру скласти бізнес-план на отримання гранту — покрокова інструкція

  • «Якщо серйозна організація ДАР разом з Міністерством не може адекватно і якісно втілити в життя свої ж обіцянки, то як це назвати? Донори дали кошти, фермери виконали всі умови по реєстрації, а команда не може забезпечити технічну частину»
  • «На YouTube мільйони людей одночасно заходить і він не висне! А тут державний сайт і дві доби граємось!» 
  • «Не драконьте людей. Нащо цими багами у людей час забирати? 1 травня мав бути старт, не попередили що він переноситься, нащо ці люди мають чекати незрозуміло що? Кошмар продовжується».

Серед опитаних читачів Telegram-каналу Я-Куркуль успішно змогли подати заявку всього 19%, при цьому не змогли подати — 48%, а ще 12% сформували заявку, але не змогли підписати документ.

В Мінагро не заперечували проблем з системою та час від часу оголошували про проведення технічних робіт на сайті, а також просили аграріїв реєструвати заявки в різний час доби. Але в результаті 28 червня офіційно призупинили приймати заявки на допомогу на 1 га, а 2 липня завершився прийом заявок для тваринників. Хоча аграрії жаліються на складнощі подачі, в Міністерстві звітують про майже 15 тис. заявок від аграріїв на допомогу для утримання поголів’я корів та майже 2 тис. заявок на допомогу для утримання поголів’я кіз або овець.

Дотація в 4000 грн на гектар сільгоспугідь

Хоча у ДАР зупинено першу хвилю подачі заявок на окрему бюджетну субсидію у розмірі 4 тис. грн на 1 га сільгоспугідь, Мінагро оголосило, що у липні розпочнеться друга хвиля прийому заявок. Про повторний старт програми буде повідомлено додатково.

Ми нагадуємо, що участь у цій програмі можуть взяти ФОП, фізичні та юридичні особи, які мають від 1 до 120 га оброблюваних земель та зареєстровані в Державному аграрному реєстрі.

Кроки подачі заявки:

  • Увійдіть в кабінет на www.dar.gov.ua. Якщо ви ще не зареєстровані, то зробіть це відповідно до інструкції.
  • Перевірте відомості про земельні ділянки в розділі Інформація з реєстрів. Для розрахунку субсидії береться загальна площа у користуванні. Тобто, субсидію отримує той, хто в кінцевому результаті обробляє землю, навіть якщо вона в оренді чи суборенді.
  • Заповніть відомості про площу посівів та насаджень плодово-ягідних культур, хмелю чи винограду у розділі Діяльність та активності.
  • Відкрийте у ДАР розділ Доступні програми. Далі натисніть кнопку «Подати заявку» навпроти назви.  
    Розрахуйте бажаний розмір субсидії, для цього помножте кількість га на 4 тис. грн. Вкажіть це число у відповідному полі при заповненні заявки.
  • Натисніть «Подати заявку».
  • Система згенерує заповнену заявку згідно з формою, затвердженою Мінагро. Перевірте ще раз коректність введених даних. Підпишіть заявку за допомогою Кваліфікованого електронного підпису (КЕП). 
  • Після перевірки заявки у разі її схвалення, вам у кабінет надійде Договір про отримання бюджетних коштів.
  • Підпишіть договір за допомогою КЕП. За деякий час кошти надійдуть на ваш рахунок.

Державна дотація на тваринництво

Спеціальна бюджетна дотація у розмірі 7 тис. грн на 1 голову була передбачена для виробників сільськогосподарської продукції, що мають у власності від 3 до 100 корів. У ДАР надійшло майже 15 тисяч заявок на загальну суму понад 600 млн гривень. Найбільше – від агровиробників з Хмельницької, Вінницької, Івано-Франківської областей. В середньому підтримка на одне господарство становитиме 42 тис. грн.  Наразі заявки опрацьовуються.

Корови

Наразі невідомо чи відбудеться друга хвиля програми. Варто слідкувати за повідомленнями Мінагро.

Якими були кроки подачі заявки:

  • Увійдіть в кабінет на www.dar.gov.ua
  • У розділі «Тварини» перевірте відомості про ваших тварин. Для розрахунку бажаного розміру дотації відфільтруйте список тварин за статтею «Корова».
  • Далі у розділі Доступні програми натисніть кнопку «Подати заявку».
  • Розрахуйте розмір дотації: помножте кількість корів з реєстру на 7 тис. грн.  Вкажіть це число у відповідному полі при заповненні заявки.
  • Натисніть «Подати заявку».
  • Система згенерує заповнену заявку згідно з формою, затвердженою Мінагро. Перевірте ще раз коректність введених даних. Підпишіть заявку за допомогою КЕП.
  • Після перевірки заявки у разі її схвалення, вам у кабінет надійде Договір про отримання бюджетних коштів.
  • Підпишіть договір за допомогою КЕП. За деякий час кошти надійдуть на ваш рахунок.

Заявки на дотації на поголів’я ВРХ

Дотації на овець і кіз будуть восени

Не діє й програма дотацій й на утримання овець та кіз. Проте одразу після призупинення програми за ініціативи голови ГС «Вівчарство та козівництво України» Маряна Троцького відбулася зустріч з представниками Мінагро, Держпродспоживслужби, Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» та Українського державного фонду підтримки фермерських господарств. Під час цієї зустрічі було обговорено ситуацію з виділенням дотацій для підтримки вівчарства та козівництва.

Кози

Ось основні результати:

  • Збір заявок на другу хвилю планується восени.
  • Дотація буде надана виключно для вівцематок і ярок (козематок і кізок) - осіб жіночої статі, незалежно від віку.
  • Проблеми з програмою будуть вирішені - обіцяють створити фільтри, щоб уникнути відхилень підприємств, де понад 500 тварин з особами чоловічої статі, таким чином до програми потраплять підприємства з кількістю до 500 тварин жіночої статі.

«Ми розуміємо, що програма запускалась з великими труднощами і проблемами. Для того, щоб розвіяти побоювання людей і мати об'єктивну інформацію, ми звернулися до Мінагрополітики, і вони пішли нам на зустріч. Також від операторів ДАР надійшло прохання, щоб всі оператори ринку проводили завчасну реєстрацію в ДАР, що значно полегшить роботу цієї системи», — зазначив Марʼян Троцький.  

Заявки на дотації на поголів’я кіз/овець

Процедура подачі заявок аналогічна, як на дотацію з утримання корів.

Як ми вже зазначили, наразі подача заявок припинена, але варто слідкувати за оновленнями. Тим часом в Мінагро повідомили, що з 4 по 17 липня в ДАР буде проведено опитування про державну підтримку для страхування озимих зернових. Хтось з читачів іронічно прокоментував допис у Facebook: «Не позортесь, краще одразу закрийте коментарі…». 


Серед актуальних програм в ДАР, то розпочато прийом заявок на компенсацію за розмінування земель с.-г. призначення. Участь у програмі можуть брати агровиробники, землі яких розташовані на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджена забрудненість або імовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами.   

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама