Реклама
Малина дорога, а ціна на лохину падає — огляд сезону ягід 2024

Малина дорога, а ціна на лохину падає — огляд сезону ягід 2024

26 липня 2024 1761 0

Для виробників ягід сезон 2024 почався дуже невдало — прискорений розвиток, а за ним морози і град, небувала спека — це все вплинуло на урожай та ціни на лохину, малину та ожину. Тому ми поговоримо про те, як розпочався сезон для садівників, з якими викликами вони стикаються та за скільки готові продавати врожай.

Ціни на лохину

Аномально ранній початок сезону для лохини. Якщо раніше стартовим місяцем був липень, то в середині місяця ринок вже був в активній фазі. Перші партії лохини почали зʼявлятись на Закарпатті й ціна стартувала від 300 грн/кг. Через 2 тижні, коли ягоди дозріли й в інших регіонах, ціна закупки знизилась до 160-170 грн/кг, а до середини липня — 110-120 грн/кг.

«У 2023 р. в цей час на ринку України тільки починали з’являтися перші партії лохини з невеликих теплиць, а гуртової торгівлі ягодою місцевого виробництва ще не було. На ринку домінувала імпортна лохина за цінами 400 грн/кг і більше. Тому ціни на лохину наразі в рази нижчі, ніж у цей самий час минулого року», – пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Читайте також: Олександр Демочко: Податківці не розуміють, чому в нас немає урожаю в січні

Наразі фермери готові продавати ягоду за цінами від 80 грн/кг. Це абсолютний ціновий антирекорд по лохині в історії України. 

«Зниження цін на лохину — це неминучий процес зростання виробництва цієї ягоди у світі. Ціни нижче $2/кг свіжої лохини вже давно є звичайним явищем для фермерів у найбільших країнах-експортерах. І це дуже важливо, як не парадоксально, саме для майбутнього цієї ягоди, бо доступна ціна на неї стимулює споживання, а також примушує виробників та інших учасників ринку шукати резерви для підвищення ефективності вирощування та маркетингу», — пояснив Андрій Ярмак.

Лохина

Щодо роздрібних цін на ринках:

  • вартість лохини на львівському ринку «Шувар» — 90 грн/кг;
  • вартість на київському ринку «Столичний» — 70-100 грн/кг;
  • одеський ринок «Початок» — 100 грн/кг.

Ціни на лохину

Фермер Павло Збінський, який займається лохиною 11 років, в липні розпочав збір ягід ранніх сортів. Він каже, що в середньому місяць реалізовує її, а потім частково переробляє. Проблем зі збутом немає, але тільки завдячуючи тому, що ягода смачна.

Щодо гуртових цін, то минулого тижня вони впали більш ніж у 2 рази. Як повідомляють аналітики EastFruits, на торговому майданчику EF Trade Platform, де зареєстровано понад 26 тисяч учасників із 50 країн світу, український сегмент свіжої лохини був найбільш активним. Серед великої кількості розміщених пропозицій найчастіше зустрічалися ціни в діапазоні від 120 до 180 грн/кг ($3-4,5 за кг), залежно від обсягу та якості продукції.

Читайте також: Олег Науменко: В Польщі модель сільського господарства крихка і слабка

Також аналітики зазначають, що експортери вже зараз планують маршрути експорту лохини в ЄС в обхід Польщі, яка створює штучні торговельні бар’єри для української ягоди на своїх кордонах. Також, не виключено, що українська лохина знову почне постачатися до країн Близького Сходу на тлі відновлення та активізації морських перевезень із чорноморських портів України останнім часом.

Нагадаємо, у 2023 році Україна встановила історичний рекорд експорту лохини, вперше поставивши на зовнішні ринки трохи понад 4 тис. т ягоди у свіжому вигляді. 

Огляд ринку малини

Сезон малини цьогоріч теж розпочався на 3 тижні раніше, ніж торік. Сприятлива погода та швидкий старт спровокували падіння цін на початку сезону, втім поки що вони тримаються на відносно високому рівні.

«Внутрішній ринок малини залишається стабільним. Порівняно з початком сезону-2023, цьогоріч вартість малини знизилась із 350 грн/кг до 180 грн/кг, що менше на 48,57%», — розповіла керівниця відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» у м. Львів Тетяна Попович.

Огляд цін:

  • вартість малини на львівському ринку «Шувар» — 110 грн/кг;
  • вартість на київському ринку «Столичний» — 120 грн/кг;
  • одеський ринок «Початок» — 150 грн/кг.

Ціни на малину

Щодо гуртових цін, то їх диктують переробники, оскільки малина залишається основною експортною позицією українського ягідного експорту. 

За 2023 рік Україна експортувала приблизно 42 тис. т замороженої малини, що на 30% більше, ніж роком раніше. 

Відтак анонсовані ціни суттєво відрізняються, залежно від регіону. У центральних та західних областях вони дещо вищі, тоді як у Вінницькій та Хмельницькій областях ціни найнижчі. На Львівщині середня ціна становить 42-44 грн/кг, що еквівалентно $1,00-1,05/кг у Київській та Житомирській обл. — до 45-50 грн/кг або $1.1-1,2/кг, у  Хмельницькій та Вінницькій обл. —  близько 35 грн/кг, що еквівалентно $0,85/кг.

«Такі ціни не викликають захоплення у фермерів, хоча вони й значно вищі за торішні. Проведене опитування показало, що більшість професійних учасників ринку та фермерів вважає, що ціни на якісну малину в 2024 р. досягнуть 50-70 грн/кг, що становить від $1,2 до $1,8 за кг», — зазначають аналітики EastFruit.

Малина

Наразі малина для свіжого ринку продається гуртом не дешевше 100 грн/кг, а малина для заморозки – від 60 до 80 грн/кг.

Ціни на ожину

Цьогоріч стартував раніше й сезон ожини. Стандартно ягода дозріває тільки у серпні, а сезон продажів триває до вересня. Цього ж року садівники збирають плоди вже в середині липня.

«Початок серпня цього року буде в кінці липня. Сорт Еріка будемо збирати на 10-14 днів раніше, хоча минулі роки перші вибірки починалися в 10 числах серпня», — зазначив ягідник з Черкащини.

Про швидкий старт сезону повідомляє й фермер з Миколаївщини Валерій Мущак. Він розповідає, що сорт ожини Потрійна корона середнього терміну дозрівання розпочав плодоношення на 2 тижні раніше, ніж зазвичай. 

Огляд цін:

  • вартість ожини на львівському ринку «Шувар» — 90 грн/кг;
  • вартість на київському ринку «Столичний» — 100 грн/кг;
  • одеський ринок «Початок» — 120 грн/кг.

Якщо йдеться про купівлю напряму від фермерів, то ціна коливається від 70 до 95 грн/кг. Також ми знайшли інформацію про те, що гуртова ціна закупівлі ожини — 70-80 грн/кг.

Ожина

Проблеми садівників та переробників

Про проблеми сектору ми поговорили з  Ігорем Усатим, менеджером з продажу бренду Tevitta. Компанія займається як вирощуванням ягід, так і має власний розсадник, а також реалізовує заморожені ягоди, овочі та фрукти. 

Відтак він підтвердив, що ягідний сезон розпочався раніше, більш ніж на 2 тижні по кожній культурі. Це призвело до значного скорочення проміжку збору та закупівлі ягоди. Наслідком цього є зростання попиту і цін зараз. Також свої корективи внесла аномальна спека, яка тільки ускладнює загальне становище.

«Всі ці фактори призвели до зростання цін як на гуртовому, так і на роздрібному ринку. На певні регіони спека та скорочення сезону дали негативний ефект, що скоротило загальний обсяг ягоди, але своєю чергою це дало іншим регіонам значний попит», — пояснює фахівець.

Малина

Щодо попиту на ягоду, то він є постійно, а широка пропозиція від фермерів впливає на зниження закупівельної ціни. Також тиск на ціни чинять й проблеми сектору. Перша з яких — це кадри.

«Кадри для збору врожаю — це актуальне питання, яке постійно було, незалежно від року. Це питання постійно вирішувалось і вирішується наданням для людей конкурентних заробітних плат, порівняно з ринком праці в цьому секторі, а також умовами праці. Але з кожним роком, беручи до уваги ситуацію в країні, воно стає складнішим», — розповідає Ігор Усатий.

Інша проблема — це перебої з електроенергією, що негативно впливає на собівартість ягоди незалежно від масштабу підприємства.

«Відсутність електроенергії на нашому підприємстві вирішується наявністю потужних генераторів які дають змогу безперервно працювати, але знову таки впливають на фінальну вартість. Для менших підприємств це набагато гостріше питання, яке також впливає і на нашу роботу, адже маємо багато партнерів в різних регіонах», — додав менеджер Tevitta.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама
Матеріали за темою