Реклама
Утримання курей-несучок за євростандартами: до чого готуватись українським птахівникам

Утримання курей-несучок за євростандартами: до чого готуватись українським птахівникам

6 серпня 2024 1157 0

У 2021 р. Україна підписала наказ №224 про благополуччя курей-несучок. В наказі йдеться, як про базові правила, як от освітлення чи рівень шумоізоляції, так і про ті норми, якими часто фермери нехтують, а саме щільність посадки, вимоги до кліткового  утримання в альтернативних системах. Наказ діє вже 5 років, перехід призначений з 2026 року, більшість кліткового обладнання, яке використовується в Україні, не відповідає європейським вимогам. Тому сьогодні говоримо, як повинна виглядати птахоферма за новими стандартами.

Правила утримання птахів

У країнах ЄС існують чотири типи маркування яєць відповідно до способу утримання курей:

  • органічне виробництво (№ 0);
  • Free-range — утримання курей з вільним вигулом за межами пташника (№ 1);
  • Barn — утримання курей в пташнику на підстилці, що не виключає використання спеціального кліткового обладнання — вольєрів (№ 2)
  • Cage (enriched) — утримання курей в покращених клітках (№ 3).

Відповідно кожен з запропонованих типів має свої вимоги. Наприклад, якщо при типу утримання 1 та 2 на 9 голів птиці розміщуються на 1 м2, то при утриманні курей в покращених клітках виділяється 1 птицю виділяється 750 см2.

Категорія яєць 3 2 1 0
Площа на гол 750 см2/гол 9 гол/м2 9 гол/м2 6 гол/м2
Голів на м2 гнізда 120 120 120 83,3
Фронт годування см/гол 10 10 10 10
Голів на ніпель 10 10 10 10
Довжина настилу на гол. 15 15 15 18
Підстилка Немає 1/3 приміщення 1/3 приміщення 1/3 приміщення
Площа підстилки на гол., см2 Немає 250 250 250
Максимально ярусів 4 4 4 4

Вільний випас, м2

Немає Немає 4 4

Отвір для випасу

- - 2 м на 1000 гол 4 м на 100 м. приміщення

Цікаво, що згідно з дослідженнями 2019 р. в ЄС майже 50% курей-несучок утримують в покращених клітках, 32,5% — в пташнику на підстилці, 11,8% — утримання курей з вільним вигулом та 6,2% — органічне виробництво.

Обладнання для ферми за європейськими стандартами

Навіть ознайомившись з вимогами часто українські фермери не розуміють, як саме переобладнати ферму. На прикладі системи Natura Step від Big Dutchman ми пояснимо, як може виглядати утримання курей за євростандартами.

«Система NATURA орієнтується на добробут птахів при цьому дає функціонал для максимального виробництва яєць. Кури-несучки легко орієнтуються у вольєрах NATURA, можуть демонструвати свою природну поведінку та відкладати яйця в оптимально сконструйованих гніздах», — зазначають розробники.

Система Natura Step являє собою багатоярусну ступінчасту конструкцію з ярусами різної ширини. На кожному ярусі розміщені всі необхідні елементи, як гнізда, поїлки, годівельні лотки. Це дозволяє легко дістатися до всіх функціональних зон, особливо інтегрованого рівня гнізда. За такої конструкції, як персонал, так і птахи мають зручний доступ до вольєра, спрощується огляд гнізда.

Конструкція стелажів у курнику

Ярус гнізда складається зі площі для знаходження птиці, лінії подачі прісної питної води  та території призначеної для птахів, які чекають входу в гніздо та покидають його. Перекидна підлога гнізда та центральна стрічка для яєць працюють разом, щоб збільшити продуктивність яєцевідкладення.

Кілька моментів, на які б ми хотіли звернути увагу в системі Natura Step:

  • По-перше, це розміщення та конструкція гнізд, яка заохочує рух зграї, що забезпечує максимальну циркуляцію повітря, створюючи здорове та комфортне середовище.
  • По-друге, це чистота конструкції. Яруси виготовлені з покриттям решітки Zn-Al та розташовані таким чином, щоб послід падав на стрічку послідовидалення, в результаті чого забезпечується чистота системи.

Рухомі яруси, які забезпечують чистоту кліток

  • По-третє, система ланцюгової годівлі CHAMPION подає корм на заданих рівнях і забезпечує легкий доступ птахів до їжі. Надзвичайно широкий лоток та його спеціальна конструкція тримають корм перед несучкою, максимізуючи конверсію корму.
  • По-четверте, рівномірність освітлення та вентиляції разом із дизайном системи забезпечує рівномірне розміщення курей по всьому пташнику, що дозволяє підстилці повністю висохнути. В результаті чого стадо буде спокійним і здоровим.

Нагадаємо, про те як рівень вологи в пташнику та підстилці впливає на здоров’я та продуктивність бройлерів, та як тримати цей показник в нормі ми писали в статті «Вологість і тепловий стрес у бройлерів — як уникнути цих проблем».

Для розведення курей-несучок не менш важлива стрічка для збирання яєць. Тут вона розташована в центрі, що дозволяє відкладати яйця безпосередньо перед стрічкою. Така конструкція забезпечує найкоротшу можливу відстань для яєць, мінімізуючи кількість розбитих та тріснутих яєць.

«Перш ніж розділена підлога гнізда повністю закриється, вона спочатку трохи піднімається в центрі, що забезпечує обережне скочування яєць на центральну стрічку», — зазначають розробники.

Серед інших переваг системи:

  • необхідну площу гнізда можна регулювати залежно від щільності посадки, комбінуючи окремі секції різними способами;
  • задню стінку можна від'єднати біля входу в гніздо для ретельного очищення гнізда після кожної партії;
  • яйця, знесені куркою в системі (системні яйця), можуть бути зібрані автоматично (опція);
  • вся поверхня підлоги будинку використовується.

Також важливий момент, попри те, що все ж система використовується здебільшого для  утримання курей по 2-й категорії (Barn), але вона актуальна й для тих, хто планує органічне виробництво чи вільний вигул.

Скільки коштує правильний дім для курки-несучки

Коли Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС, то взяла на себе ряд зобов’язань щодо наближення вітчизняного законодавства до норм ЄС. Відповідно українські птахівники мають переобладнати свої ферми залежно від системи утримання курей-несучок до 1 січня 2026 р., коли наказ вводиться в дію. Але проблема полягає в тому, що це доволі таке недешеве задоволення. Так, за дослідженнями дотримання євростандартів більш раціональне, але орієнтовна вартість одного птахомісця за умови використання обладнання, що відповідає вимогам до утримання курей в удосконалених клітках (№ 3), складає €10-12, а до утримання курей на підстилці (№ 2), — €12-14.

В Україні з прийняття наказу №224 минуло майже 5 років, але одиничні підприємства змінили систему утримання. Варто врахувати той факт, що 3 роки в Україні живе у воєнному стані, і ворог раз за разом знищує тваринницькі потужності.

Та і в самому ЄС перехід на впровадження таких стандартів до утримання птиці здійснювався протягом 10 років при значній фінансовій підтримці виробників з боку урядів країн-членів. Щодо допомоги українським птахівникам, то її наразі непередбачено. Вони можуть розраховувати на державні чи міжнародні гранти або ж програми кредитування.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама