ТОП-4 способи диверсифікувати виробництво на фермі від європейських колег

ТОП-4 способи диверсифікувати виробництво на фермі від європейських колег

Служба новин 6 вересня 2015 321 0

На сьогоднішній день не треба доводити переваги диверсифікації у сфері агрономії та економіки.

Як показали нещодавні дослідження в Каліфорнії, різноманітність сільськогосподарських культур створюють додаткові умови для робіт на земелі не тільки протягом декількох сезонів, але й усього року. Це, в свою чергу, забезпечує фермерів роботою і приносить більші доходи, покращуючи їхній рівень життя – на відміну від «сезонних» колег. Тому нікого не дивує тенденція диверсифікації сільгоспвиробництва на противагу вирощуванню монокультури.

Отже, фермери набувають додаткового досвіду, вирощуючи різноманітні культури та продовжуючи свої сезонні роботи. Вони знаходять нові шляхи збільшення прибутку буквально від усього, що вирощується, і, таким чином, ефективно використовують кожен акр своєї землі.

Квітковий бізнес

Чудовим прикладом можна вважати фермера Чарльза Хадсона з Вустерширу, для якого диверсифікація розпочалася з простого букету квітів на обідньому столі.

Чарльз Хадсон з Вустерширу

Того тижня у місцевій капличці мало відбутися весілля, і, як і в інших місцях, вікарій не дозволив застосовувати конфетті, оскільки після нього залишається багато сміття на дорозі та біля церкви. Чарльз був зачарованим кольорами та відтінками квітів у вазі – вони були яскравими та барвистими, немов ті самі конфетті!

А потім раптом з’явилася ідея: якщо конфетті зробити з пелюсток квітів, а не з паперу та фольги, то вони будуть біологічно натуральними, і вікарій не заборонятиме їх застосування.

Квіткове поле

Пройшло майже 20 років, а Чарльз досі згадує той переломний момент. Адже на сьогоднішній день компанія «Ріал Флауа Петал Конфетті» має обіг більше 250 тис. фунтів стерлінгів, а цього року її територія зросла більше ніж на 10 га, що є найбільшою площею, будь-коли засадженою квітами.

Конфетті з ферми містера Хадсона використовують на гучних весіллях по всьому світу, включаючи зірок, таких як Майкл Дуглас та Кетрін Зета-Джонс. Навіть королівське весілля не обійшлося без яскравих квіткових конфетті від «Ріал Флауа Петал».

«Моє виробництво не важить тисячі тон, не займає багато простору, не страждає від використання пестицидів та від комах під час зберігання», — розповідає фермер.

Оскільки товар продається безпосередньо покупцю, то ціна на пелюстки є конкурентоспроможною, адже інших сторін у цьому ланцюжку просто не існує.

Конфетті

За словами Чарльза, пелюстки можуть бути будь-якої форми та кольору. Їх зразки можна отримати перед весіллям, щоб якомога точніше підібрати необхідний відтінок, який пасуватиме до весільної сукні нареченої.

Користь для шлунку та для дитячого розуму

Диверсифікація є необхідною складовою сільськогосподарського бізнесу. Так вважає і Мартін Гамільтон, чиї ферми розташовані у графстві Даун. Його поля займають більш ніж 570 га, на яких 60% території відведено під овочі.

Мартін Хамільтон

На свіжі овочі завжди є попит, і процес їх вирощування на фермі майже безперервний. Щоб задовольнити потребу, свіжий продукт необхідно висаджувати щотижня, але секрет успіху полягає в чергуванні висаджування культур. Як зазначає Мартін: «Земля – жива істота, і якщо її інтенсивно використовувати, зовсім скоро вона стане непридатною для вирощування будь-чого».

Мартін має за мету передати свій досвід, інновації та креативність, тому на сьогоднішній день у Дауні започатковано декілька програм, в яких беруть участь 324 учні молодшої школи з навчальних закладів усього графства.

Фермерський внесок у світовий кінематограф

Швидше за все, ви бачили дерен, вирощений Джеймсом Хьювотсоном-Брауном, у багатьох фільмах, включаючи усім відомого Гаррі Поттера. Джеймс – фермер у другому поколінні, і саме його батько в 1983 р. розпочав вирощування грунтово-газонний дерен на фермі, розташованій у Овертоні.

Джеймс Хьювотсон-Браун

Джеймсу, який продовжив батьківську справу, спало на думку змішати насіння польових квітів з дерном, що згодом перетворилось на прекрасне поєднання. Кожного року продукція Джеймсового дерну подвоюється.

Виробництво газонної трави дуже добре вписується у ферму, де Джеймс вирощує худобу, коли у зимні місяці стихає попит на дерен.

Ферма – притулок для мистецтва...

…проте ферми у Вуттоні, на острові Уайт, зовсім недавно були притулком хіба що для щурів. На щастя, сьогодні витончені форми споруд засяяли новим життям.

Сім`я Гріффінів диверсифікувала свою ферму, але все ж таки залишила її як і діючу молочну ферму.

Насправді, Гріффіни ніколи не вважали себе митцями, але залюбки приймають у себе різноманітних художників.

«Інколи просто необхідно змінити сільське господарство на щось вишуканіше. Ми не завжди знаходимо порозуміння, адже вони митці, а ми всього лише фермери. Але ми не можемо заперечувати той факт, що в деякій мірі їх мистецтво змінило наше бачення оточуючого світу», — зазначає Пол Гріффін, який керує фермою.

Пол наголошує на тому, що дуже важливо зрозуміти: навчання – це двосторонній процес.

Пол Гріффін

«Фермерська галерея» була розроблена, щоб розміщувати тимчасові витвори мистецтва, які, в свою чергу, розпалюють дискусії стосовно фермерства.

При цьому родина залишає за собою право відмовити художнику, якщо його роботи досить суперечливі за змістом.

Зараз ферма Гріффінів являє собою не тільки джерело натхнення, але і є «вуликом» комерційної діяльності. Там розміщуються крамниця та кафе, які гостинно приймають різноманітні події, починаючи від шкільних екскурсій і закінчуючи конференціями. Щорічно ферму відвідують близько 50 тис. туристів.

Втім, навіть незважаючи на таку популярність серед творчого осередку, фермерство залишається основним видом діяльності сім'ї. Гріффіни обробляють землю з 1923 року і на сьогоднішній день отримали багато нагород за роботу у сфері молочного скотарства.

Інна Мороз, Kurkul.com, за матеріалами сайту Farmers Weekly

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою