Трактори з косарками зайшли на поле 4 травня

АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: заготівля озимого жита на силос у ПОСГП ім. Івана Франка

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 16 травня 2017 184 0

У рамках АгроПолігону ми знову приїхали до ПОСГП ім. Івана Франка, щоб приєднатися до заготівлі озимого жита на силос. Волинь зустріла нас сонячно, проте прохолодно — температура не вища за +4 °С та сильний пронизливий вітер. Добре, хоч сніг не падав, чого не скажеш про Київ. І це при тому, що на календарі було 10 травня!

Безумовно, весняні примхи погоди вплинули на строки скошування. Якщо минулого року укіс жита було завершено вже наприкінці квітня, то у цьому сезоні трактори з косарками зайшли на поле лише 4 травня. Напередодні пройшла злива, але завдяки тому, що на момент скошування температура складала +25 °С, першу масу зібрали за 32% сухої речовини. Але закінчували перші 140 га при сухій речовині 22%, тому що мало підвялювали, адже передавали дощі.

Окрім того, за словами заступника директора компанії з тваринництва Дмитра Самсоненка, працювати довелося у пришвидшеному темпі, оскільки синоптики обіцяли дощі. Якщо у минулому році усі 80 га жита зібрали за 4 дні, то зараз із 200 га посіву 140 га встигли зібрати за 1,5 доби.

«Зібравши першу масу, ми вже не зупиняли косарки, працювали цілодобово. Одразу після скошування розкидали валки за допомогою сіногребок, щоб струсити росу, а потім забирали їх із поля, маючи 22% сухої речовини. На полях у нас працювало три комбайни — два кормозбиральних Claas Jaguar та один John Deere. Ці машини ми використовували в агрегації з косарками Claas і KUHN. Також ми використовували валкоутворювачі KUHN, Claas та словацькі гребки Sipma», — говорить Дмитро Самсоненко.

Попри пізній початок укосу, фаза рослин — оптимальна для заготівлі на корм.

Як зазначив представник компанії КВС-УКРАЇНА Ігор Давидюк, зараз рослини перебувають у фазі ВВСН-47. Деякі рослини перебувають у фазі прапорцевого листка (BBCH 39). Середня висота стебел — 70 см. Жито зрізують на відстані 8–10 см від землі, щоб забезпечити якісне та швидке в’яління.

«За такої висоти зрізу рослини падають на так звану «подушку» — стерню, що сприяє швидкому в’ялінню. Крім того, дуже важливо косити жито саме пальцевими косарками, а не вальцевими, як під час скошування люцерни. Пальцеві косарки б’ють стебло і рослина швидше віддає вологу. У перші 2 години після укосу рівень вологовіддачі рослинами найвищий, пізніше він зменшується у 10 разів. Тому одразу після косарки повинен попрацювати розкидач, щоб рівномірно розподілити зелену масу полем», — розповідає Ігор Давидюк.

Станом на 10 травня кількадесят гектарів ще лишилися некошеними. Як пізніше повідомив нам агроном ПОСГП ім. Івана Франка Володимир Мул, на даний момент укіс повністю завершено. Зібраним урожаєм дуже задоволені — 16 т/га силосу. Заступник директора з виробництва згадує, що минулого року зібрали більше, але, враховуючи несприятливу погоду восени та нестабільну весну 2017-го, урожай цього року навіть перевершив очікування.

Скошене жито відправляють на заготівлю в силос, попередньо подрібнивши стебла. Довжина різки — 1,9 см. Дмитро Самсоненко говорить, що можна було б збільшити різку, якби маса була сухішою. Подрібнене жито трамбують у силос, додаючи американський багатокомпонентний консервант Silage Pro по 1,5 г/т маси.

«Ми використовуємо цей препарат другий рік поспіль. У 2016 році він дуже гарно себе зарекомендував, корм чудово зберігся. Виробники рекомендують вносити 1 г/т, проте ми трохи збільшили норму, оскільки у нас критичний вміст сухої маси», — уточнює Дмитро Самсоненко.

Якість зберігання корму залежить також від правильного трамбування. Для цієї роботи у ПОСГП ім.Івана Франка є масивний трактор Claas Xerion.

На нього встановили додатковий вантаж та відвал, що збільшило загальну вагу приблизно до 26 т. Один такий трактор повністю справляється з поставленим завданням.

Зібравши перший у цьому сезоні урожай, на підприємстві продовжують активну роботу та вже планують наступний сезон. Дмитро Самсоненко каже, що змінювати технологію вирощування жита на силос не будуть, а от площі посіву планують збільшити удвічі. А поки що поля, де було жито, засівають кукурудзою на силос. Нам вдалося застати на полі трактор, який саме культивував ґрунт під майбутню сівбу.

«Зараз ми проводимо культивацію трактором John Deere 9530 в агрегації з культиватором Horsch Tiger. Загальна глибина обробітку ґрунту становить 20–22 см, а диски йдуть на глибину до 12 см. Після культивації будемо проводити передпосівний обробіток, а потім — сівбу 8-рядною сівалкою Väderstad. Для сівби обрали гібрид кукурудзи БОГАТИР селекції KWS, норма висіву — 90 тис./га», — розповів нам Володимир Мул.

Побажанням гарного урожаю ми попрощалися з працівниками ПОСГП ім. Івана Франка й пообіцяли повернутися на житні поля у наступному сезоні. А поки що рушаємо на інші поля АгроПолігону КВС-УКРАЇНА. Далі буде…

Катерина Никончук, SuperAgronom.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою