Фермерське віче у Кропивницькому

Онлайн-трансляція фермерського віче у Кропивницькому

Служба новин 30 червня 2017 497 0

Скоро у Кропивницькому розпочнеться фермерське віче. Його проведення спровокувала спроба рейдерського захоплення підприємства «Нива-2010» у с. Бережинка Кіровоградської області. У останні кілька днів ця ситуація стала резонансною і показовою для України, адже подібне беззаконня відбувається майже в усіх областях нашої держави.

Очікується, що у віче візьмуть участь не менше 800 учасників, серед яких народні депутати та фермери з довколишніх регіонів.

Нагадаємо, що раніше мешканці села звернулися до Івана Мірошніченка та ще кількох народних депутатів з проханням втрутитися і завадити рейдерам захопити підприємство. Нардеп узяв ситуацію на особистий контроль і буде присутнім на цьому заході.

Читати по темі: Рейдерство на Кіровоградщині: як намагаються захопити «Ниву-2010» (ОНОВЛЕНО)

Журналісти Kurkul.com також візьмуть участь у віче та повідомлятимуть у режимі реального часу про усе, що там відбуватиметься. Тому слідкуйте за оновленнями цього матеріалу, щоб бути в курсі головних подій!

9:49. На трасі Умань — Кропивницький організовано кілька постів поліції. Машину з нашими журналістами зупинили вже вдруге. Припускаємо, що така кількість правоохоронців на під’їзді до Кропивницького може бути пов’язана з проведенням сьогоднішнього заходу.

10:31. Слово взяв директор підприємства «Нива-2010» Микола Трібіненко. Він коротко розповів про ситуацію, що склалася і закликав міністра юстиції та правоохоронні органи вжити відповідних дій щодо порушеної кримінальної справи та покарати винних.

«Від імені нашої громади вимагаю від нашого міністра юстиції зробити маленький крок не лише у сторону нашого села, а в сторону всієї України. Тому що ця «чума» розповсюдилася по всій території України: захоплюють підприємства, захоплюють землю, грабують людей, народ України. Я закликаю нашого міністра юстиції співпрацювати з людьми, бо саме чиновники — слуги народу, а люди — це держава. А також хотілося б попросити нашу виконавчу владу, наші правоохоронні органи (хай це буде Кіровоградський рівень чи Київський, хай розслідують ту справу, яку вони порушили і хай покарають отих нелюдів, які били людей», — заявив директор підприємства «Нива-2010».

10:34. До мікрофона вийшов член АФЗУ Іван Слободяник. Він розповів, що випадки рейдерства на Кіровоградщині не є локальною подією. За його словами, подібні випадки сотнями протягом року відбуваються по всій Україні.

«І це приклад не просто рейдерського захоплення, це не просто приклад поліцейського свавілля. Це приклад ставлення сьогоднішньої влади до нас із вами. Чому це відбувається? Це можна порівняти тільки зі Сталіним, який розумів, що якщо не буде вільної людини на землі… тільки таких людей можна переламати. Але ми цього не допустимо!», — сказав Іван Слободяник.

Іван Слободяник

«Приклад у цій єдності фермерів, «Аграрної самооборони», ветеранів, селян. Ми закликаємо приєднуватися до цієї акції. Тому що це стосується кожного з нас. Тому що коли відбирають землю, це не просто відбирають землю. Це відбирають останню надію на спокійне своє власне, ні від кого не залежне життя», — наголосив Іван Слободяник.

Іван Солободяник зазначив, що за цю ситуацію несе відповідальність безпосередньо міністр юстиції Петренко, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

10.45. Слово взяв народний депутат Семен Семенченко, який зазначив, що сьогодні потрібно стояти до кінця і не йти на компроміс у жодному разі.

«Всіх активних громадян, які об’єднавшись можуть хоч якось захистити людей, ця влада підкупляє, виштовхує за кордон на заробітки, саджає за грати або вбиває. Тому жодних компромісів не може бути. Я заявляю, що сьогодні буду разом із усіма йти в прокуратуру і вимагати законності, хоч я в неї взагалі не вірю. До мене підходять люди і кажуть, що у них дежавю. Готуючи резюме мітингу, вони просто взяли всі ті ж тезиси, що стосувалися ситуації у Врадіївці, і просто замінили назву населеного пункту і прізвище Захарченка на Авакова. А чому так відбувається? Бо пішовши шляхом компромісу, ми просто посадили собі на шию тих самих людей. Вони просто мінялися місцями один з одним. Тому закликаю фермерів, які не хочуть через 20, 30, а то і 40 років залишитися ні з чим на своїй землі, або взагалі бути вбитими, об’єднуватися у загони самооборони. Це абсолютно законно, а дії цих загонів відбуваються у випадку крайньої необхідності, коли правоохоронці не виконують свої обов’язки», — говорить Семен Семенченко.

Семен Семенченко, віче фермерів

Народний депутат переконаний, що з бандою злочинців потрібно чинити відповідно, як з бандою злочинців. І тоді вони перестануть приїжджати.

«Необхідно захищати себе. Я особисто і хлопці з батальйону «Донбас», а також всі, хто готовий приєднатися до цієї боротьби, маємо допомогти фермерам. Я думаю, що більша частина народу прокинеться. І дякую Авакову, Березі, Князєву за їх агресивні дії, які вони проводять для пробудження України. Велике вам дякую, хлопці. Сподіваюсь, що ви встигнете продати хоча б трохи зі своїх тисяч гектарів землі, перш ніж звідси втечете», — коментує Семен Семенченко.

11.00. Слово взяв народний депутат від Об’єднання «Самопоміч» Іван Мірошніченко.

Виступ Івана Мірошніченка

«Замість збору урожаю ми стоїмо тут і намагаємося боротися за свої базові права. Права на свободу, право на вільне прийняття рішень, на власність. І мені від цього дуже сумно. Радує, що ми все-таки сьогодні разом і підтримуємо один одного. Це дуже важливо», — почав свій виступ нардеп.

Те, що відбувається у Бережинці Іван Мірошніченко вважає навіть не рейдерством, а узаконеним грабунком.

«Я 20 років був у бізнесі до того як пішов у політику 2,5 роки тому. Я створив десятки підприємств. Я брав участь у приватизації. Я сам займаюся сільгоспвиробництвом із 1998 р. Я бачив багато. І рейдерство я бачив різне. Але це не рейдерство. Це узаконений грабунок. Коли люди працюють по 10-20 років, а у випадку з Бережинкою керівник працює 40 років у сільському господарстві… І він прокидається одного прекрасного ранку і уже не є власником. Це не рейдерство — грабіжництво», — наголошує народний депутат.

Іван Мірошніченко, віче фермерів

За його словами, останнім часом, особливо в останній тиждень, коли у Бережинці усе це відбувалося, люди часто закидали, що це політична акція, що там переслідуються якісь політичні цілі.

«Погляньмо навколо. Ми не бачимо жодного прапора політичних партій. Було кілька, але їх, бачу, прибрали. Ми бачимо прапори аграріїв і прапор України. Спекулювати на цьому не треба. А ось те, що може бути політичним: якщо будуть приїжджати сотні поліцейських, Нацгвардійців і бити простих людей, бити ветеранів АТО, то 100% буде політичний підтекст, як би ви не хотіли. Такі кроки направлені не на мир, не на об’єднання, не на вирішення проблем, про які ми говоримо. А чомусь приймаються такі рішення… досить дурні… Які навпаки не залишають людям вибору», — говорить Іван Мірошніченко.

Це проблема не лише Кіровоградської області, говорить нардеп. Дніпропетровська, Вінницька, Миколаївська області… У Дніпропетровській області керівника одного з господарств було вбито. І ніяких дій.

«Після того, як ми місяць тому почали вникати в цей процес, ми пішли на все, що можемо і не можемо. Само собою, у рамках закону. Ось тут папка документів: зібрано все з усіх господарств, що постраждали. Ми все систематизували. Ми об’єднали це все в одну заяву, звернулися і в НАБУ, і ГПУ, і в поліцію», — говорить Іван Мірошніченко.

За його словами, заяву в НАБУ, ГПУ писали не лише депутати «Самопомочі». Там є депутати з БПП та інших фракцій. Тому цією проблемою зараз будуть займатися системно.

«За результатами нашого сьогоднішнього мітингу, я думаю, що необхідно прийняти резолюцію, прийняти рішення. У будь-якій резолюції будуть наші вимоги і терміни їх виконання. Хочу одразу сказати, що наступного тижня в Києві будемо збирати потерпілих керівників і їхніх представників, юристів, і будемо працювати в тому правовому полі, що я описав», — підсумував Іван Мірошніченко.

Він також розповів про те, що разом з колегами-депутатами підготували звернення та розіслали в НАБУ, ГПУ, Нацполіцію, САП (з відомими їм прикладами аграрного рейдерства) з проханням допомогти вирішити ці проблемні ситуації. Наразі таке звернення підписали депутати, які входять як до опозиційних парламентських сил, так і до коаліції. Підпис разом з Мірошніченком також поставили О. Кулініч («Відродження»), М. Кучер та О. Домбровський (БПП), П. Костенко, О. Данченко та О. Сотник («Самопоміч»).

фермерське віче

11.29. Співвласник «Нива-2010» Олег Трібіненко повідомив, що вчора, 29.06. він давав коментар щодо ситуації з рейдерством на їх господарстві, але ввечері на канал зателефонували і заборонили давати запис в ефір.

Окрім цього, зараз зупинили онлайн-трансляцію віче. Організатори заходу з'ясовують у чому причина. Імовірно, що органами влади блокується проведення мітингу.

11.39. Під час мітингу ми поспілкувалися із прес-аташе громадської організації «Внутрішній корпус батальйону «Донбас» Ольгою Воліною, яка стверджує, що а віче більшість поліціянтів не місцеві, а київські.

Ольга Воліна, віче фермерів

Kurkul.com: От ви кажете, що вже бачили цих поліцейських і що це точно київські поліцейські. І вони часто бувають в Кропивницькому на таких акціях?

Ольга Воліна: Я сама жителька Києва і в Кропивницькому другий чи третій раз. До цього я їх не бачила. Але серед цих поліцейських, які зараз перешкоджають потраплянню народних депутатів і депутатів обласної ради безпосередньо в будівлю облради, стоять наразі поліцейські, які дуже часто з’являються на мітингах і акціях проти незаконних забудов у м. Києві. Тому в принципі учасники «Внутрішнього корпусу батальйону «Донбас» їх добре знають і ми їх теж.

Kurkul.com: Ви чули щось про те, що матеріали, пов’язані з рейдерством у Кропивницькому, не дають випускати на державних телеканалах і зараз тут переривали пряму трансляцію? Вам щось відомо про це?

Ольга Воліна: Я не знаю, чи був такий наказ, але я особисто вела зйомку і публікувала на сторінку штабу блокади відео з побиття. І дуже часто мені люди телефонували, писали, казали, що відео було недоступно. Те, що вони зараз можуть глушити і не пускати на канали — це є дуже правдоподібно. Тому що кадри відео на жодному телеканалі не показали.

11.45. Учасники фермерського віче несуть резолюцію до Кіровоградської обласної ради. Охорона пропустила всього п'ятьох людей. Люди, які представляються депутатами районної ради, також не можуть потрапити у приміщення.

Фермерське віче, Кіровоград

Фото тексту резолюції

віче фрмерів, резолюція

11.51. Напруга серед учасників мітингу дещо стихла. Наразі всі чекають реакції на резолюцію. На вході до облрадміністрації стоїть поліція у повному екіпіруванні, представники батальйону «Донбас» та «Айдар». Депутатів Кіровоградської районної ради зрештою пропустили.

12.30. Фермерське віче завершено.

Фермерське віче

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою