Українського фермера-активіста в окупованому Криму ув’язнили майже на 4 роки

8 серпня 2017 120 0
Володимир Балух, фермер із с. Серебрянка, Крим
hromadske.uaВолодимир Балух, фермер із с. Серебрянка, Крим

У Криму окупанти повторно засудили проукраїнського фермера-активіста Володимира Балуха

Минулої п’ятниці 4 серпня «суддя» «Роздольненського районного суду» Марія Бедрицька засудила українського активіста Володимира Балуха до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні та штрафу у розмірі 10 тис. рублів.

Про це повідомила Кримська правозахисна група.

Фермера звинуватили у незаконному збереженні боєприпасів і вибухових речовин, що буцімто були відшукані на горищі його домівки. Володимир Балух свою провину не визнав. Захист українця заявив, що справу проти активіста сфабриковано, і його вирок буде оскаржений у вищих інстанціях.

«Суддя», зачитуючи вирок, виголосила, що усі докази, зібрані слідством, є законними.

«Аргументи про незаконність звинувачення та доводи захисту про можливе «підкидання» суд вважає неспроможними. Обставин, як б пом’якшували відповідальність, судом не встановлено», — заявила Марія Бедрицька.

Виступаючи 1 серпня на засіданні «суду» з останнім словом, Володимир Балух заявив, що кримінальна справа проти нього — це політичне замовлення та детально розповів про причини фальсифікації кримінальної справи проти нього.

На одному з минулих засідань «суду», 27 липня, у Балуха піднявся тиск, і йому викликали карету «швидкої допомоги».

Захист українця заявив тоді, що всі документи, надані стороною обвинувачення, були підготовлені з процесуальними порушеннями. Окрім того, у документах слідства різняться відомості щодо кількості набоїв та ваги тротилу, які буцімто були знайдені на горищі будинку українця.

ФСБ затримала Волоимира Балуха вранці 8 грудня 2016 р. Співробітники ФСБ заявили, що на горищі будинку, де мешкає активіст, виявлено 90 набоїв та кілька тротилових шашок.

Стосовно фермера розпочали кримінальну справу за ст. 222 ч. 1 (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення чи носіння зброї, її основних частин, боєприпасів); ст. 222. 1 ч. 1 КК РФ (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв).

Грубі порушення фундаментальних прав людини і процесуальних норм російського законодавства, що де-факто діє в Криму, а також необґрунтовані рішення щодо продовження терміну утримання під вартою свідчать про фабрикацію кримінальної справи проти українського активіста Володимира Балуха за політичними мотивами.

Як раніше повідомлялося, окупаційній владі не сподобалася активна проукраїнська позиція кримчанина. Володимир Балух відмовився отримувати паспорт Російської Федерації, повісив над своїм будинком в с. Серебрянка синьо-жовтий прапор і відкрито говорив про окупантів все, що думає.

Підконтрольна Кремлю місцева влада вже затримувала фермера, виписувала йому штрафи і засуджувала до громадських робіт під приводом непокори і образи співробітників правоохоронних органів. Втім, подібного роду «виховні заходи» на Володимира Балуха не надто діяли.

Більш того, непокірний фермер прикріпив на своєму будинку табличку «Вулиця Героїв Небесної сотні, 18», чим, мабуть, остаточно розізлив окупаційну владу.

Виконано за допомогою Disqus