АгроМатематика захисту ріпаку озимого

АгроМатематика: простий розрахунок для непростої культури. Захист ріпаку озимого

АгроМатематика 4 липня 2017 546 0

Ріпак озимий, хоч і є високорентабельною та орієнтованою на експорт культурою, наші агрономи вирощують не дуже охоче. Причина такого ставлення полягає у тому, що ріпак є досить складною та примхливою культурою, з вирощуванням якої можуть справитися далеко не усі виробники. Ріпак озимий перезимує дещо гірше, ніж озимі колосові, його «любить» величезна кількість шкідників, а деякі хвороби можуть залишити агронома без 50-70% всього урожаю. 

Проте спеціалісти UKRAVIT впевнені, що при дотриманні оптимальної системи захисту та позакореневих підживлень, адаптованої технолгії в цілому,  вирощувати ріпак озимий можна успішно і досить вигідно. Звісно, оскільки ріпак все-таки неоднозначна та трохи «примхлива» культура, краще в будь-якому випадку застосовувати інтенсивну технологію захисту. За її використання можна розраховувати на врожай близько 35-50 ц/га. 

Захист до появи сходів ріпаку озимого 

Щоб отримати дружні та сильні сходи культури, у першу чергу потрібно усунути конкуренцію з боку бур’янів. Тому рекомендується восени провести обробку посівів до сходовими гербіцидами Тізер (пропізохлор) та Командир (кломазон). Ці засоби дадуть змогу знищити однорічні злакові та дводольні бур’яни. 

alt

При застосуванні рекомендованих норм препаратів доведеться витратити на 1 га поля $23,58. Якщо ж скористатися закордонними засобами, витрати складуть вже $41,22. 

Фаза 3-4 справжніх листків 

Сходи отримали, ріпак озимий почав ріст та розвиток, проте бур’яни також активно ростуть та складають значну конкуренцію культурним рослинам у боротьбі за вологу, сонячне світло та поживні речовини. Тому у фазі 3-4 справжніх листків рекомендується провести наступну гербіцидну обробку препаратами Квін Стар Макс (хізалофоп-п-етил) та Нарапс (клопіралід, піклорам) проти однорічних та деяких видів багаторічних дводольних бур’янів. 

Така обробка обійдеться у розрахунку на 1 га поля в $16,94, тоді як імпортні засоби коштуватимуть $56,73. Досить суттєва різниця, особливо якщо помножити її на кількість гектарів на вашому полі. 

Фаза 5-8 листків 

У цю фазу рослинам потрібен захист від шкідників та хвороб, а також «мінеральна підтримка», яка дозволить їм увійти в зиму підготованими. Для цього рекомендовано застосувати наступні препарати: 

Фунгіцид Унікаль (тебуконазол) для захисту від альтернаріозу, фомозу, борошнистої роси. Окрім цього, фунгіцид має ретардантний ефект: сповільнює ріст ріпаку озимого, що сприяє входженню рослин у зиму в оптимальній фазі розвитку, без переростання.

Порахуємо, скільки коштуватимуть усі вищевказані заходи на 1 га посівів. За використання препаратів від UKRAVIT така схема захисту та підживлення обійдеться у $20,86. Якщо ж використовувати закордонні препарати, ця ж сама схема коштуватиме вже $38,3. 

Відновлення весняної вегетації 

Дуже відповідальний період вирощування ріпаку озимого — фаза відновлення вегетації після перезимівлі. У цей час рослини потребують не лише підживлення та «підтримки» макро- і мікроелементами, але й надійного захисту від шкідників і хвороб. Від того, наскільки надійним та ефективним буде захист, залежить подальший розвиток культури та її майбутня врожайність. Отже, що рекомендують для цього періоду в UKRAVIT: 

  • Обробку фунгіцидом Дезарал (карбендазим), щоб убезпечити ріпак від ураження такими хворобами, як альтернаріоз, фомоз, борошниста роса, кореневі гнилі.

  • Обробку інсектицидом Димевіт (диметоат) для захисту від довгоносиків, блішок, ріпакового квіткоїда, прихованохоботників, пильщиків.

  • Внесення комплексу макро- та мікроелементів Авангард Азот+мікро, який дозволить рослинам повноцінно розвиватися, що позитивно вплине на майбутню урожайність культури.

  • За необхідності, коли агроном бачить, що посіви ріпаку озимого потрібно захищати ще й від бур’янів, рекомендовано використати гербіциди Квін Стар Макс (хізалафоп-п-етил)  від однорічних та багаторічних злакових бур’янів та Нарапс (клопіралід, піклорам) від однорічних дводольних бур’янів. Причому такий захист не обов’язково проводиться саме під час відновлення весняної вегетації а і у осінній період (хоча саме в цей період найбільше потрібно усунути конкуренцію з боку бур’янів та дати рослині змогу «перегнати» їх у розвитку). 
alt

Наведена система захисту буде ефективною від більшості проблем, які виникають у ріпаку при відновленні вегетації, та дозволить розраховувати на пристойний урожай. При цьому вона дасть можливість зекономити навіть на надійному захисті. Якщо порівнювати з використанням іноземних препаратів, на усі обробки доведеться витратити у розрахунку на 1 гектар поля  $17,04 ($33,98 з урахуванням гербіцидів), тоді як на закордонні — $30,23 ($71,51 з урахуванням гербіцидів). 

«Після відновлення весняної вегетації по ріпаку я використовував інсекто-акарицид Димевіт, комплекс макро і мікроелементів Авангард Р Азот + мікро. Коли «пішла» де-не-де падалиця злакових, давав селективний післясходовий гербіцид Квін Стар Макс.  Дводольні бур’яни прибирали препаратом Нарапс. Коли рослини досягли висоти 25 см, давав фунгіцид Цілитель, інсектицид Антиколорад Макс, Авангард Р Ріпак, Авангард Р Сірка + азот + мікро. Перед цвітінням від ріпакового квіткоїда, совки, клопів та прихованохоботника вносив Хлорпірівіт-агро, Авангард Р Ріпак, стимулятор росту Гулівер Стимул. У період 70% цвітіння використовував фунгіцид Капітал Про, інсектицид АЦ Люкс, Авангард Р Фосфор+калій. Наразі стан ріпаку хороший. Ніде нема пошкоджень, хвороб, розтріскування стручків. Ми використовуємо і препарати інших компаній, але продукція UKRAVIT по ефективності не поступається, а от ціна більш приємна, дешевше у два рази», — розповідає агроном ТОВ «Агрофірма Оксанина» Сергій Гутник. 

Стеблування 

Коли висота рослин досягає 15-25 см, настає час знову проводити захисні заходи. Для цього рекомендується застосувати: 

  • Фунгіцид Цілитель (манкоцеб, металаксил), який захистить посіви від пероноспорозу, альтернаріозу та сірої гнилі.

  • Інсектицид Антиколорад Макс (імідаклоприд, лямбда-цигалотрин) для захисту від довгоносиків, блішок, ріпакового квіткоїда, прихованохоботників, пильщиків.

  • Добрива з мікроелементами Авангард Ріпак, Авангард Сірка+азот+мікро та Авангард Бор для забезпечення рослин усіма необхідними елементами та підвищення урожайності. 

Усі ці заходи обійдуться у перерахунку на 1 га у $32,26, тоді як використання іноземних препаратів коштуватиме $115,6. Різниця дуже суттєва навіть за умови, що для розрахунку ми беремо мінімальні ціни на продукцію кожної із компаній. 

Бутонізація 

У фазі бутонізації – початку цвітіння ріпак потребує особливого та надійного захисту від шкідливих організмів. Тому агрономам потрібно буде провести чергову низку захисних заходів. Фахівці UKRAVIT рекомендують застосувати такі засоби: 

  • Фунгіцид Дезарал Екстра (карбендазим, флутриафол) для захисту від борошнистої роси, сірої гнилі, фомозу, альтернаріозу.

  • Інсектицид Хлорпірівіт-агро (хлорпірифос, циперметрин) для захисту посівів від ріпакового квіткоїда, біланів, клопів, прихованохоботників, совок.

  • Додатково рекомендується застосувати мікродобрива Авангард Бор та Авангард Ріпак, а також препарат Гулівер Стимул (гумат калію, бурштинова кислота, фітогормони) для підвищення урожайності та протидії стресам культури. 

З агрономічного погляду отримуємо надійний захист, профілактику стресів та хороші перспективи майбутнього врожаю. З фінансового — чималу економію коштів за рахунок використання препаратів UKRAVIT порівняно до закордонних засобів. При однаковій кількості обробок та однакових нормах витрати агроном витратить на 1 га поля $29,45, тоді як іноземні препарати обійдуться у $52,84. 

«З UKRAVIT ми працюємо близько п’яти років. Нас повністю влаштовує співвідношення «ціна-якість». На ріпаку ми використовуємо гербіциди Нарапс і Командир. Маки не цвітуть, значить діє! (сміється). А якщо бур’ян десь з’являється, то ще Норабсом обробимо і поля чисті. Також  UKRAVIT надає повний агрономічний супровід, працівники компанії нам пояснюють, якими мають бути норми тощо. Треба щось — подзвонив, приїжджають коли скажеш, вихідний — не вихідний день, неважливо. На кукурудзі використовуємо ще грунтовий гербіцид Тівітус. Поки що найкраще себе показали гербіцид Тізер і Командир», — розповідає агроном ТОВ «Гірсам» Анатолій Поручнік. 

Початок опадання пелюсток 

Приблизно на 22-25 день після початку цвітіння пелюстки ріпакових квіток починають опадати. Саме у цей період хвороби та шкідники намагаються взяти реванш і таки «з’їсти» культуру, залишивши агронома без запланованого урожаю. Тому в цю фазу також проводяться захисні дії, а саме: 

  • Застосування фунгіциду Капітал (азоксистробін, ципроконазол, епоксиконазол) для захисту від склеротиніозу, ціліндроспорозу, альтернаріозу, фомозу, сірої гнилі, пероноспорозу.

  • Застосування інсектициду АЦ Люкс (ацетаміприд), який захистить культуру від комплексу шкідників, особливо стручкового комарика.

  • Додатково рекомендовано застосування добрива Авангард Фосфор+калій для підвищення урожайності. 

Захист рослин забезпечено, тепер порахуємо, у скільки він обійдеться для 1 га посівів: застосування усіх рекомендованих препаратів коштуватиме $42,78, а за використання репаратів компаній-оригінаторів, цей же захист обійдеться вже у $69,35.

За потреби можна також використати десикант (дикват дибромід) перед збиранням ріпака. Десикація з препаратом UKRAVIT коштуватиме $17,85  за 1 га, з іноземним препаратом – $31,56 за 1 га. 

Підводимо підсумки 

Отже, застосовуючи препарати UKRAVIT, можна за високого рівня інтенсифікації виробництва витратити на 1 га поля $156,32. А можна скористатися зарубіжними засобами, від міжнародних компаній але витрати вже будуть вдвічі більшими — $340,85. 

При цьому рівень захисту та урожайність культури будуть однаковими. Чи варто витрачати більше, чи краще заощадити та тим самим збільшити кінцевий прибуток від вирощування ріпаку озимого — кожен агроном вирішує для себе сам. Проте у нинішній ситуації, коли виробникам доводиться пильно рахувати свої гроші та скорочувати витрати, де тільки можна, така економія буде одним із найоптимальніших виходів.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою