Фермерське віче у Кропивницькому

Сльози Бережинки: про рейдерство, віче та наслідки

Служба новин 6 липня 2017 897 0

Кіровоградська область завжди славилася своїми аграрними показниками, але в останні роки разом із рекордними урожаями сільське господарство отримало пекучий «головний біль» — чисельні рейдерські захоплення. Звичайно, ця проблема існує по всій території країни, але саме в Кіровоградщина стала епіцентром рейдерства. За деякими даними, в 2016 р. в регіоні відбулося більше 1 тис. земельних конфліктів різного масштабу.

Але ситуація, яка склалася навколо господарства «Нива 2010» в останні тижні, змусила місцевих аграріїв діяти рішуче і зібрати фермерське віче під стінами Кіровоградської ОДА, а народних депутатів — ініціювати створення міжвідомчої комісії по боротьбі із рейдерством. Розібратися в цій історії із самого початку спробував Kurkul.com

3 травня. Початок конфлікту

Ситуація навколо підприємства «Нива-2010» стала загострюватися на початку травня, коли невідомі особи з'явилися в с. Бережинка, і назвавшись новими власниками господарства, пред'явили виписки з держреєстру. Миколу Трибіненка виштовхали з кабінету і поставили на вході до контори охорону. З тих пір роботу на підприємстві, зембанк якого складає близько 500 га, було зупинено, а працівники лишилися без роботи.

Селяни намагалися звернути увагу на проблему і 3 травня перекрили рух на трасі Кропивницький—Кривий Ріг в межах свого села. Але ніяких результатів це на дало.

25-27 травня. Охорона відкрила вогонь

Через кілька днів, 25 травня сталася сутичка між охороною нового власника підприємства та пайовиками, під час якої охоронці відкрили вогонь із помпових рушниць по селянам, поранивши трьох чоловік. Поліція затримала нападників, мешканців Запорізької області, а зброю було вилучено.

Читати по темі: Рейдерство на Кіровоградщині: як намагаються захопити «Ниву-2010»

Через день, 27 травня «новий власник» господарства Григорій Скаленко заявив, що він прийшов у господарство не як загарбник, а на правах співвласника.

«Ми є законними власниками цього підприємства, маємо відповідні документи, витяги з держреєстру. Я, згідно з наказом, є виконуючим обов’язки директора ТОВ «Нива-2010» з 27 квітня. Наскільки мені відомо, зі слів моїх керівників, придбання частини цього підприємства готувалося приблизно 2-3 місяці. Микола Трибіненко, колишній директор підприємства, показував поля, техніку і все інше, однак просив, щоб ми людям про це нічого не казали, аби не виникло ніяких конфліктів і люди не йшли з товариства», — розповів Григорій Скаленко.

 

Мітинг у Кропивницькому


За його словами, він приїхав у підприємство 3 травня, взявши з собою неозброєну охорону.

«У той день Микола Трибиненко був у конторі, я з ним привітався, віддав йому документи, але він мене проігнорував, сів в автомобіль і поїхав. Як з’ясувалося згодом, поїхав у банк знімати мільйони, нібито дивідендів, хоча на той момент вже не був директором ТОВ «Нива-2010», — завершив Григорій Скаленко.

Натомість сам Микола Трибіненко наголошує, що господарство ніколи нікому не продавав і не дарував

13 червня. Селяни проти судових виконавців

Історія набула чергового витку 13 червня, коли судові виконавців спробували потрапити до господарства  і допомгти «новому власнику» зайти на підприємство. Їм на заваді стали 200 місцевих жителів, пайовиків підприємства. Громада села намагалася власноруч вигнати «нових власників» с території.

26 червня. Затримання нападників

Через кілька днів, 26 червня, група невідомих знову вдалася до спроби захоплення контори підприємства, але знову у них на заваді стали селяни. Загарбники спробували втекти з місця подій, але місцевим жителям вдалося захопити 31 особу, яких було передано поліції.

Того ж дня народний депутат від «Самопомочі» Іван Мірошніченко (саме до нього в першу чергу звернулися селяни) повідомив, що він і кілька нардепів та губернатор Кіровоградської області Сергiй Кузьменко взяли під контроль справу про рейдерське захоплення підприємства.

«Я разом із колегою Семеном Семенченком прибув до жителів с. Бережинка для з’ясування усіх обставин та отримання цілісної картини того, що насправді відбулося», — пояснив Іван Мірошніченко.

Під час спроби захоплення «Нива-2010» на захист Миколи Трибіненка підприємства приїхали бійці добровольчих батальйонів «Айдару» та «Донбасу».

Добробатівці на віче

Але не встигли селяни з полегшенням зітхнути,  як відбувся новий виток історії — нових захисників агропідприємства, учасників добробатів «Донбас» та «Айдар», а заразом і селян, спробували «витравити» з села.

27-28 червня. Кривава ніч

Але свого апогею справа досягла в ніч з 27 на 28 червня, коли у село приїхало кілька автобусів з нацгвардійцями і силовики почали заарештовувати захисників підприємства.

«Коли все почалося, я, разом із іншими фермерами з нашої області, був присутнім у Кіровськоу суді, де проходив процес над тими 31 чоловіками, яких затримали селяни. Нам зателефонували із Бережинки і сказали, що в село приїхало 4 військових машини. Коли ми приїхали, то були в шоці. Нацгвардійці, із палками, собаками та автоматами, оточили членів батальйону «Донбас». До автоматів у них були під’єднані ріжки, тобто вони готові були просто вбивати людей», — розповів в ексклюзивному коментарі Kurkul.com про події тієї ночі співвласник підприємства «Нива-2010» Олег Трибіненко.

Олег Трибіненко

За його словами, окрім нацгвардійців були присутні представники кіровоградської поліції. З іншої сторони «барикад» виступили пайовики підприємства та бійці добробатів, які охороняли господарство.

«Хочу наголосити, що це відбувалося не на території підприємства, а у самому селі. «Донбас» став «черепахою», а селяни закрили їх собою від Нацгвардії. Спочатку силовики відігнали селян кийками, а потім почали бити «донбасівців». Били по-звірячому ногами, травили газом. Було страшно дивитися», — розповідає аграрій.


Олег Трибіненко говорить, що представників добробатів помістили до автобусів і намагалися вивезти в невідомому напрямку. Але на виїзді з Кропивницького активісти за участю голови Кіровоградської облради зупинили автобус та звільнили затриманих.

«Десь після опівночі «донбасівці» приїхали назад у Бережинку і селяни зустрічали їх, як героїв-захисників. Ніхто з жителів села не довіряє ні поліції, ні кому, тільки добробатівцям», — розповів Олег Трибіненко.

Позиція силовиків

Зовсім скоро стала відома і позиція поліції Кіровоградської області стосовно нічних подій.

«Жодна з недержавних охоронних структур не має повноважень здійснювати правоохоронні функції. Як з'ясувалося, на місці дійсно знаходяться особи в камуфляжах та зі спецзасобами. З їх слів, ці громадяни на місці здійснювали охорону порядку», — запевнив начальник поліції Сергій Кондрашенко.

За словами начальника обласної нацполіції, з метою недопущення правопорушень працівники МВС згідно із законодавством в окремих випадках застосовували спецзасоби. Якщо ж у ході перевірки буде встановлено, що хтось із поліцейських допустив перевищення службових повноважень, їх діям буде надано правову оцінку.

Поліція охороняє Кіровоградську ОДА

А от радник міністра МВС Михайло Апостол на своїй сторінці в Facebook написав, що побитими в Бережинці були ніякі не селяни, а проплачені «тітушки», яких звезли до села з кількох областей України.

«Кіно із «захистом власників паїв», організоване супер-аферистами за давно написаним сценарієм. На жаль, суспільство ще купується на такі речі», — повідомив політик, пообіцявши згодом опублікувати імена реальних винуватців цих подій.

Апостол отримав блискавичну відповідь у вигляді іронічного запису в Facebook громадського активіста Євгена Шевченко.

«За оперативною інформацією, яку вчора оприлюднили радники міністра МВС Авакова, в Україні з'явилось особливо-небезпечне злочинне угруповання «Селяни-тітушки» — фото додаються! Кидаються на тітушок-звичайних, шматують поліцаїв, нацгвардійців та прокурорів. Зазвичай озброєні дрючками і лопатами, іноді особливо небезпечною зброєю спеціального призначення — вилами», — пише активіст.

30 червня. Фермерське віче

Події тієї ночі максимально розпалили ситуацію, тому за підтримки народних депутатів та представників АФЗУ місцеві аграрії 30 червня вийшли на акцію протесту.

Читати по темі: Онлайн-трансляція фермерського віче у Кропивницькому

Віче розпочалося з ходи центральною вулицею міста. На жаль, кореспонденти Kurkul.com не встигли до початку акції, адже на під’їзді до Кропивницького нашу машину двічі зупиняли наряди Нацполіції. Можливо, такі заходи підвищеної безпеки проводилися саме через фермерське віче, адже, за словами нардепа Івана Мірошніченко, місцеві правоохороні органи чекали на провокації під час заходу.

Фінальним пунктом ходи стала площа Героїв майдану, що знаходиться перед входом по Кіровоградської ОДА, де і розпочався мітинг. Імпровізованою сценою для учасників акції став постамент колишнього пам’ятника Кірову.

Фермерське віче

Зі «сцени» лунали призови до місцевої влади вийти до мітингувальників та нарешті розпочати якісь дії для подолання ситуації з рейдерством в регіоні. Серед виступаючих були як звичайні фермери, що постраждали від рейдерства, так і народні депутати від «Самопомочі» Іван Мірошніченко та Семен Семенченко, а також член АФЗУ Іван Слободяник із «Руху Нових Сил». Політики одразу ж після початку протистояння взяли ситуацію під свій контроль.

«До нас звернулося близько 10-12 фермерів, які приїхали страйкувати під Міністерство юстицій. У них просто вкрали підприємства, але до них ніхто не вийшов і не допоміг. І з ними провели зустріч я, Єгор Соболєв, Павло Костенко, Семен Семенченко», — розповів нардеп Іван Мірошніченко.

Першим до мікрофону запросили співвласника «Нива-2010» Олега Трибіненко, який розповів про ситуацію, що склалася з його господарством та закликав правоохоронні органи вжити відповідних дій щодо порушеної кримінальної справи та покарати винних.

«Від імені нашої громади вимагаю від міністра юстиції зробити маленький крок не лише у сторону нашого села, а в сторону всієї України. Тому що ця «чума» розповсюдилася по всій території України: захоплюють підприємства, захоплюють землю, грабують людей, народ України. Я закликаю нашого міністра юстиції співпрацювати з людьми, бо саме чиновники — слуги народу, а люди — це держава», — заявив аграрій.

Наступним до мікрофону вийшов член АФЗУ Іван Слободяник, який  28 червня на своїй сторінці в Facebook закликав людей до мобілізації проти рейдерського захоплення у Бережанці. Він порівняв дії влади з часами сталінізму.

«Це — приклад не просто рейдерського захоплення, це не просто приклад поліцейського свавілля. Це приклад ставлення сьогоднішньої влади до нас із вами. Чому це відбувається? Це можна порівняти тільки зі Сталіним, який розумів, що якщо не буде вільної людини на землі… Тільки таких людей можна переламати. Але ми цього не допустимо!», — закликав Іван Слободяник.

Іван Слободяник на трибуні

За його словами, єдність аграріїв Кіровоградщини із самообороною та ветеранами повинна надихнути інші регіони, які також мають приєднатися до акції.

«Це стосується кожного з нас. Адже коли відбирають землю, то це забирають надію на спокійне ні від кого не залежне життя. За все це несуть відповідальність міністр юстицій Петренко та міністр МВС Аваков», — заявив член АФЗУ.


Далі до мікрофона було запрошено представника Миколаївської області директора Братського маслозаводу Анатолія Доценко. Підприємець подякував усім захисникам ТОВ «Нива 2010» і назвав їх єдиним оплотом звичайних людей поточній ситуації.

«У нашого маслозаводу із Бережинкою спільна біда — одні і ті ж нападники. Це група рейдерів, які професійно і за одною і тією ж методологією роблять свою справу. Це рейдерська «чума», яка не залишає за собою нічого і крокує Україною», — заявив Анатолій Доценко, та звернувся до силовиків з проханням розслідувати ці справи.

За його словами, Григорій Скаленко також незаконно нещодавно став «новим власником» і Братського маслозаводу.

Підтримка нардепів

Далі настала черга присутніх нардепів. Першим слово взяв Семен Семенченко, який призвав до радикальних дій, а не компромісів, які і привели до цієї ситуації.

«Всіх активних громадян, які об’єднавшись можуть хоч якось захистити людей, ця влада підкупляє, виштовхує за кордон на заробітки, саджає за грати або вбиває. Тому жодних компромісів не може бути. До мене підходять люди і кажуть, що у них дежавю. Готуючи резюме мітингу, вони просто взяли всі ті ж тезиси, що стосувалися ситуації у Врадіївці, і просто замінили назву населеного пункту і прізвище Захарченка на Авакова. А чому так відбувається? Бо пішовши шляхом компромісу, ми просто посадили собі на шию тих самих людей», — заявив нардеп.

Семен Семенченко на мітингу


Політик закликав фермерів об’єднуватися в територіальні загони самооборони та ставати на захист свого майна, коли правоохоронці не виконують своїх обов’язків. Семен Семенченко пообіцяв цілковиту підтримку таких об’єднань зі своєї сторони.

Наступник слово взяв колега Семенченка — Іван Мірошніченко. Він заявив, що замість збору урожаю, учасники мітингу повинні стояти на майдані і боротися за свої базові права — на свободу, на власність, на вільне прийняття рішень.

«Я 20 років був у бізнесі до того як пішов у політику 2,5 роки тому. Я створив десятки підприємств. Я брав участь у приватизації. Я сам займаюся сільгоспвиробництвом із 1998 р. Я бачив багато. І рейдерство я бачив різне. Але це не рейдерство. Це узаконений грабунок. Коли люди працюють по 10-20 років, а у випадку з Бережинкою керівник працює 40 років у сільському господарстві. І він прокидається одного прекрасного ранку і уже не є власником. Це не рейдерство — грабіжництво», — впевнений нардеп.

Іван Мірошніченко на мітинзі


Іван Мірошніченко запевнив, що фермерська акція ні в якому разі не є політичною, адже на майдані перед Кіровоградською ОДА немає символіки жодної з партій. За його словами, заяву в НАБУ та ГПУ писали не лише депутати «Самопомочі», а і представники БПП та інших фракцій. Тому цією проблемою зараз будуть займатися системно.

Він також розповів про те, що разом з колегами-депутатами підготували звернення та розіслали в НАБУ, ГПУ, Нацполіцію, САП (з відомими їм прикладами аграрного рейдерства) з проханням допомогти вирішити ці проблемні ситуації. Наразі таке звернення підписали депутати О. Кулініч («Відродження»), М. Кучер та О. Домбровський (БПП), П. Костенко, О. Данченко та О. Сотник («Самопоміч»).

Лист до влади

Учасники фермерського віче затвердили резолюцію до представників влади, яка включала такі пункти:

  • відставка прокурора Кіровоградської області Анатолія Коноваленка за бездіяльність;

  • притягнути до кримінальної відповідальності та звільнити з займаних посад посадовців Нацполіції та Нацгвардії, винних у побитті селян та ветеранів АТО в с. Бережинка 27 червня;

  • притягнути до відповідальності організаторів та виконавців «тітушок», причетних до чергової спроби рейдерського захоплення ТОВ «Нива-2010» 26 червня 2017 р. в с.Бережинка та інші.


Представники мітингувальників одразу ж по завершенні акції понесли документ до ОДА, але поліціянти, що охороняли вхід до установи (серед них був помічений радник міністра МВС Євген Терехов), дозволили пройти тільки п’ятьом парламентерам. До будівлі спробувати увійти й кілька депутатів районної ради, але правоохоронці довго відмовлялися їх пропускати, через що виникла штовханина та словесна перепалка між учасниками віче та МВС-івцями. Але, зрештою, під натиском громади силовики погодилися пропустити до будівлі ще кількох учасників, після чого напруга швидко спала і учасники мітингу потрохи почали розходитися.

Міжвідомча комісія

Наступним і останнім на сьогодні кроком стала ініціаціатива кількох нардепів створення міжвідомчої комісії перед урядом, МВС, ГПУ та міжвідомчої робочої групи з питань протидії рейдерству на чолі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом. Звернення підтримали як депутати з опозиційних фракцій, так і представники коаліції.

За словами Івана Мірошніченка, не дивлячись на те, що резолюція фермерського віче знаходиться у багатьох владних інстанціях, результати її розгляду поки що є незадовільними.

«Наша вимога проста – створити комісію, яка допоможе законно вирішити дану проблему. У відомствах її «перекидають» один від одного. Усі підприємства захоплювалися за однією схемою, але статус проблем у всіх сьогодні різний. Хтось уже рік відстоює об’єкт у судах, а хтось лише декілька місяців. Така комісія, на наш погляд, могла б оптимізувати зусилля всіх структур і вирішити проблему. А наразі ми втрачаємо час у режимі гасіння пожежі», – розповів політик.

Чи відреагують на це на звернення Уряд та силові структури? Побачимо вже зовсім скоро. Слідкуйте за подіями разом з Kurkul.com!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою