Соняшник

АгроЕкспедиція Соняшник 2017. Херсонська область. Геліос-1, Хлібодар і Ельдорадо

АгроЕкспедиція «Соняшник 2017» 31 серпня 2017 404 0

У другий день АгроЕкспедиції Соняшник 2017 ми прокинулися вже на Херсонщині та з самого ранку вирушили в поля. Адже нам треба відвідати три господарства: «Геліос-1», «Хлібодар» і «Ельдорадо».

Незмінно нас супроводжували і експерти компаній BASF, «Бізон-Тех», «Лімагрейн Україна», Credit Agricole Bank та PEUGEOT CITROЁN UKRAINE.

Сьогодні ми розкажемо про те, як на півдні України вирішують питання нестачі води, які результати аграрії отримують, працюючи за технологією No-Till та який прогноз по валовому збору дають експерти регіону.

Але спочатку про соняшник на Херсонщині в цифрах

  1. Складає 4,8% площ під соняшником в Україні

  2. Займає друге місце за обсягами посівних площ сільськогосподарських культур в цьому регіоні

  3. У 2017 р. загальна площа посівів соняшнику в сільськогосподарських підприємствах області становить 232,3 тис. га, що на 5% менше, ніж у 2016 р. (244,7 тис. га).

Основні тенденції вирощування соняшнику в Херсонській області в цьому році

1. Вовчок. Цей бур'ян аграрії в один голос називають «бичем» останніх років. Зараз в області практично немає полів, де б не цей квітковий паразит. Виняток становлять тільки посіви, оброблені Євро-Лайтнінг. Бур'ян паразитує на корені рослини і знижує врожайність до критично низьких показників. Тому зараз питання боротьби з вовчком на Херсонщині — №1.

2. Стабільно основна культура. Незважаючи на те, що без поливу соняшник в Херсонській області знижує свій потенціал, а в особливо посушливий рік (як нинішній 2017 р.) і зовсім може залишити аграріїв без врожаю, ця культура залишається однією з основних в регіоні, бо добре виживає під палючим сонцем.

3. Спека знизила темпи розмноження шкідників. Це напевно єдиний плюс, про який говорить практично кожен агроном. Така висока температура влаштувала так званий «природний» відбір, адже більшість шкідників не розмножуються при такій погоді.

4. Економія добрив. Через нестачу вологи добрива не завжди можуть розкрити свій потенціал, тож херсонські аграрії часто економлять на цій статті витрат. У нинішньому році через «африканську» спеку на деяких полях в регіоні добрива просто не розчинялися, а залишалися в гранулах.

5. Недобір по валу. На думку експертів, через складні погодні умови в поточному році недобір по валу соняшнику може скласти до 50%. Це серйозна втрата для регіону, так як ця культура вважається стратегічною для Херсонщини. Уже зараз на старті жнив росте ціна на олійні, що також є непрямим підтвердженням майбутнього недобору.

Технологія вирощування соняшнику в «Геліос-1»

У першому господарстві ми зустрілися з головним агрономом Русланом Ярченком, який буквально прибіг до нас із збирання цибулі.

«Геліос-1» — передовики овочівництва, які постійно експериментують. Тому в голові Руслану Ярченку доводиться тримати інформацію по всіх 18 (!) культурах, які вирощують у господарстві із зембанком 4 тис. га.

Руслан Ярченко

Соняшник вирощують тут третій рік. Але в 2018 р. цієї культури в сівозміні «Геліос-1» швидше за все не буде — її витіснять зі структури посівів. Комерційний директор господарства Юрій Дзюба пояснив, що в майбутньому підприємство збирається вирощувати білу гірчицю.

Юрій Дзюба

«Якщо ми в цьому році опрацюємо з Європою питання ціни, то в наступному році посіємо її приблизно 2,5 тис. га. Тобто ми хочемо зробити ставку на нові культури, піти від води», — каже Юрій Дзюба.

На першому полі, куди ми вирушили, нас відразу ж здивував і розмір кошиків, і висота соняшника — весь під 2 м і вище.

Про перше поле. Площа — 62 га. Гібрид — ПР 1199, попередник — пожнивна соя і пшениця. Усе поле під зрошенням.

Обробка ґрунту. Після збирання попередника провели оранку, підготували ґрунт під посів.

Посів. Проводили 20 квітня 8-рядною сівалкою Kinze 3000 з міжряддям 70 см. Норма висіву — 75 тис./га.

Добрива. Вносили 2 л/га бору, в передпосівний обробіток — по 100 кг/га нітроамофоски.

Зрошення

Полив. На це поле соняшнику вже витратили 2,5 тис. куб. м води. Поливати посіви почали в фазі 6 листків. Воду беруть з магістрального Каховського каналу. На даний момент мають 3 насосні станції, у середньому на кожній станції — по 13-15 фрегатів.

Хвороби. Основна проблема на соняшнику в цьому році — фомоз, альтенаріоз і фузаріоз. Хоча в регіоні істотно придавила всіх ще й іржа. Але в «Геліосі-1» її не було.

Далі Руслан Ярченко показав нам соняшник на богарі, тобто, за його словами, «експериментальне поле».

«Сівалку і гібрид не міняв, просто насіння залишилися — я зайшов, посіяв і все», — розповідає головний агроном.

Про друге поле (на богарі). Експериментальне. Площа — 1,5 га. Норма висіву — 75 тис./га.

Обробка ґрунту. Проводили оранку і культивацію. Коли ж прийшли терміни сіяти соняшник, посіяли безпосередньо.

Посів. Провели тієї ж сівалкою, що і на попередньому полі — 8-рядною Kinze 3000 з міжряддям 70 см.

Система захисту. Соняшник заріс і стояв в бур'янах, тому тут застосували Експрес у фазі «зірочки».

Збір урожаю. Тут агроном сподівається зібрати 2-2,5 т/га.

Оскільки всі соняшникові поля знаходяться поруч, ми забігли ще й на третю плантацію, де соняшник на зрошенні.

Про третє поле. Площа — 54 га. Гібрид ПР25Е. Попередник — кукурудза.

Посів. Проводили 20 квітня з нормою висіву 80 тис./га.

Обробка ґрунту. Навесні задискували, пройшлися культиватором і посіяли без добрив.

«Добрива закінчилися ще на попередньому полі, тому сюди нічого не вносили. Тут тільки вода і ЗЗР, ідентичні першому полю. Попередники хороші, тому що до соняшнику тут була квасоля, соя, кукурудза», — розповідає Руслан Ярченко.

За його словами, в минулому році в «Геліосі-1» зібрали соняшник з урожайністю 3,5 т/га, у цьому році планують отримати 3,5-4 т/га. Руслн Ярченко впевнений, що менше тут не буде.

У «Геліос-1» ми побачили багато цікавого, подивилися на вирощування рису і капусти, а також розпитали агронома про технології вирощування овочів. Але про це ви зможете прочитати в наших наступних блогах.

А ми їдемо в Нижньосірогозький район до вже знайомого нам головного агронома ФГ «Хлібодар» Дмитра Онищенка.

Минулого року ми вже були в гостях у Дмитра Онищенка під час АгроЕкспедиції Соняшник 2016. Обіцяли ж повернутися? Виконуємо!

Читайте за темою: День 2. Миколаївщина та Херсонщина: «Агро Діло», «Злато Таврії» та «Хлібодар»

Технологія вирощування соняшнику в «Хлібодарі»

Насамперед вирушаємо відразу в поля. Структура посівів господарства залишилася незмінною — це система 30:30:30:10, із яких 30% — землі під паром.

Цього року ми почали огляд соняшнику в «Хлібодарі» з демо-ділянок. Перед нами розкинулися 72 гібриди компаній Limagrain, DuPont Pioneer, RAGT, Euralis Semences, «Маїсадур Семанс». Торік, за словами аграрія, найкраще себе показав соняшник PR64 F66, з якого зібрали по 2,7 т/га. Але в 2016 р. дощі йшли, як на замовлення. Може тому і отримали такий результат. В цьому ж році цифра буде меншою.

У господарстві вирощували високоолеїновий соняшник («ЄС балістік СЛ»), а також експериментували і з кондитерськими гібридами («Люкс»). Але включати їх у свою постійну сівозміну не поспішають.

«Високоолеїновий соняшник немає сенсу вирощувати. Ось якби премія була б більшою… Ми пробували все, вирощувати виходить, нічого там складного немає, але не бачу сенсу возитися. Кондитерські гібриди в минулому і позаминулому році були хороші, продавали їх швидко. Цього року посіяли, а вони не кондитерські вийшли: насіння велике, але напівпорожні. Зі збутом проблем не було, купували місцеві перекупники. Але ціна трохи впала, мабуть, не будемо вже кондитерський сіяти, залишимо тільки товарний», — говорить Дмитро Онищенко.

На цих же демо-посівах ми змогли чітко побачити роботу Євро-Лайтнінга і надивитися на вовчка.

«Вовчок у нас — це бич по соняшнику. Саме тому ми перейшли на стійкі 7-расові гібриди з використанням Євро-Лайтнінг і Євро-Лайтнінг Плюс. Цьогоріч Євро-Лайтнінг Плюс спрацював відмінно, Євро-Лайтнінг — на трієчку: проскочила лобода і амброзія, адже була холодна весна і препарат не спрацював. Він стримав і вовчка, і однорічні бур’яни, а ось лободу не зміг», — розповідає головний агроном «Хлібодара».

Під дією гербіциду лобода стояла пригнічена. А коли на неї впав дощик, кинула додаткові пагони і почала пригнічувати соняшник. У наступному році в господарстві планують вирощувати весь соняшник по системі Clearfield® Plus, відповідно гібриди обробляти гербіцидом Євро-Лайтнінг® Плюс.

Із шкідниками особливих проблем немає. Засоби захисту добре справляються зі своєю роботою, а спека допомогла призупинити їхнє розмноження.

Вивчивши демо-посіви, переїжджаємо на іншу ділянку.

Про поле. Площа — 66 га. Посіяно гібрид Яніс.

Обробка ґрунту. Технологія обробки поверхнева. Дискування в два сліди з осені, навесні проводять боронування, культивацію, після чого сіють.

Посів. Проводили 12 квітня сівалкою «Тодак» з міжряддям 70 см. Норма висіву — 51 тис./га. На момент збору густота стояння в межах 47 тис./га.

Добрива. Нічого не вносили, що є типовим для херсонського регіону. Вологи не вистачить — добриво не спрацює.

Система захисту. Після посіву проводили обробку гербіцидом Євро-Лайтнінг Плюс в нормі 1,8 л/га. Після чого на поле більше не заходили, чекають прибирання.На даний момент поле чисте.

Збір урожаю. Збиральну кампанію в «Хлібодарі» вже почали. Дмитро Онищенко сподівається зібрати тут 1,5 т/га. Урожайність тримається на рівні 1,4 т / га, але на окремих ділянках опускається до 0,5-0,8 т/га. Вовчок не дав рослині набратися сили, а насіння наповнитися. Зараз воно дрібне і напівпорожнє.

Директор Херсонського філіалу компанії «Бізон-Тех» Володимир Кравець говорить, що в цьому році у всьому регіоні погодні умови були дуже жорсткими.

«В минулому році було більше дощів і температури більш помірні, не було такої спеки в період наливу. Недобір по валу соняшнику буде як мінімум 20-30%, в Херсонській може бути недобір по валу до 50%. Це для нас дуже серйозно. Вже сьогодні ціна на соняшник зростає, а якщо це відбувається вже на початку збирання, значить буде великий недобір», — коментує експерт.

А тим часом ми рухаємося далі!

Технологія вирощування соняшнику в ФГ «Ельдорадо»

До завершення дня нам пощастило дістатися до директора ФГ «Ельдорадо» Юрія Малети.

Господарство було створено в 2000 р. Зембанк підприємства складає 1 тис. га, на яких разом з Юрієм Малетою працює 5 чоловік. Особливістю цього господарства є те, що з 2011 р. в «Ельдорадо» працюють за нульовою технологією, при цьому отримуючи високий урожай. У минулому році зібрали 2 т/га соняшнику.

Погода цьогоріч «Ельдорадо» не балувала: за період вегетації випало всього 15 мм опадів. Для порівняння, в минулому році за вегетаційний період випало 100 мм дощів.

Продовжувати розмову ми вирушили до поля соняшнику, адже вечір поглинав день, а нам хотілося встигнути побачити олійні «Ельдорадо».

Про поле. Площа — 22 га. Гібрид ЛГ5671 КЛП, стійкий до Євро-Лайтнінг® Плюс. Попередник — ріпак.

«На цьому полі соняшник вирощують за технологією Clearfield® Plus, SUNEO®. Це нова технологія, яка недавно з'явилася в компанії Limagrain. Тут посіяний гібрид ЛГ 5671, стійкий до семи рас вовчка. Як бачите, поле хороше, чисте і скоро почнеться прибирання. Ось тоді комбайн все і покаже», — говорить промоутер-консультант компанії «Лімагрейн Україна» у Херсонській області Артем Томчук.

Обробка ґрунту. Працюють за технологією No-Till.

Посів. Проводили 4-5 травня сівалкою Väderstad Tempo. Норма висіву — 44 тис./га. Міжряддя 70 см.

Добрива. Вносили 200 кг/га КАС і при посіві 100 кг/га сульфоамофос.

Система захисту. Посів обробляли гербіцидом Евро-Лайтнинг® Плюс, а також зробили три фунгіцидні обробки препаратами Ретенго® і перед цвітінням Піктор® в нормі 0,5 л/га.

Регіональний представник компанії BASF в Херсонській області Юрій Святецький прокоментував побачене сьогодні в полях.

«Для всіх господарств, в яких ми сьогодні побували, каменем спотикання є вода. Кожен вирішує цю проблему по-своєму. Але всі вони зав'язані на тому, щоб ефективно використовувати водний ресурс і за рахунок цього отримувати хороший урожай. Сьогодні тільки на одному полі ми не побачили вовчка. У Бориславському районі вже є 6 рас вовчка. Через рік-два в Херсонській області 60-70% соняшнику будуть вирощувати з використанням технології Clearfeald та Clearfield® Plus. На сьогодні ніякої альтернативи немає, адже для Херсонщини соняшник — стратегічна культура і замінити її чимось іншим не вийде», — коментує Юрій Святецький.

Що стосується шкідників, то їх небагато. Іноді на соняшнику можна побачити сліди «роботи» совки. Але в перспективі потрібно бути готовими і до гризунів, поява яких на полях з No-Till особливо ймовірна. Тим більше зараз, коли все більше лісосмуг і посадок випилюють і всі живі організми, які жили там, змушені шукати собі нове місце для проживання.

«Поля соняшнику хороші. Єдине, чого хотілося б, — щоб була земля краще і більше опадів. Якщо порівнювати з іншими господарствами, то можна сказати, що «Ельдорадо» одне з найкращих. Тому що дотримується всіх технологій і рекомендацій. Адже потрібно використовувати нові гібриди, які виходять на ринок. Вони йдуть в ногу з часом. Єдине, зараз це хвороба всього регіону, — вовчок, має вже п'ять рас. Але для її попередження потрібно брати вже нові кращі гібриди», — коментує менеджер компанії «Бізон-Тех» Ігор Котенко.

Розповідати про Юрія Малету хочеться більше і довше, адже це людина, яка щиро віддана землі і у якого багато задумок щодо розвитку свого господарства. Свого часу він першим починав практикувати технологію прямого висіву в своєму регіоні. Зараз будує зерносховище, площею 5,7 тис. кв. м, мріє облагородити територію і покликати нас ще раз. Повне інтерв'ю з фермером читайте незабаром на головному фермерському сайті Kurkul.com.

«Усі підприємства, які ми побачили за цей день, об'єднує одна спільна риса — диктатура технології. Адже важко уявити, що при 15-55 мм опадів за вегетаційний період можна розраховувати на стабільний урожай. Ґрунтовний підхід до своєї справи показує відмінні результати незалежно від філософії обробітку ґрунту», — коментує заступник директора Департаменту підтримки Агро Бізнесу Credit Agricole Bank Василь Білозерських.

Це був унікальний день, адже ми побували в трьох таких різних і в той же час таких схожих у своїх проблемах підприємствах.

Усі вони працюють в зоні ризикованого землеробства і постійно шукають свої шляхи для збереження і залучення вологи. Одні можуть дозволити собі полив і зрошення, інші — намагаються зберегти вологу в ґрунті за допомогою обробки. Хтось працює за класичною технологією, хтось — за нульовою. Але в підсумковому заліку всі вони отримують стабільний урожай.

Ми бажаємо аграріям берегти свою любов до землі і працювати так само натхненно, підтягуючи за собою і інших колег. І нехай все буде Ельдорадо!

А на цьому місія другого екіпажу в передовому загоні АгроЕкспедиціі Соняшник 2017 закінчена.

Але ми не глушимо мотор, а мчимо до столиці України, де поповнимо наші тили і підготуємо для вас ще більше пізнавальних матеріалів, щоб ви незабаром змогли докладніше дізнатися про відвідані нами господарства.

А ось наш перший і основний екіпаж ще тільки перетинає свій екватор. Сьогодні вони колесять по Кіровоградській області, і вже завтра ви зможете прочитати, який соняшник змогли виростити в центрі України.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою