Україна щороку імпортує насіння на $0,5 млрд

31 жовтня 2019 89 0
Україна щороку імпортує насіння на $0,5 млрд
Агрополіт

Україна щороку закуповує за кордоном насіння на $0,5 млрд. Наразі імпортне насіння виграє конкуренцію, порівняно з вітчизняним, по овочевих, кормових та деяких технічних культурах (соняшник, ріпак, цукрові буряки), де його частка становить від 70% до 90%. Повідомляє прес-служба ННЦ «Інституту аграрної економіки».

Як розповів завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук, подальше зменшення державної підтримки вітчизняної селекції може спричинити зростання обсягів імпорту насіння до $1,5 млрд і з часом воно повністю витіснить вітчизняні сортові ресурси з ринку насіння й садивного матеріалу.

Водночас поширеною є практика постачання до України значних партій насіння іноземних фірм за демпінговими митними цінами. Воно реалізується на внутрішньому ринку, негативно впливаючи на закупівельні ціни аналогічного вітчизняного насіння. Найбільші порушення правил відмічені при реалізації насіння цукрових буряків, низки овочевих культур, квітів і багаторічних трав.

А ось експортує Україна вітчизняного насіння на суму лише $10–20 млн щорічно, тоді як  її потенціал $1,5 млрд. Щоб реалізувати цей потенціал та запобігти експансії зарубіжних виробників насіння на ринок України, необхідно створити належні умови для подальшого розвитку вітчизняної селекції й насінництва.

«Для щорічної сівби в межах 15-16 млн га зернових культур необхідно мати близько 2,5-3 млн т насіння нових високопродуктивних сортів і гібридів. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, це — 0,8-1,0 млн тонн насіння ярих і 1,7-2 млн тонн насіння озимих зернових, в т.ч. понад 2 тис. т добазового, 500 тис. т базового і 2–2,5 млн т сертифікованого насіння», — зазначив експерт.

Виконано за допомогою Disqus