Поле

АгроЕкспедиція Кукурудза 2017. Полтавська область: Шляхова, Орач та АПК Докучаєвські Чорноземи

АгроЕкспедиція «Кукурудза 2017» 2 жовтня 2017 513 0

Гостинна Полтавщина зустрічала наш другий екіпаж аж на четвертий день АгроЕкспедиції Кукурудза 2017. Попереду чекав насичений маршрут, адже ми планували відвідати одразу три господарства: Шляхова, Орач та АПК Докучаєвські Чорноземи.

Тож ми не виключали, що з нашими експертами компаній Bayer, «Бізон-Тех», «Лімагрейн Україна», Credit Agricole Bank, PEUGEOT CITROЁN UKRAINE нам доведеться прощатися вже аж після заходу сонця. Так воно і вийшло, але про все по порядку.

У Полтавській області кукурудза посідає перше місце за обсягом посівних площ. Цьогоріч полтавські аграрії збільшили кількість площ іще на 7,9%. Отже, тепер Полтавщина займає 14% загальноукраїнського виробництва кукурудзи на зерно.

Але якими були особливості вирощування кукурудзи цього сезону?

  • Критично низька кількість опадів. Для Полтавщини цей сезон був вкрай посушливим. Мінімальна кількість опадів за вегетаційний період кукурудзи тут була на рівні 30 мм, максимальна — на рівні 60 мм.
  • Зниження врожайності навіть високоурожайних гібридів. Після біологічної урожайності на рівні 10,5 т/га, яку ми напередодні визначали на Сумщині, нараховувати ледве 6 т/га на завжди урожайній Полтавщині було меншою мірою дивно. Навіть гібриди з потенціалом урожайності 12-16 т/га в умовах посухи демонструють максимум половину своїх можливостей.
  • Пошуки найстійкішого гібрида. Аграрії Полтавської області пам’ятають, що були й набагато гірші роки ніж нинішній. Тому з року в рік вони продовжують закладати на своїх полях ділянки випробування гібридів. Зокрема, дивляться, як поводить себе той чи інший гібрид в різноманітних стресових умовах: за високих температур, посухи, вирощування у монокультурі тощо.
  • «Рік лободи». Цей рік можна сміливо називати «роком лободи білої». Експерти вважають, що аграріям не слід сподіватися на «чарівну» дію того чи іншого гербіциду. Тут важливо звертати увагу на фази розвитку самого бур’яну, лобода біла це чи амброзія. Особливо у спекотні сезони не можна відтягувати внесення гербіцидів, інакше у бур’янів встигне сформуватися захисний восковий наліт на листі.
  • Є кукурудза — є своя сушарка. Полтавські аграрії чудово розуміють, що без власної сушарки вирощувати кукурудзу задоволення не з дешевих. Не кожен сучасний гібрид сьогодні вдається зібрати з потрібною вологістю. Досить часто збирання культури розпочинається за вологості зерна близько 20%.

Kукурудза Шляхова: 6 т/га — також результат

Перше господарство, яке ми відвідали, знаходиться у с. Іскрівка Чутівського району. Тут ми познайомилися з директором фермерського господарства «Шляхова» Олексієм Шляховим, який є одночасно і власником, і засновником підприємства.

Олексій Шляхов, директор фермерського господарства «Шляхова»

Історія господарства розпочалася ще у 1992 р. з 12 га землі.

Cьогодні ж Олексій Шляхов обробляє вже 900 га. На цих площах вирощує п’ять основних культур: кукурудзу, соняшник, сою, озимий ячмінь та пшеницю.

Заодно бачимо, що збереглося в господарстві тваринництво: свині, вівці, корови.

«Тваринництво у нас є для своїх потреб. Воно навіть на нуль економічно не виходить. Швидше — в мінус. Це як хобі», — пояснює Олексій Шляхов.

Уся техніка у господарстві — виробництва України, Білорусі, Росії. Директор підприємства говорить, що навіть вирішив узяти участь у програмі Мінагрополітики, яка передбачає компенсацію 20% вартості при купівлі вітчизняної сільгосптехніки.

Так, через один з державних банків Олексій Шляхов придбав кормозбиральний комбайн Рось-2, з вартості якого 24 тис. грн підлягає компенсації. Побачили ми і власну зерносушарку підприємства, потужність якої складає 250-300 т/добу.

Вирушаємо на поле площею 192 га, засіяне гібридом Адевей (ФАО 290) селекції Limagrain. Роком раніше на цьому полі вирощували кукурудзу та сою у співвідношенні 50/50.

Обробка ґрунту. Після збирання попередника у господарстві надають перевагу дискуванню, яке проводять кілька разів.

«Дискуємо 2-3 рази з осені. Весною проводимо культивацію. А при сівбі обов’язково вносимо нітроамофоску в рядки», — говорить Олексій Шляхов.

Система добрив. При посіві внесли 150-170 кг/га нітроамофоски. Додатково вносили 100 кг/га аміачної селітри.

Посів. Кукурудзу у «Шляхова» сіяли наприкінці квітня українською сівалкою «Червона Зірка» з міжряддям 70 см та густотою 6-7 зерен на метр.

Система захисту. У цьому році Олексій Шляхов вирішив, що використання ґрунтових гербіцидів буде недоцільним, використовував лише страхові. Перший у нормі 0,5 л/га з д.р. флорасулам+2,4-Д етилгексиловий ефір, другий у нормі 1 л/га з д.р. нікосульфурон.

«На кукурудзі ґрунтові гербіциди ми не застосовували. Тільки на сої та соняшнику. Холодно було у період посівної, не було сенсу у такому застосуванні. Частина гербіциду залишилась», — говорить директор ФГ «Шляхова».

Олексій Шляхов

Також проводили інсектицидну обробку проти лугового метелика. Директор вважає, що тут дуже важливо вгадати з термінами внесення, бо інакше шкідник наробить лиха.

Урожайність. У 2016 р. урожайність кукурудзи у господарстві склала на окремих полях до 12-13 т/га і близько 10 т/га у сухому зерні.

«Минулого року у нас була кукурудза сорту Подільський 274 СВ української селекції. І вона давала 12-13 т/га, але там вологість зерна скажена була. А ось імпортні гібриди, наприклад, селекції Limagrain, дали лише по 10 т/га, зате вологовіддача у них на порядок краща. До збирання там 14% було», — згадує Олексій Шляхов.

Ми підрахували, що біологічна урожайність гібриду Адевей на побаченому полі складає 6 т/га (14 рядів в середньому по 27 зерен у кожному). Директор господарства говорить, що буде радий і такому результату, враховуючи цьогорічні умови вирощування.

«У цьому році спрогнозувати урожай нелегко. Будь що буде. Все ж посохло. Вчасно не було ні тепла, ні достатньої вологи. Дощів за період вегетації культури практично не було. Ось тому і біда така у нас», — говорить Олексій Шляхов.

Бажаємо гостинному господарю зібрати максимальний урожай, а нам вже час вирушати далі.

 

Кукурудзяне різноманіття в «Орачі»

Друге господарство у нашому полтавському кроп-турі — агропідприємство «Орач», яким керує енергійний Олег Бегмат. Ми вже бували на його кукурудзяних полях у 2013 р.

Олег Бегмат, директор агропідприємства «Орач»

Компанія була заснована у 2000 р.

Сьогодні має земельний банк 4 тис. га. На них, окрім кукурудзи, вирощують сою, соняшник, озиму пшеницю та горох. Також у господарстві є ВРХ – 200 голів дійного стада.

Підприємство уже зібрало сою із результатом 1,5 т/га. Соняшник у цьому році дав по колу 3 т/га: найвищі показники були на демо-полі Limagrain, близько 3,3-3,6 т/га. У цьому сезоні на полях господарства випало критично мало опадів, усього 76 мм, тому такими результатами тут задоволені.

«З 15 травня і по 28 липня не було жодного дощу. Але ми добре спрацювали, внесли мікродобрива, КАС, підживлювали. Якби пішов дощ, мали б зовсім інший результат, але ми задоволені тим, що є», — говорить Олег Бегмат.

Варто зазначити, що власне тваринництво дає господарству змогу щорічно вносити на поля 6 тис. т органічних добрив.

На запитання, яку культуру вважає улюбленою, Олег Бегмат дає прагматичну відповідь.

«Вигідно вирощувати соняшник, але й кукурудза дає прибуток. У цьому році я дуже покладався на сою. Збирались збільшувати площі під соєю за рахунок соняшника. Але соняшник більш стійкий до погодних умов, найбільш генетично сильний», — говорить керівник підприємства.

Кукурудза у цьому році займає у господарстві 1,2 тис. га. З них на 100 га висіяно гібрид Адевей селекції Limagrain, інші площі займають гібриди селекції Monsanto, DuPont Pioneer та KWS. Усього на полях «Орача» цього року висіяно 9 різних гібридів кукурудзи.

«Одна з переваг господарства — використання насіннєвого матеріалу кількох селекційних компаній. У багатьох насіннєвих компаній є 2-3 чудових гібрида кукурудзи, які дають гарні результати. Стабільність агропідприємства залежить від того, є в нього ці гібриди чи нема», — говорить експерт департаменту підтримки агробізнесу Credit Agricole Bank Сергій Даденко.

Якщо говорити про поточний стан посівів, то, за словами головного агронома господарства Віктора Пасічніченка, Pioneer минулого року також «провалився», але у цьому «реабілітувався». Кукурудза Limagrain візуально знаходиться на високому рівні. Але агроном говорить, що реальні результати покаже бункер.

За словами Олега Бегмата, собівартість вирощування кукурудзи складає 16-18 тис. грн/га, і кожного року ця цифра зростає на 15-20%. При цьому урожай не збільшується, а ціни продовжують зростати. Тому, якщо раніше були роки, коли кукурудза давала рентабельність 100%, зараз про таке лишається лише мріяти.

Збирати кукурудзу тут ще не починали, але минулого року урожай був на рівні 9-11 т/га.

Технологія вирощування кукурудзи

Команда АгроЕкспедиції приїхала на поле площею 114 га, засіяне гібридом Адевей селекції Limagrain. Попередником був соняшник.

Посів проводили 23-24 квітня з нормою висіву 80 тис./га.

«Сходи отримали дружні попри прохолодну погоду та екстремальні погодні умови. Потішило те, що гібрид Адевей має дуже велику енергію на старті. Сходи тільки з’явилися і одразу пішли в ріст, і вони надолужили те, що не дібрала кукурудза, висіяна у холодну погоду», — говорить Віктор Пасічніченко.

Віктор Пасічніченко, головний агроном

Обробка ґрунту. Восени провели оранку на 20-30 см. Навесні —  боронування та 2 культивації, другу виконували після випадіння снігу у кінці квітня.

Система добрив. Восени на цьому полі вносили КАС-32 40-45 л/га, а також NPK 10:20:30 100 кг/га. Навесні внесли NPK 16:16:16 100 кг/га.

Система захисту. Після посіву внесли ґрунтовий гербіцид з д.р. пропізахлор 2 л/га. За словами агронома, через погодні умови гербіцид спрацював не надто якісно, хоч і не зовсім погано. У фазі 2-3 листків застосували страховий гербіцид з д.р. флорасулам та 2,4-Д у нормі 0,4 л/га. Через 10 днів після цього внесли МайсТер Пауер 1,2 л/га, що остаточно «добило» бур’яни.

Інсектицидну обробку проводили препаратом на основі імідаклоприду та лямбда-цигалотрину у нормі 100 г/га, фунгіцидну препаратом Коронет 0,6-0,8 л/га.

Варто зазначити, що цього року кукурудзою «зацікавився» досить незвичайний для неї шкідник — попелиці, а пізніше з’явилась совка.

«На цьому полі ми бачимо, що тут гарна густота та щільність посівів, так що буде пристойний результат для цього року. Тут працював гербіцид МайсТер Пауер і ми бачимо, що спрацював він відмінно», — говорить регіональний представник Bayer у Полтавській області Вадим Гузема.

Вадим Гузема, регіональний представник Bayer в Полтавскій області

Експерт зазначив, що цей сезон дуже схожий за погодно-кліматичними умовами на 2014 р., коли випало менше 100 мм опадів у період вегетації та аграрії недоотримали частину урожаю.

З думкою колеги погоджується і керівник Полтавського структурного підрозділу компанії «Бізон-Тех» Сергій Наконечний.

«Ми бачимо, що агротехнічні заходи на цих полях витримано. Усе, що потрібно було зробити, зроблено. Терміни агротехніки та агровиробництва дотримано. Але цього року лімітуючим фактором для господарств області стала критично мала кількість опадів. Посіви недоотримали вологу для формування повноцінног урожаю», — говорить експерт.

Експерти компанії «Бізон-Тех» — Сергій Наконечний та Владислав Юхта

Експерт департаменту підтримки агробізнесу Credit Agricole Bank Сергій Даденко також високо оцінив роботу агрономів підприємства та дав прогнози урожайності.

«На деяких качанах утворилися так звані «перетяжки», що може свідчити про перенесений рослинами стрес. В цілому ж культура зуміла добре розвинутись, качани сформувались, відбулося повне запилення. У результаті екстремальних погодно-кліматичних умов,які були на початку вегетації кукурудзи, можна розраховувати на урожайність близько 6 т/га» — говорить Сергій Даденко.

Сергій Даденко, експерт департаменту підтримки агробізнесу Credit Agricole Bank

Пообіцявши при нагоді ще раз відвідати гостинний «Орач», ми на нашому автомобілі Peugeot Traveller вирушили у наступне господарство.

 

АПК Докучаєвські Чорноземи»: розмаїття напрямків

У цьому господарстві нас зустрів агроном із захисту рослин Віталій Полянський.

Віталій Полянський, агроном із захисту рослин

Він розповів, що земельний банк підприємства складає 11,2 тис. га, на яких вирощують соняшник (3,4 тис. га), сою (2,8 тис. га), озиму пшеницю (1,2 тис. га), горох (500 га), ярий ячмінь (456 га), цукрові буряки (152 га) та жито (46 га).

 

Підприємство також займається садівництвом. Урожаєм агроном задоволений. Тут вирощують яблука, сливи, грушу та полуниці на зрошенні.

Разом з агрономом їдемо на кукурудзяне поле, де висіяно одразу 90 гібридів. Віталій Полянський говорить, що такі демо-поля є стандартом для господарства.

Попередником на цьому полі була також кукурудза. Агроном зазначає, що з урахуванням структури сівозмін господарства доводиться 30-40% площ кукурудзи сіяти у монокультурі. Тому й демо-ділянки організовано таким чином, щоб зрозуміти, як культура буде почуватися у таких умовах, що буде зі шкідниками та хворобами.

Посів. Проводили 28-29 квітня з нормою висіву 72 тис./га сівалкою KUHN Planter.

Гібриди. Цього року селекція Limagrain представлена на полі одразу 8 гібридами кукурудзи, серед яких Джоді (ФАО 380) та Адевей (ФАО 290).

Система добрив. Навесні вносили 120 кг/га карбаміду, під осінню оранку вносили 150 кг/га аміачної селітри.

«Мікроелементи вносили у фазі 8 листків. Використовували Браман Біоцинк 1,5 л/га та Браман мультикомплекс 0,5 л/га», — говорить Віталій Полянський.

Система захисту. Гербіциди: препарат з д.р. флорасулам та 2,4-Д 2-етилгексиловий ефір у нормі 0,45 л/га, МайсТер Пауер 1,45 л/га.

«У цьому році в зв’язку з дефіцитом вологи у багатьох господарствах ситуація з бур’янами дуже складна. Потрібно було проводити не менше 2 гербіцидних обробок. Інсектицидами працювали лише по периметру поля, для чого використовували 0,3 л/га Децис® f-Люкс. Фунгіциди на полі не застосовували», — говорить агроном.

Окрім того, усе насіння перед посівом додатково протруювали імідаклопридом у нормі 3 л/т. Таким чином до фази 4-5 листків культуру захистили від ґрунтових та наземних шкідників.

«Саме у нашому регіоні шкідників майже не було. Не було навіть борошнистої роси для того, щоб бавовняна совка могла відкласти яйця», — зазначає Віталій Полянський.

Урожайність. У цьому році тут з моменту посіву випало усього 30 мм опадів. Порівняно з минулим роком урожайність кукурудзи буде меншою. У цьому сезоні культура може дати лише близько 6 т/га, але у господарстві її тільки-но почали збирати та сподіваються, що все ж отримають кращий результат. У минулому році тут зібрали по колу 8,6 т/га у сухому зерні.

Господарство «Докучаєвські Чорноземи» ми залишали вже майже вночі, тому багато цікавого залишилось «поза кадром». Сподіваємося, у нас ще буде можливість побувати тут та надолужити це.

А зараз нам час рушати далі. Отож до нових зустрічей у цікавих господарствах!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою